G4Media.ro

Efectele cancel culture: Statuia fostului preşedinte american Theodore Roosevelt de la New…

sursa foto: Captură video

Efectele cancel culture: Statuia fostului preşedinte american Theodore Roosevelt de la New York, în curs de demontare/ Este considerată degradantă pentru că apar un afro-american și un amerindian

Operaţiunile pentru retragerea statuii fostului preşedinte american Theodore Roosevelt, în apropiere de Central Park din New York, au început. Instalată la intrarea în Muzeul american de Istorie Naturală de 80 de ani, sculptura care îl înfăţişează pe preşedinte pe cal, flancat de un afro-american şi un amerindian, a fost considerată degradantă.

Această statuie din bronz a lui Roosevelt, preşedinte din 1901 până în 1909, a cărei retragere a fost anunţată în iunie 2020, este de acum încastrată într-o schelă impunătoare pe amplasamentul din faţa muzeului. Conducerea instituţiei a indicat că lucrările „vor dura luni”, fără să ofere o dată definitivă pentru îndepărtare, potrivit Le Figaro.

Statuia lui Roosevelt îl înfăţişează pe preşedinte pe cal, având un bărbat de culoare şi un amerindian la picioare, o reprezentare degradantă pentru Muzeul de Istorie Naturală, care a solicitat autorităţilor oraşului retragerea ei.

Anunţul, în iunie 2020, a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite cu privire la rasism. Atunci, multe alte figuri istorice au fost ţinte, precum foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson. Şi în septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee, simbol al trecutului sclavagist al ţării, a fost demontată în Virginia. Dacă aceste acţiuni par legitime unora, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă, potrivit lor, „cancel culture” (anulare).

Statuia lui Roosevelt va fi găzduită, în virtutea unui împrumut pe termen lung, în viitoarea bibliotecă preşedinţială „Theodore Roosevelt”, în Dakota de Nord. Acest muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american, care trebuie să se deschidă în 2026, a promis să recontextualizeze obiectul considerat „problematic”, consultându-se cu reprezentanţi nativi amerindieni şi afro-americani.

Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părintele fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că el a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.

Alături de George Washington şi Abraham Lincoln, Thomas Jefferson şi Theodore Roosevelt constituie cei patru preşedinţi ale căror chipuri sunt sculptate în roca celebrului Munte Rushmore, din Dakota de Sud.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. De la cei care ne vor intepati fortat,ne sterg din istorie,ne boosterizeaza pana ne consolidam toti!Pana raman doar oile metisate si docile,bune de un nou sclavagism!

    • Calache, tu ești speranța noastră, frate!! Fii eroul nostru, salvează-ne de știință și toleranță!

    • Test de imaginatie, daca era o statuie cu cineva care o f***a pe mama ta, ai fi vrut sa vezi o satuie zilnic care reprezinta asta ?

    • dacă tot ai pornit de la intzepat pe topicu’ statuii și ai dat-o pe oi,
      oile deja sunt
      și sunt așa – pt că-s oi.
      lipsește afișarea adevăraților păstori

    • @ Pie…s..duș, dacă populația vrea asta, da. Dacă așa s-a întâmplat ceva măreț, ok, deși nu cred că vreo populație ar considera un astfel de act sexual demn de ridicat statuie. Statuile vin și pleacă, dar cele care nu le sunt băgate pe gât cu forța, oamenilor, și de prost gust ( gen dictatoriale sau comuniste ), rămân, de exemplu eroii. Acum, din punctul meu de vedere pot să distrugă toate statuile, deși ar distruge cu totul aspectul unui oraș. Când am fost la Madrid și la Roma am rămas fascinat ( chiar mai mult, decât alte orașe mai frumoase ), de numarul de statui impresionante din parcuri sau de pe diverse cladiri. Toate reprezentând un moment istoric sau un personaj ( uneori, și unul fictiv, cum era statuia lui don quihote si pancho ), anyway, long story short, vor să dărâme statuile unor eroi ca să pună în locul lor un individ care mănâncă pepene roșu la frosty chicken în față. Statuile alea sunt date jos din ură și vor să le schibe cu nimic sau cu momente istorice importante noi, cum e cel cu pepenele, care reprezintă pe cineva.

  2. “ Este considerată degradantă pentru că apar un afro-american și un amerindian”. Gura păcătosului adevăr grăiește. Orice “apariție” a negrilor și indienilor este degradanta. Sa ii ștergem din istorie. De la Cleveland Indians” pana la Aunt jemima” totul a fost anulat. Continuați așa și orice referire la indieni și negri va fi ștearsa din istorie 🙂

  3. Daca i-ar urca pe afro-american si pe amerindian pe câte un cal, ar fi ok ?

  4. Sub conducerea dementului Biden ,de fapt al treilea mandat a lu Obama Barak,se desavarseste distrugerea SUA.Pacat,SUA a fost cea mai mareata tara.

    • Nu are treaba cu J.B, are treabă cu demografia. De acum doar Joe Bideni vor fi votați, chit că sunt femei, bărbați, fără gen, sau ce Dumnezeu or fi, toți vor fi copii la indigo, Joe-Biden.

  5. Știți ce înseamnă „contextualizare”?
    Președintele american va fi dat jos de pe cal și va fi obligat sa lustruiasca mocasinii amerindeanului și sa pupe tălpile omului de culoare.
    Priceput?