Efecte economice ale epidemiei de coronavirus în Italia: muncitorii străini pleacă acasă, agricultura e în pericol
Din cauza coronavirusului, muncitorilor străini fug din Italia și agricultura italiană va avea o problemă în plus, scrie publicația italiană La Repubblica, preluată de Rador. Mulți își fac bagajele de teamă că nu vor mai putea să se întoarcă la casele lor, având în vedere restricțiile impuse de guvernele lor, din România în Polonia până în Bulgaria, pentru muncitorii lor din regiunile din nordul Italiei cele mai afectate.
Alarma este lansată de Coldiretti, cea mai mare confederație patronală din agricultură, care subliniază că peste 370.000 de lucrători legali din străinătate, angajați în fiecare an în Italia, sunt responsabili pentru mai mult de un sfert din recoltele italiene.
România – dezvăluie Coldiretti – impune carantină cetățenilor săi care revin din Lombardia și din Veneto, unde reprezintă cea mai mare comunitate străină pe câmpurile agricole, cu peste o sută de mii de muncitori. De asemenea, au fost prevăzute măsuri restrictive şi de către autoritățile sanitare poloneze, care recomandă adoptarea auto-monitorizzării, în timp ce Bulgaria solicită tuturor pasagerilor din toate regiunile italiene (simptomatice și asimptomatice) să completeze un chestionar la întoarcere, în prezența unui inspector sanitar, cu invitația să rămână în carantină la domiciliul din țară.
Acestea sunt decizii care determină anularea contactelor de muncă de către mulți lucrători străini din Italia, care găsesc în mod regulat muncă sezonieră în agricultură, oferind 27% din numărul total de zile lucrătoare necesare sectorului, potrivit analizei realizate de Asociaţia Coldiretti. Comunitatea muncitorilor agricoli cea mai prezentă în Italia este cea românească cu 107.591 angajați, înaintea marocanilor cu 35.013 și a indienilor cu 34.043. Urmează albanezii (32.264), senegalezii (14.165), polonezii (13134), tunisienii (13.106), bulgarii (11.261), macedonenii (10.428) și pakistanezii (10.272).
Traducerea Rador: Oana Avram
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii