Efectele controalelor cerute de Dragnea: asociația retailerilor acuză că sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume sunt ținute la graniță din cauza operațiunii ”Demetra”
Sute de tiruri cu legume și fructe – mărfuri extrem de perisabile – sunt blocate în toate vămile din România după ce ANAF a început joi operațiunea ”Demetra”, reclamă asociația marilor retaileri (AMRCR). Blocajele au loc la doar două zile după ce Liviu Dragnea a cerut ANAF și vameșilor să controleze TIR-urile cu marfă străină. Pe de altă parte, mai mulți antreprenori români au declarat pentru G4Media.ro, sub protecția anonimatului, că transporturile pe care le așteptau sunt blocate în vămi de peste 24 de ore, timp în care legumele aduse din Uniunea Europeană sunt în pericol să se strice.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) face un apel la autorități, într-un comunicat de presă, să țină cont de blocajele din vămile din toată țara, blocaje care periclitează aprovizionarea magazinelor.
”Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții”, arată AMRCR în comunicatul citat.
Marii retaileri cer ca acțiunile de combatere a comerțului ilicit ”să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște”.
Reamintim că inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) au început joi la nivel național acțiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor și fructelor. Inspectorii antifraudă vor controla achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse, potrivit unui comunicat de presă al ANAF.
Atacul lui Dragnea
Operațiunea Demetra a fost declanșată la doar o zi după ce Dragnea a lansat un atac dur asupra celor care importă legume și fructe de proastă calitate și a cerut instituțiilor de control să verifice toate importurile.
„Am auzit – şi pe bună dreptate cei de la hipermarketuri vin şi controlează tot lanţul de producţie, de la solar, până când ajunge roşia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase”, a spus Liviu Dragnea miercuri, 10 aprilie, aflat în vizită la Colibaşi împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit RFI România.
„Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a mai spus Dragnea, potrivit RFI.
Comunicatul integral al AMRCR
Ca urmare a începerii operațiunii ,,Demetra”, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor și fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) își afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situația cu maximă implicare și promptitudine.
Stoparea comerțului ilicit este un obiectiv asumat și de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislației și a tuturor normelor de siguranță.
Facem un apel la autorități să țină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții.
Sperăm ca acțiunile autorităților de combatere a comerțului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată.
Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște.
Foto: Coadă de kilometri la intrarea în vama Nădlac (Sursa: Grup discuții Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii