G4Media.ro

Efectele deciziei CCR: Ne întoarcem în epoca procurorului aplaudac/ România se schimbă…

Efectele deciziei CCR: Ne întoarcem în epoca procurorului aplaudac/ România se schimbă din temelii

O zi cumplită pentru justiția din România și nu numai. Uitati-vă bine la imaginea de mai jos. Decizia Curții Constituționale de azi ne întoarce cu 15 ani în urmă, la epoca Năstase-Stănoiu, când procurorii-șefi erau selectați pe criterii de obediență și aplaudau cu entuziasm la ședințele de partid. Lucram la Evenimentul Zilei în 2004 când în redacție au venit aceste imagini de la Cluj. Explicau perfect de ce nici un politician corupt nu era vreodată anchetat. Procurorii-șefi erau numiți politic, iar cine își lua rolul în serios și insista să-și facă meseria zbura din magistratură cu un șut în spate, așa cum s-a întâmplat cu procurorul Ovidiu Budușan, care a îndrăznit să ancheteze un caz de mare corupție la vârful PSD (Afacerea Eterna și Fascinanta Românie)

Decizia CCR de azi, scrisă parcă la dictarea lui Tudorel Toader după cum arată comunicatul oficial, învestește ministrul Justiției cu autoritate totală asupra procurorilor. Or, ministrul este pus acolo politic și răspune la comanda partidului. Azi e Tudorel Toader, servitorul perfect al politicienilor PSD-ALDE, dar mâine poate fi cineva care nici măcar nu va mai încerca să păstreze vreo aparență, gen Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau, din nou, Florin Iordache, în mandatul căruia a ieșit scandalul OUG 13.

Acest ministru-politruc, având de azi puterea de revocare și, în oglindă, de numire a procurorilor șefi, va rade tot la vârful parchetelor și pune în loc oamenii recomandați de la partid. Odată schimbată garnitura, o liniște de mormânt se lasă peste instituții. Nici un procuror nu va mai avea curajul să înceapă o anchetă cu politicieni aflați la putere câtă vreme șeful său suprem, ministrul, dispune de puterea de a acționa discreționar împotriva lui. Procuratura funcționează ierarhic și, chiar dacă procurorul este independent în anchetă, cariera lui depinde de bunăvoința șefilor.

Dar efectul deciziei de astăzi a CCR depășește cu mult sfera justiției și va avea efecte letale la nivelul întregii societăți. În primul rând, decizia induce ideea că legea este facultativă și introduce arbitrariul suprem în interpretarea regulilor, oricât de clare ar fi ele. Nu contează că legea acordă un drept de veto președintelui sau că judecătorii CCR au decis altfel în trecut în legătură cu rolul președintelui. Prin astfel de decizii împotriva bunului simț juridic elementar, încrederea în instituții se face țăndări.

Acum, după decizia CCR, citim cu alți ochi invitația lui Călin Popescu Tăriceanu făcută zilele trecute, când a propus așa numita Comisie pentru Adevăr și Reconciliere: Toți oamenii din justiție și servicii care ies public și oferă informații despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Ceva îmi spune că după decizia Curții, primii care se vor preda necondiționat vor fi procurorii. Orice împotrivire se soldează implacabil în sistemul lor ierarhic cu evacuarea din peisaj, soluția ”rezist” nu prea ține în lumea lor.

Apoi, decizia CCR modifică din temelii arhitectura statului român. România a devenit o republică parlamentară, în care președintele are un rol pur decorativ, dezbrăcat treptat de atribuții. (Vezi detalii în textul lui Cristian Citre)

Mai urmează să-i ia de sub nas serviciile secrete și opera de amputare a funcției prezidențiale s-a încheiat. Procurorii sunt mutați de facto în puterea executivă, cum de altfel coalția PSD și ALDE a tot încercat să facă prin modificările la legile justitiei. Redus la un simplu secretar, președintele rămâne fără o atribuție importantă în chestiunea numirii/revocării procurorilor. Echilibrul democratic în stat se face praf. Dincolo de prăbușirea arhitecturii statului, așa cum o cunoșteam până azi, efectele deciziei se vor întinde în toate straturile societății.

Imaginati-vă că sunteți un simplu cetățean abuzat de cineva cu proptele la partidul aflat la putere și doriți să-l trageți la răspundere penală. La fel, că aveți o companie supusă unei tentative de take-over din partea puternicilor zilei. Orice sesizare la parchet va fi din start sortită eșecului. Cine se va pune cu partidul sau cu oamenii lui? Inhibarea parchetelor transformă România rapid în raiul infractorilor, în țara măcinată de corupția la vârf pe care o cunoaștem atât de bine pe pielea noastră.

Asta va încuraja abuzul de putere cu tot ce vine la pachet: o societate profund distorisionată, un stat captiv, o nomenclatură deasupra legii și mare de cetățeni frustrați într-o țară distrusă de o mână de borfași cu complicitatea unor instituții. Spre deosebire de epoca Năstase-Stănoiu, când România nu era membră UE și cetățenii nu se bucurau de libertatea de circulație, astăzi frustrările crescânde din societate vor genera un nou val de plecări spre țări mai prietenoase.

Deja România este campioană la capitolul mobilitate în UE. Aproape un român din cinci trăieşte într-un alt stat membru din UE, dezvăluie datele Eurostat, biroul de statistică al UE. În 2017, românii între 20 şi 64 de ani care locuiau într-o altă ţară UE erau 19,7% din populaţia totală. Această tendință se va accentua pe măsură ce situația politică și economică se degradează.

După decizia CCR vine implacabil modificarea Codurilor în sesiune extraordinară și intrarea în vigoare a legilor justiției. Toate la un loc descriu viitorul stat nefuncțional, capturat de o mână de borfași politici și de incompetenți fără egal în istorie. Cu aceste transformări în rău, România sfidează toate recomandările formulate de experții europeni și încalcă grav principile de bază ale funcționarii UE: statul de drept și o justiție independentă. Din acest motiv, riscul ca România să piardă pe viitor accesul la fondurile UE pe baza noului mecanism gândit de Comisia Europeana crește de la o zi la alta. Intrăm de facto în grupul țărilor cu deficit democratic grav, cu un pas în afara UE.

Pregătiti-vă pentru impact.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Deci carevasăzică președintele nu este politic,hahahahaha!

    • A fost ales direct, nu pe listă de partid, dobitocule !

    • Si daca a fost ales direct care e problema handicapatule,nu tot un partid politic l-a propus!

    • Pudila prostila, cati dintre romani au ales actuala guvernare si cati pe presedinte? E grea aritmetica pt un ul ca tine.. mars zdreanta tradatoare.

    • Bai pudila, tu ai auzit de principiul „checks and balances”, echilibru si verificare intre puterile statului? Este un principiu pe care se bazeaza orice democratie functionala .

    • diferența dintre președinte și oricare alt politician din țară e simplu de înțeles (dacă nu ești redus mintal) – președintele se gândește la fiecare pas ce vor spune și dacă îl vor revota cei 6 milioane de votanți, un politician oarecare (să zicem Tudorel Toader) se gândește la fiecare pas ce va spune șeful de partid (Dragnea). Deci ai înțeles mă oligofrenule, 6 milioane cetățeni versus un singur borfaș. Lasă stai liniștit pesedistule că o să vă călcăm în picioare ați dat drumul la REVOLUȚIE

  2. Sa piarda accesul la fondurile europene? Dar ce spuneti de faptul ca am fost primiti in UE doar pentru ca ne-am luat angajamentul ca reformam justitia? Din momentul asta, UE ne poate arata oricand usa.

  3. Dane, e groasa. Aici se ajunge cand „dai sanse” PSD-ului, aici ma refer la numirea lui Dancila. Cand erai la HN si Dancila a fost numita, scriam ca „nu mai vreau sa fiu scutul de flegme al lui Johannis” si ma refeream la iesirea in strada de la OUG 13. Johannis a vrut sa faca puncte pe seama lui Dancia, ce folos!? Ma astept acum sa joace pana la capat, da, ma astept sa nu semneze si sa fie propusa suspendarea! Romania are nevoie de o convulsie ca sa iasa din caracatitza asta, altfel, chiar ca suntem pierdutzi1

    • Da Transalpinarium. De acord. Tara asta are nevoie de un cutremur politic. Trebuie sa se aleaga apele odata pentru totdeauna.

    • Ce legatura are numirea lui Dancila cu revocarea lui Kövesi? Daca nu era Dancila, nu o revocau, sau nu aveau majoritate la CCR? Cu oricine altcineva din PSD prim ministru (si nu cred ca putem sa ne amagim ca am fi putut avea PM de altundeva) situatia era la fel.

  4. De zeci de ori am apelat la formatorii de opinie nepesedisti sa inceapa o campanie de demontare punctuala a manipularilor cu care mercenarii din haita A3 indobitocesc milioane de romani si niciunul nu a avut curajul de a se pune contra haitei, de teama ca haita ii va termina si pe ei.
    Fara haita A3 mafia care conduce acum tara nu ar fi ajuns la putere sau cel putin nu s-ar mai putea mentine la putere.

    • În sfârșit !! Zici bine dar ești pe aproape. Trebuia să apară o replică antenelor chiar de la început … acu vreo 20 de ani. Dar formatori de opinie de atunci nu au înțeles pericolul deși Băsescu a semnalat problema chiar de mai multe ori. Totuși acea imunitate în care s-au mișcat le poate închide microfoanele pe vecie. Au un asasinat la activ. Procurorul Cristian din Oradea. În timp ce de plimba cu fetița de 7 ani pe stradă la televiziunile Varanului era făcut -pedofil- Acest fel de presiune asupra unui procuror, care instrumenta un caz cu gunoaie PSD, poate fi cu ușurință baza unei acuzări de crimă. Că o paranteză, acest fel de acte mizerabile nu prescrie niciodată. Și de atunci până azi mai au un grămădoi de fapte demne de ultimele scursuri umane. Iar acum foarte proaspăt au mai confirmat aceleași lucru 2 Rapoarte extrem de importante fiecare din ele. De la Departamentul de Stat din State și de la Comisia Europeană care subliniază aceleași lucru. Infamia jegoșilor. Și nu în ultimul rând săptămână trecută un alt caz din Spania unde PP (Partidul Popular) a fost condamnat pentru corupție. Avem un asasinat, corupție-jaf instituționaliazat-PSD, precedent în alte țări. Hai DNA !! Hai SRI !! Sus ! În picioare !!!! Formați echipa și la lucru. Mai repede !!

  5. Pudila prostila 6 mil ale presedintelui , voi doar le visati.
    Mars zdreanta bolsevica.

  6. Iluzii despre CCR? De ce? E clar de mult timp că CCR e a PSD. N-are rost să plingem, justiția n-a avut fundament sănătos nici pina acum, ea nu trebuia să depindă de cinstea sau necinstea politicienilor, așa cum e acum.

  7. Dar președintele ce este,nu cumva tot om politic?In cazul acesta va convine vouă și asta înseamnă ca este corect,ca-sa Spune-ți voi.Intoxicati oamenii cu minciuni sfruntate.Facem pași mici,ce-i drept,spre normalitate,spre un stat cu adevărat de drept,nu ce a creat Băsescu cu Macovei si a preluat bucuros Johanis,om politic

    • Drept? Calcati-ar copilul in paris cu masina pe trecere si ai sa afli tu cât e de drept.

    • Da doamna, asta era detaliul care-mi scapase: presedintele e om politic pe cand un om propus ministru de d-na Dancila e garantul indepentedentei justitiei. Acum m-am luminat, multumesc de precizare.
      /sarcasm

    • Taci zdreanță comunista.

  8. „Pregatiti-va pt impact” !

    Dar cum bine spuneai, DT, pregatiti-va cei care ramaneti aici.

    PS. Eu unul ma „teleportez” ! De trei ani tot ma hotarasc si ma dezhotarasc. Cred ca, gata, a venit din pacate momentul !

    • Tu si Scara m-ati „certat” cand o dadeam pe „monoloage” deprimante… acum vezi de ce eram pesimist?
      Si acum ce faci? Pleci? Vezi ca vine PSD si te acuza ca dezertezi si tradezi 😛

      Nu stiu daca este inca momentul sa pleci. Mai stai macar un an! Se pot schimba multe si nu neaparat in rau… si nu, nu-s sarcastic. Dar ma gandesc ca poate acum se trezeste lumea…

    • Acu’ a venit randul lui sa fie ”certat”…
      Prietene Su,
      Sper ca nu vrei sa-ti recit cu intonatie macar o strofa din ”O, ramai!”…! Nu am nici talent in aceasta directie si sper ca-ti dai seama si singur de faptul ca nu e chiar totul pierdut…! Am sa explic curand la ce m-am gandit…

    • @imi_pasa_de_romania, ti-l amintesti pe Dan Tapalaga pe vremea cand era la HN cum pur si simplu scotea oamenii in strada cu chemarile din articolele lui ?

      Unde sunt acum ? Mi-e greu sa cred ca aici, la g4 i s-a impus prin contract o obligatie de a fi rezervat !

      PS. Pur si simplu cred ca nici el nu mai crede !

    • „Am sa explic curand la ce m-am gandit”!

      PS. Bine Scara, dar fa-o, te rog, la „nevasta” si doar daca nu te primeste in casa, vino aici la „amanta”, da ? Nu de alta dar inca ma simt mai in largul meu acolo ! Nu stiu de ce, dar asta e !

  9. Postacii Partidului au inceput si ei atacul. Pai nu degeaba stau la panda se site-uri „sorosiste”, banu’ vine lingand, era sa scriu muncind, Doamne fereste!

  10. Domnule Tapalaga, nu stiu de ce imi cenzurati comentariile in timp ce imbecilitati si diversiune ale troliilor sunt tolerate. O faceti cu buna stiinta sau altcineva o face? Cat despre articol, cam tarziu observati o realitate, KGBistii au lucrat si acum au rezultate, de la Trump si pana la Victor Orban, totul e putred. In Romania si-au luat tara inapoi cu ocazia ultimelor alegeri.

    • Usor cu pianul pe scari. Nu va cenzureaza nimeni, probabil serverul e suprasolicitat in anumite perioade si mai pierde cate un mesaj pe ici, pe colo. O mai patesc si eu.

  11. Acest popor nu merita sa fie suveran si independent!
    Domnule Tapalaga, unde emigram ca cei 40-45 de ani care ne’au mai ramas trec ca vantul?..

  12. Poporul român a ales ticăloşia.

  13. Eterna si fascinanta? Pai parca nu era dinati un dosar cu o banca.. Bancorex de ii zicea unde s-au strofocat porcurorii lu Constantinescu zus Tazapul sa dovedeasca ceva acolo si a rams doar povestea cu albunul foti pe care il oferea Constantinescu strainilor de rang inalt?!@