Educația românească, sub bisturiul OCDE într-o analiză economică a situației din țară: stagnare la un nivel redus în ultimii ani, nivelul analfabetismului ar putea crește / “România Educată” – doar un “prim pas” pentru nevoile de reformă reală în domeniu
Performanța educației românești a stagnat la un nivel scăzut în ultimii ani și riscă să se deterioreze și mai mult din cauza crizei Covid-19, afirmă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-o amplă analiză pe tema situației economice din România. Raportul a fost dat publicității vineri, în contextul începerii negocierilor de aderare a României la această organizației și în contextul vizitei efectuate de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, în România. Potrivit analizei întărirea nivelului de educație este esențială, dar greu de realizat în lipsa unei creșteri a nivelului de finanțare în domeniu și de acțiuni care să vizeze probleme foarte diverse – de la digitalizare la învățământul vocațional, reducerea inegalităților și a abandonului școlar.
Nivelul analfabetismului ar putea crește după 2020, în contextul perioadelor în care școlile s-au închis din cauza Covid-19, adâncind diferențele de învățare între elevii din medii avantajate și cvei din medii dezavantajate, arată analiza, care amintește că, în 2018, 41% elevii de 15 ani participanți la PISA nu înregistrau un scor minim necesar la citire. Tot în 2018, ca an de referință, jumătate dintre persoanele cu un nivel scăzut de educație erau în pragul sărăciei, pe când doar 1,3% dintre cei cu studii superioare trăiau cu venituri foarte mici – cea mai mare diferență între cele două categorii înregistrată la nivelul UE.
OCDE observă că raportul “România Educată” identifică o serie de provocări la adresa sistemului de educație, dar îl califică drept un “prim pas” într-o reformă a guvernanței sistemului de educație, care să aibă în vedere problemele inechității.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii