UPDATE Un ONG fondat de consilierul ministrului Burduja cere guvernului să reducă la 45 de zile înainte de 9 iunie termenul până la care își pot face viză de flotant/ Termenul este de 6 luni, peste timpul rămas până la locale și europarlamentare
ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în care îi solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile înainte de data alegerilor, termenul până la care oamenii își pot face viză de flotant, anunță Centrul Agora pentru Democrație într-un comunicat de presă.
Centrul Agora a fost fondat de Alexandru Manda, consilier la cabinetul ministrului Energiei, Sebastian Burduja (PNL), după cum a menționat chiar el într-un articol publicat pe Digi24.ro.
UPDATE 19:12 Alexandru Manda a transmis următoarele precizări pentru G4Media:
- ”De profesie sunt avocat, iar în prezent lucrez la Ministerul Energiei unde sprijin activitatea legislativă si de politici publice. Nu sunt membru al vreunui partid politice, iar inițiativa Tinerii Voteaza este una independentă si nepartizana, fiind promovată de un numar mai mare de organizații neguvernamentale, nu doar de Centrul Agora pentru Democrație. Idea acestui proiect mi-a venit inca din anul 2022, cand am lansat studiul Provocarile tinerilor din Romania, fiind la acel moment menbru in Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei. Sunt de parere ca nu exista o incompatibilitate intre a lucra ca tanar profesionist in administrația publică si realizarea unei initiative de incurajare a mersului la vot. Mentionez ca in guvernanta proiectului sunt implicati si alti tineri care lucreaza ca consilieri in domeniul politicilor publice, alaturi de alti lideri politici (aparținând altor partide)”.
știrea inițială
”Decizia comasării alegerilor, coroborată cu cadrul legislativ actual prin viza de flotant pentru a vota în localitatea de reședință, face imposibilă în acest moment obținerea de către tineri a vizei de flotant, dat fiind că însăși comasarea alegerilor a fost anunțată cu sub 6 luni înainte de data alegerilor locale”, spun tinerii în comunicat.
Conform legislației în vigoare, viza de flotant trebuie obținută cu șase luni înainte de data alegerilor, deși comasarea alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de șase luni înainte de momentul scrutinului, deci cetățenii aflați în situația asta, nu își mai pot procura documentul necesar:
- ”În concret, pentru a asigura respectarea dreptului de vot al tinerilor din România la toate categoriile de alegeri din acest an, organizațiile semnatare au solicitat modificarea art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul dispozițiilor în vigoare anterior modificărilor realizate prin Legea nr. 256/2023, astfel încât stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor”, mai arată tinerii.
Cei mai afectați de această situație sunt tinerii care studiază sau muncesc în alt oraș, cei care și-au schimbat reședința dar nu și-au schimbat și adresa de pe buletin și tinerii care s-au mutat în alte orașe.
Tinerii mai reclamă și că data aleasă pentru comasarea alegerilor, 9 iunie, coincide cu sesiunea de examene la majoritatea universităților din România. Astfel, pentru mulți tineri votanți nu va fi posibil să se întoarcă în localitatea de domiciliu pentru a putea vota, spun ONG-urile care vorbesc și despre prezența scăzută la vot a tinerilor.
Conform Autorității Electorale Permanente, pe listele electorale din România se află 4.594.321 de votanți cu vârste curprinse între 18 și 35 de ani (tineri), susțin inițiatorii demersului. La ultimele alegeri parlamentare, organizate în decembrie 2020, doar 25,46% dintre tineri s-au prezentat la urne, se mai arată în comunicat.
- ”Prezența scăzută la vot a tinerilor este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că în 2024 vor avea loc în țara noastră toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Alegerile din 2024 vor afecta generații întregi, iar tinerii de astăzi sunt cei care vor resimți efectele deciziilor luate în acest an. În lipsa unor măsuri legislative care să le permită tinerilor să voteze la toate categoriile de alegeri, prezența la urne a acestora va fi descurajată, acest fapt dăunând legitimiății procesului electoral și încrederii tinerilor în stat și partidele politice”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank