Efectele deciziei CCR: Judecătorul Iulian Dragomir, preşedintele completului din procesul lui Dragnea, va fi schimbat. În locul lui va veni un judecător tras la sorţi. Dispare majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă lui Liviu Dragnea
CCR a admis azi conflictul constituţional dintre Guvern şi Înalta Curte privind componenţa completurilor de 5 judecători (C5) de la ICCJ şi a indicat o cale de soluţionare a conflictului: tragerea la sorţi a preşedinţilor acestor completuri, care până acum erau membri de drept.
Acest lucru înseamnă că preşedintele completului de apel care îl judecă pe Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, judecătorul Iulian Dragomir, va fi înlocuit. Dispare aşadar majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă liderului PSD, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Situaţia ar putea deveni şi mai confortabilă pentru Dragnea în funcţie de cine îi va lua locul judecătorului Dragomir. Dacă la sorţi va fi tras un magistrat favorabil liderului PSD şi, la termenul din decembrie, completul – devenit, între timp, favorabil lui Liviu Dragnea prin răsturnarea majorităţii de 3:2 – apucă să administreze probe, atunci acel complet va judeca dosarul și va da sentința finală în 2019, potrivit principiului continuităţii stabilit de CEDO, au explicat sursele G4Media.ro.
În plus, decizia CCR ar putea deschide calea revizuirilor pentru cei condamnaţi de completurile de 5 judecători presupus constituite nelegal, adică conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în dosarul Referendumul, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova şi alţii s-ar putea număra printre beneficiari. Nu este clar ce se va întâmpla cu cei achitaţi definitiv de completurile presupus constituite nelegal. Iordache este contrazis însă de surse din magistratură care admit, totuşi, că trebuie să aşteptăm motivarea CCR pentru clarificări.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art. 36 din Legea nr. 47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR.
Prin urmare, preşedinţii celor două completuri de 5 judecători ale ICCJ, care erau membri de drept, vor fi schimbaţi şi traşi la sorţi acum, au explicat pentru G4media surse judiciare. Dispar, aşadar, membrii de drept, iar ICCJ trebuie să organizeze de îndată tragerea la sorţi. Oricum, la sfârşitul anului, toţii judecători din C5-uri vor fi traşi la sorţi pentru 2019. La ICCJ sunt două complete de apel, cu 5 judecători, care dau sentinţele definitive pentru demnitari (miniştri, parlamentari, etc). Unul era condus până acum de vicepreşedintele ICCJ, Iulian Dragomir şi un altul de şefa interimară a Secţiei penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu.
Completul de 5 Judecători P1 – Penal
Preşedinte – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecător Dragomir Ilie Iulian
Membrii titulari:
1. Judecător Neniţă Simona Cristina
2. Judecător Grădinaru Daniel
3. Judecător Dragomir Florentina
4. Judecător Lefterache Lavinia Valeria
Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia
Completul de 5 Judecători P2 – Penal
Preşedinte – Preşedintele Secţiei penale judecător Popescu Mirela Sorina
Membrii titulari:
1. Judecător Popa Rodica Aida
2. Judecător Encean Simona Daniela
3. Judecător Rog Tatiana Lucia
4. Judecător Cîrnaru Simona
Membrii supleanţi :
1. Judecător Epure Constantin
2. Judecător Alexandrescu Anca Mădălina
3. Judecător Matei Ionuţ Mihai
4. Judecător Ilie Aurel Gheorghe
Apelul în dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la fond la 3 ani şi jumătate cu executare, este judecat de C5 P1, condus până acum de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir. Ca urmare a deciziei CCR, judecătorul Dragomir nu va mai fi membru de drept şi locul lui va fi tras la sorţi.
Care e miza. Potrivit surselor G4Media.ro, din actualul C5 P1 condus de vicepreşedintele Iulian Dragomir, Dragnea controlează doi judecători, Simona Neniţă şi Daniel Grădinaru. Ambii sunt apropiaţi de judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM. Judecătorul Grădinaru a fost, de altfel, purtătorul de cuvânt al CAB până să devină magistrat la Înalta Curte. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu.
Potrivit unor surse G4Media.ro, majoritatea de 3:2 cu Iulian Dragomir era privită în sistemul de Justiţie ca una defavorabilă lui Liviu Dragnea. De altfel, chiar Liviu Dragnea a admis acest lucru într-o emisiune de la RTV din 1 ocbtombrie, atunci când, printre alte declaraţii, a cerut şi controlul finanţării G4Media.ro şi a altor site-uri din presa independentă.
De ce a vrut Dragnea modificarea acum a componenţei C5-urilor, în condiţiile în care completurile se modifică oricum la sfârşitul anului şi până atunci nu apucă să primească un verdict? Potrivit surselor G4Media.ro, procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie. Însă dacă C5-ul cu Iulian Dragomir apuca până la sfârşitul acestui an să administreze probe, atunci completul îşi păstra componenţa şi în 2019, pe principiul continuităţii stabilit de CEDO. Acum, dacă Iulian Dragomir va fi schimbat, este esenţial cine îi va lua locul. „Dacă în locul lui Dragomir vine un judecător favorabil lui Liviu Dragnea şi, la termenul din decembrie, completul, devenit între timp favorabil liderului PSD, apucă să administreze probe, atunci acel complet va rămâne şi în 2019”, au explicat surse de la Înalta Curte pentru G4Media.ro.
Se deschide calea revizuirilor? Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat că decizia CCR deschide calea revizuirilor pentru toţi cei condamnaţi din 2014 încoace de Completurile de 5 judecători ale ICCJ conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi.
„Din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completele de 5, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, şi exista şi până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor”, a declarat Iordache.
În varianta lui Iordache, cei condamnaţi de completele de 5 judecători conduse de membri de drept, nu de judecători traşi la sorţi – precum Liviu Dragnea în dosarul Referendumul, Elena Udrea, Dan Şova şi alţii – ar putea cerea revizuirea sentinţelor. Însă nu este clar ce se va întâmpla cu cei achitaţi definitiv de completurile presupus constituite nelegal. Iordache este contrazis însă de surse din magistratură care admit, totuşi, că trebuie să aşteptăm motivarea CCR pentru clarificări în acest sens.
Citeşte mai multe aici despre cum a pornit litigiul dintre Dragnea şi ICCJ privind schimbarea componenţei C5-urilor: EXCLUSIV Șefa Înaltei Curți, reclamată și anchetată de Inspecția Judiciară. Lupte grele în culise la Înalta Curte pentru modificarea componenței completului care îi va da sentința definitivă lui Dragnea
Foto: Iulian Dragomir (stânga) alături de Jonathan Scheele (dreapta), șeful Delegației Comisiei Europene în România (2005) / Sursa: Agerpres / Autor: Mihai Poziumschi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii