G4Media.ro

Edupedu.ro: Agenția ARACIP, care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal

ARACIP / Foto: Google Maps captură

Edupedu.ro: Agenția ARACIP, care acreditează și autorizează școlile din România, funcționează ilegal

ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.) funcționează ilegal, deoarece legea sa de înființare a fost abrogată când a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Concret, a fost abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, care la articolul 14 prevedea înființarea ARACIP. Informațiile au fost verificate de Edupedu.ro cu mai mulți juriști și avocați care au analizat cadrul legislativ în vigoare. Concluzia lor a fost unanimă: ARACIP nu are o bază legală de funcționare, prin urmare orice act, acreditare și autorizare emise de agenție pot fi lovite de nulitate, scrie Edupedu.ro.

Amintim că Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023. Acest lucru înseamnă că, din 3 septembrie 2023 și până în prezent, ARACIP funcționează fără cadru legal.

Articolul 250 – „(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:

b) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările ulterioare;

(2) La data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea și funcționarea ARACIIP se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 155/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 4 februarie 2022”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Așadar, hotărârea de organizare este în vigoare, dar fără OUG 75/2005 instituția nu mai poate controla și nici „asigura calitatea educaţiei”, după cum se arăta în legea de funcționare.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

Recent, ARACIP a transmis școlilor ca până pe 16 februarie, să transmită la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar dacă au solicitat evaluarea externă pentru acreditare în termenul prevăzut de lege, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din păcate avem un sistem de educație prăbușit, educația este pusă pe mâinele nepăsători, caracterizați cu prematuritate legislativă și socială ,
    Predominantă politică în rânduri inspectoratelor școlare , școlile publice , ARACIP dar și a ministerul Educației duce la lipsa controlului ierarhic, și predominanța complicitate, datorită faptului ca rolul membrilor partidelor politice mereu a fost de a acoperi abuzurile intenționate sau din lipsa de cunoștința legislativă a inferiorilor lor colegi de partid care ocupă funcții fără concurs în sistemul național de educație, fără să fiu tras la răspundere .
    Sub umbrela proiectului România Educată , nu am reușit să organizăm concursuri de ocuparea funcțiilor din ministerul Educație ,,inspectoratele școlare … etc de persoane potrivite, capabile de a conduce România către educația europeană constructivă , mereu am înlocuit concursuri cu numiri politice .
    Amintesc ca nici înainte de abrogarea fosta lege de educație, ARACIP nu a lucrat în totalitate legal , toți experți extern au lucrat ilegal cea ce duce ca toate evaluările de acreditare și de autorizare , au fost nule , experți extern au avut contracte civile începând cu anul 2006 actualizate mereu cu acte adiționale , cea ce nu este legal , în perioada de pandemie nici actul adițional pentru evaluare online nu a fost întocmit. Nu a fost luată în considerare incompatibilitate în alegerea experți colaboratori extern , dar nici pentru corpul intern , cat timp reprezentantul asociația școlilor particulare face parte din consiliul ARACIP , dar reprezentanții școlilor care nu fac parte din asociația lui nu sunt prezentați în consiliul ARACIP , duce la ilegalitatea componența consiliului ARACIP , modul de votare este unul nul , votarea acreditare autorizare sau neacreditate , neautorizare trebuie bazat pe un punctaj bine stabilit legal cu respectarea legiile în vigoare , iar votul cu da sau nu trebuie motivat , forma de vot secret nemotivat fără baza legală este un mod comunist .
    Pentru o România leader european avem nevoie de reforme adevărate în sistemul de educație precum și în justiție