G4Media.ro

Edward Iordănescu, înaintea meciului cu Bosnia – Herțegovina: Sunt un antrenor extrem…

Sursa Foto: Facebook/ Edi Iordanescu

Edward Iordănescu, înaintea meciului cu Bosnia – Herțegovina: Sunt un antrenor extrem de dedicat, implicat, muncitor şi consecvent, dar nu sunt un magician / Grupul de la naţională este extrem de afectat emoţional şi mental

Selecţionerul primei reprezentative a României, Edward Iordănescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că este un antrenor muncitor şi dedicat, dar nu şi un magician, el precizând că grupul de jucători de la echipa naţională este extrem de afectat emoţional şi mental înaintea partidei cu Bosnia-Herţegovina din Liga Naţiunilor la fotbal, transmite Agerpres.

„Eu în acest moment am undeva la 15 zile de lucru cu echipa. Pot să vă asigur că sunt un antrenor extrem de dedicat, implicat, muncitor şi consecvent, dar nu sunt un magician. Nu pot să repar lucruri sau nerealizări care s-au întâmplat în ani de zile şi să întorc situaţia în câteva zile. Vă asigur că ştiu şi munca lui Contra şi a lui Rădoi dinaintea mea.

Şi au făcut o muncă foarte bună. Cu toate astea, am spus că nu am preluat lucruri funcţionale, pentru că se pare că acele lucruri foarte bune nu au fost suficiente ca să ne aducă o calificare. Şi atunci când nu îţi îndeplineşti obiectivele nu te poţi numi funcţional. Aşa voi spune şi în momentul în care eu voi pleca dacă va fi un insucces şi nu ne vom califica.

Dar am simţit, şi asta m-a supărat mai mult decât orice s-a întâmplat în partida cu Muntenegru, că echipa este extrem, extrem de apăsată mental şi emoţional, chiar şi până la teama de a nu greşi şi de a nu fi din nou criticat şi arătat cu degetul. Eu înţeleg şi supărarea opiniei publice, s-au strâns nemulţumiri, sunt tensiuni, dar dacă nu ne corectăm gândirea atunci cu siguranţă vor veni şi alte momente triste.

Repet, din păcate grupul este extrem de afectat emoţional şi mental. S-au strâns foarte multe nerealizări, campanii ratate, eşecuri şi frustrări, sunt lucruri adunate în timp şi care apasă mult mai tare decât înţelege lumea din exterior. Şi eu le resimt pe toate. Mă aşteptam, dar nu credeam că va fi atât de profund. E important să îi redresăm pe jucători din punct de vedere mental, să le dăm încredere. Eu le arăt calea, trebuie să aibă încredere în ei pentru că au valoare şi potenţial. E foarte important să ne scuturăm de trecutul care nu este deloc reuşit şi să avem exprimarea corectă în teren. Doar aşa vom avea o şansă”, a explicat tehnicianul.

În ciuda înfrângerii cu Muntenegru (0-2), din primul meci al noii ediţii a Ligii Naţiunilor, Iordănescu susţine că încrederea în jucători este intactă.

„Nu am spus că am văzut frică la jucători, am spus că am avut teamă de rezultat şi că nu ne-am asumat responsabilităţi. Mie nu-mi place cuvântul frică. Încrederea mea în jucători e intactă, nu mă schimb în funcţie de o emoţie de moment sau de un rezultat. Şi am încredere că împreună, cu unitate, forţă şi spirit, putem să obţinem rezultate infinit mai bune.

Dar e adevărat că trebuie să strângem rândurile şi ne luptăm cu piedicile. Am pierdut primul meci şi acest lucru atrage mult negativism. Dar eu prefer să văd acum toate problemele noastre şi să am o şansă să le corectez, decât să se întâmple în timpul calificărilor pentru Campionatul European. Pentru că la European ne vor duce punctele din preliminarii, nu din Liga Naţiunilor”, a spus el.

Edward Iordănescu susţine că este pregătit să muncească şi să gestioneze presiunea pe care o resimt jucătorii primei reprezentative.

„Eu am ştiut unde vin, am fost pregătit pentru o muncă nu grea, ci foarte grea. Asta m-a pus în gardă. Iar încrederea mea este intactă în jucători şi în potenţialul lor. Lucrurile sunt foarte clare pentru mine, am venit aici, mi-am asumat, ştiu ce am de făcut. În acelaşi timp, ştiu că e greu, dar cred cu tărie că putem îndrepta lucrurile şi să le facem mai bune.

Responsabilitatea mi-o asum alături de echipă, de băieţi în primul rând. Pentru că îmi e foarte uşor să ies să spun că e doar responsabilitatea mea şi că îmi asum. Dar dacă vrem să producem progres trebuie să înţelegem momentul, să ne înţelegem defectele şi să ni le acceptăm. Să vedem unde greşim şi să facem un plan pentru a corecta lucrurile. Pentru că asta nu putem face bătând din palme. E exact ca atunci când eşti bolnav şi trebuie să îţi înţelegi boala pentru a-ţi administra tratamentul. E de muncă, sunt pregătit pentru asta.

Grupul are suflet, adică simte, trăieşte, chiar dacă e afectat emoţional… şi vă garantez că nu e vorba despre atitudine. Nu e vorba despre un grup care intră în teren detaşat, neinteresat… nu, e cu totul altceva. Poate asta pare, dar nu e asta. E un grup afectat emoţional, care nu mai răspunde atât de bine cum ar trebui la tensiune şi la meciurile cu miză.

Am constatat că presiunea nu ne face bine. Deocamdată nu avem puterea să o gestionăm, să o acceptăm şi ce să facem cu ea. Şi asta tocmai din cauza trecutului. Iar grupul nu răspunde bine la comparaţii cu alte generaţii. Cu toate astea am văzut o generaţie care promite, avem jucători care îşi doresc calificări. Emoţia şi dorinţa există, dar trebuie să găsim calea”, a subliniat Iordănescu.

Antrenorul a anunţat schimbări în primul unsprezece pentru partida cu Bosnia-Herţegovina de marţi seara.

„Am văzut meciurile precedente şi în opinia mea Bosnia-Herţegovina este o echipă cu mult potenţial. Are în lot jucători cu nume, cu mulţi ani la cluburi puternice din Europa. Când ai jucători care evoluează la Milan, Inter sau în trecut la Roma, Juventus şi Marseille spune multe. Cred că meciul va fi deschis oricărui rezultat.

Am încredere că putem transforma un moment negativ într-unul pozitiv, dar sunt convins că vom avea parte de o opoziţie puternică din partea Bosniei. Cu siguranţă vor fi schimbări în primul nostru unsprezece. Vrem să aducem prospeţime în echipă şi jucători care mental nu au fost mai puţin afectaţi de ultimul rezultat. Vrem să vedem toţi jucătorii şi chiar dacă vom avea parte tot de un rezultat negativ cunoaştem direcţia în care trebuie să mergem şi că trebuie să muncim foarte mult. Aşa că nu avem un plan B. Am făcut o analiză şi am o părere, dar nu ar fi profesionist să fac comparaţii între Muntenegru şi Bosnia. Dar pot să spun că Bosnia e foarte arţăgoasă, combativă, o echipă care dă totul şi care încearcă şi un fotbal pozitiv, de construcţie. Mie mi-a plăcut, chiar dacă nu toate rezultatele lor au fost cele mai bune”, a menţionat acesta.

În ceea ce îl priveşte pe Vlad Chiricheş, care a greşit la cele două goluri ale Muntenegrului, Iordănescu a explicat că e un jucător de care nu se poate lipsi. „Pentru mine Vlad Chiricheş nu este doar căpitanul echipei, el este şi unul dintre liderii naţionalei. E unul dintre puţinii noştri jucători, nu sunt foarte mulţi în acest moment, care au jucat în ultimii ani constant la un nivel foarte bun. El joacă titular la echipa de club în Serie A, cu rezultate foarte bune.

E un jucător de care noi nu ne putem lipsi. Am văzut că s-a speculat despre anumite discuţii de retragere în ceea ce îl priveşte pe el şi Maxim, dar pentru mine nu există subiectul ăsta. Ei sunt aici, am nevoie de ei să se implice. Sunt jucători cu personalitate, inteligenţi, care pot influenţa grupul. Iar grupul şi eu avem nevoie de ei”.

Criticat pentru că nu l-a folosit pe Octavian Popescu (FCSB) în meciul cu Muntenegru, selecţionerul a afirmat: „Fiecare poate spune ce doreşte. Dar echipa naţională poate să răzbată doar prin puterea grupului. Un grup solid, puternic mental, în care toată lumea să tragă în aceeaşi direcţie. Dacă vorbim de individualităţi şi de zeci de milioane de euro, cum am mai vorbit, atunci în viitor o să mai vedem multe turnee finale la televizor”.

Echipa naţională de fotbal a României va întâlni Bosnia-Herţegovina, marţi, la Zenica, de la 21:45, în cel de-al doilea meci din Liga Naţiunilor.

Naţionala de fotbal a României a debutat cu stângul în noua ediţie a Ligii Naţiunilor, fiind învinsă de reprezentativa Muntenegrului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul Gradski din Podgorica, în Grupa a 3-a a Ligii B, în primul meci oficial din mandatul selecţionerului Edward Iordănescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ești varza Edi! Atâta timp cât ți ai asociat numele cu alde Burleanu și cu alde Stoichiță, un fel de Luțu al lui burleanu, nu meriți niciun fel de respect! Fotbal suntem zero cel puțin dacă aveai o poziție mai demna în relația cu oportuniștii ăștia doi!

  2. Lui nu-i place cuvantul frica, ii place „teama”. Ce nuantare fina !..
    Parca mi-ar placea mai mult un „frust” ca Halagian, de ex., care sa faca treaba si sa lase psihanalizele de doi lei pentru vorbaretii de Cismigiu.
    Credeam ca sportivii (hai sa-i numim si pe fotbalisti asa..) sunt ceva luptatori nu niste mazete melancolice.
    Puneti, baieti, osul, mai jos nu se poate !

    • Corect! Cred că Edi ii zăpăcește cu tot felul de analize profunde explicate in fraze alambicate! Mai bine le.ar pune o manea ceva ….așa cu siguranță ar juca ceva :)))
      Pai tot meciul cu Muntenegru au stat pe gânduri, nu pricepuseră ce le.a spus Mister….cred că „misterul” asta, fotbaliștii îl asociază cu misterul :))

  3. Vai de capul vostru!
    Pana cand nu se va schimba din temelii federatia, vom avea doar o gluma de echipa. Si cred ca asta e scopul.
    Nu vrea nimeni performanta

  4. Trebuie o abținere de la critici. Îndeosebi Federația să nu se simtă umilită.

    • Asa e..Federatia si Putin nu trebuie umiliti….

  5. Greșeala pleacă de la selectarea copiilor. Eu sunt constănțean și știu cum e la celebra academie de la noi. Nu sunt cooptați copiii după valoare, caracter și potențial. Sunt luați cei care au părinți cu bani, pentru că totul se plătește: echipamente, pregătire, cantonamente. La 13 ani, cei cât de cât mai buni fac contract și sunt legați de club. Atunci de-abia academia investește în ei, 3-6 ani, după care sunt plasați celuilalt oier, de la București, sau altuia, pentru câteva sute de mii de euro. Repede se alege praful de ei. Așa vrem performanță?

    • Postul care îl ocupi azi, nu este de antrenor.
      Este de SELECTIONER.
      Pt asta trebuie să ochiul format, pt a vedea pe cei compatibili pt Națională.
      Abia după aceea creezi strategie de joc.
      Praf.

  6. Sper sa pierdem toate meciurile.

  7. Cand te pune psd selectioner si mai vrei si performanta te numesti iedi.

  8. Pe asta nu il prinde toamna selectioner , de ce draq tot vorbim de el??? Urmatorul la rand…

  9. Haideți să vedem nivelul echipelor de club și după sa avem pretenții de la națională!

  10. De data asta cu un pomelnic de lozinci Made in North Korea, semn că pentru propagandă se găsesc suficienţi bani.

  11. Toata lumea se mira de rezultate, cauta vinovati, se lamenteaza, dar nimeni nu vede elefantii din camera: calitatea conducatorilor de cluburi, de liga si de federatie, problemele din arbitraj, blaturile, interesele financiare subterane, toate manifestarile unui sistem bolnav.
    De ce, oare, antrenorii de valoare se incapataneaza sa antreneze in strainatate?!…

  12. o luam din nou diseara!

  13. DESPRE DEMISIA DE ONOARE NU VORBESTE SAU ASTA NU ESTE VALABILA PENTRU ROMANI?