Educația din România ocupă cel mai rău loc în UE la aproape toți indicatorii de calitate, la sfârșitul mandatelor Iohannis-Deca – noul Monitor al Educației și Formării
România, țară situată pe ultimul loc sau printre ultimele din Uniunea Europeană la toți indicatorii privind calitatea educației, a reușit performanța ca, în momentul intrării în vigoare a noilor Legi ale educației Deca-Iohannis, să își înrăutățească prestația la toți acești indicatori, după cum relevă cel Monitorul Educației și Formării 2024, dat publicității de Comisia Europeană, potrivit Edupedu.ro. Față de precedentul raport, despre care Edupedu.ro scria în urmă cu un an că plasează România în ipostaza de „lanternă roșie a UE în Educație”, țara reușește rezultate mai slabe pe toată linia, de la educația timpurie la învățământul superior.
Raportul Comisiei Europene, realizat anual, trece în revistă progresele sau regresele țărilor membre UE cu privire la obiectivele comune privind educația și formarea, ce stabilește o serie de ținte la nivel comunitar, ce trebuie atinse până în 2030. În cazul României, o parte dintre cifrele aferente anului 2023 sunt bazate pe informații aferente anului 2022, inclusiv pe ultimele rezultate PISA privind competențele, pe când cele din anul anterior datau din anul 2021 (sau 2018, în cazul PISA).
- Documentul indică o înrăutățire a situației față de cele din anul precedent, luate în calcul, recent, într-o analiză Edupedu.ro pentru a arăta de unde a plecat și unde a ajuns educația românească după două mandate dedicate de președintele Klaus Iohannis proiectului „România Educată”.
România se situează în mod obișnuit printre ultimele țări UE sau pe ultima poziție la acești indicatori.
Dar țara nu se află doar departe de aceste ținte, ci, în fiecare caz, trage în jos media europeană prin poziția pe care o ocupă la coada clasamentului.
Mai mult, față de precedentul raport, actualul Monitorul Educației și Formării 2024 prezintă rezultate mai slabe pentru fiecare indicator. Chiar și acolo unde este vorba, practic, despre o stagnare, variația este una negativă față de anul anterior.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank