G4Media.ro

Efectele dure ale GreenDeal asupra industriei din UE: România și alte nouă…

Foto: Ursula von der Leyen / Sursa: Comisia Europeană

Efectele dure ale GreenDeal asupra industriei din UE: România și alte nouă state membre au stopat o inițiativă a Comisiei Europene care ar fi blocat sectorul energetic

Comisia Europeană a amânat pe termen nedefinit o legislație care ar fi afectat serios sectorul energetic din majoritatea statelor membre, după ce 10 țări – inclusiv România – au amenințat cu veto împotriva noilor regulamente, transmite Euractiv.

Legislația, numită în limbajul birocratic bruxellez ”taxonomia UE”, stabilea un sistem de clasificare pentru investiții durabile folosit la nivelul Uniunii Europene. Practic, propunerea de Comisiei stabilea ce investiții industriale sunt în linie cu obiectivele GreenDeal (politica de mediu lansată de președinta Ursula von der Leyen) și care investiții vor fi interzise din cauză că sunt prea poluatoare.

România, împreună cu alte state din UE, a transmis în decembrie o scrisoare oficială în care avertiza că noile reguli împiedică de facto investițiile noi în centrale bazate pe gaze naturale, ceea ce s-ar fi adăugat la interdicțiile deja existente, care fac tot mai dificilă utilizarea cărbunelui în producția de energie.

Cele zece state membre care au amenințat cu veto sunt România, Polonia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Malta și Slovacia. Acestea au denunțat standardele prea înalte pe care Comisia Europeană vrea să le impună în industrie pentru ca UE să devină în 2050 neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și au arătat că aceste standarde vor afecta grav industria, potrivit Euractiv.

Nu doar cele zece state membre au cerut stoparea acestei reglementări. Un studiu independent comandat de Ministerul Mediului din Germania a avertizat că doar 1% din companiile germane de top ar fi considerate ”sustenabile” pe baza standardelor dorite de Comisia Europeană, ceea ce ar fi dus la apariția unor probleme serioase.

Mai mult: draftul pus în dezbatere publică de Comisia Europeană a atras un număr-record de răspunsuri, 46.591 de replici în mii de pagini. Ca un rezultat al presiunii din partea societății civile și a industriei, Comisia Europeană a amânat publicarea noilor reguli.

Experți citați de Euractiv au avertizat asupra exceselor de reglementare în ceea ce privește țintele extrem de ambițioase de mediu ale Comisiei Europene, arătând că e posibilă apariția unei ”bule verzi”, un fenomen ce s-ar putea solda cu afectarea pe termen lung a economiei europene. (Foto: Ursula von der Leyen / Sursa: Comisia Europeană)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Nu va mai incalziti, ca poluati. Culegeti sparanghelul in diaspora, ca sa fiti verzi. Ca sa nu murdariti planeta, trimiteti copii sa cace la scoala, unde ii asteapta niste gauri superbe, naturale, ca acum 3000 de ani. Platiti fonciirea!

  2. Uite ca Green hell e doar un vis. Un vis ce se vrea obligatoriu

    • Putem iesi din UE daca nu ne place

    • Uite că Green Hell este în Germania și este foarte renumit și iubit. Se mai numește și Nurburgring 😉

    • Romane, UE sintem si noi. Prin urmare putem sa ne spunem parerea si sa ne aparam interesele cind e cazul, nu e nevoie sa iesim din UE.

    • @remy
      Eu ma refeream la The misfits.

  3. Rușine celor 10 și rușine Comisiei pentru abandonarea/amânarea acestui demers.
    Politica struțului. Nu ne place ce auzim, ne astupam urechile.

    • Si asa Europa aruca miliarde de euro pe fantasmagorii ecologiste. Statele care se opun fac bine pentru ca viitorul lor enegetic este amenintat de niste birocrati care au fost alesi fara a avea acesta gogorita pusa pe agenda publica.
      Fara gaz si carbune nu ai mai avea la ce sa scrii despre ce nu intelegi.

    • Rusine si lui Dinu Patriciu!
      Fugiti pe cimpi pierdutilor!

    • „Cine iubeste si lasaa”…
      Cine e gata sa stinga lumina si sa stea în frig, ca sa nu mai ardem gaze, lemne si carbune?
      Acum peste 25 de ani un sondaj de opinie facut în Germania arata inconsecventa:
      – sunteti de acord ca trebuie sa reducem emisiile… DA = 80%
      – sunteti gata sa nu mai mergeti la serviciu cu masina, utilizând tramvaiul sau trenul? NU = 75%
      „Sa se revizuiasca primesc, dar atunci sa nu se schimbe nimic”.

  4. Ati uitat sa scrieti ca zecile de mii de contestatari nu aveau treaba cu gazul si carbunele, ci cu sursele pseudo-regenerabile, biomasa si hidroenergia, care distrug natura cel mai mult.

  5. E ceva normal să nu mai exploatăm resursele naturale doar burii hulpavi în căutare diamante și negustorii de sclavi din Africa de Sud

  6. Exact cele mai criminale state UE.

  7. Utopiile marxiste vor muri curând si nu pot fi impuse cu forta. Romania si alte state nu mai au nimic de castigat din calitatea de membru. Contribuim la un buget din care sunt platiti eurocratii incompetenți care prin astfel de proiecte distrug Europa.

    • Totusi,ue e ceva ce trebuie pastrat,pentru ca viitorul umanitatii este fraternitatea,care nu se poate realiza decit intrun stat unic,mondial( sursa: cartea Urantia)