G4Media.ro

Efectele inflației. Americanii cumpără mai puține alimente / Canadienii sunt „panicați” de…

sursa foto: Pixabay.com

Efectele inflației. Americanii cumpără mai puține alimente / Canadienii sunt „panicați” de prețurile mari la mâncare, haine și benzină

Americanii cumpără din ce în ce mai puține produse alimentare, în contextul în care prețurile la ouă, lapte sau brânză continuă să crească în Statele Unite, a dezvăluit un sondaj de opinie realizat de Morning Consult. În același timp, prețurile ridicate îi determină pe tot pe mai mulți canadieni să-și reducă cheltuielile și să stabilească priorități financiare mai stricte, deoarece inflația continuă să afecteze puternic bugetele gospodăriilor.

Mai puține alimente

Datele publicate de Morning Consult indică faptul că inflația îi determină pe cei mai mulți dintre americani să reducă sumele pe care le cheltuie în magazinele alimentare. Astfel, 82% dintre cumpărătorii din Statele Unite au declarat că au încercat să economisească sumele cheltuite pentru alimente în ultima lună din cauza inflației.

„Cele mai frecvente acțiuni de economisire a costurilor sunt compararea prețurilor și cumpărarea de mărci generice sau mărcile proprii ale magazinelor în loc de mărci cunoscute,” a precizat Morning Consult. „Consumatorii s-au bazat în mod constant pe aceste tactici, dar recent un număr tot mai mare a folosit o abordare diferită: cumpără mai puțin în general.”

Aproape un sfert dintre cei chestionați de Morning Consult în septembrie (24%) au spus că cumpără adesea mai puține articole de la magazinul alimentar, pentru a economisi bani. Aceastea spre deosebire de octombrie 2021, când 15% dintre respondenți declaraseră că cheltuie mai puțin pe mâncare.

„Americanii încep acum pur și simplu să cumpere mai puțin,” a declarat Emily Moquin, analist de alimente și băuturi la Morning Consult. „Oamenii încep să se gândească la ceea ce au nevoie cu adevărat – și la ce mai poate aștepta.”

Experții au afirmat că tendința actuală este opusul fenomenului de „umplere a cămării” care a existat în 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, când consumatorii s-au grăbit să cumpere alimente și alte produse în cantități mari.

Acum are loc „descărcarea cămării,” a precizat analista. „Cumperi mai puțin și consumi ceea ce a rămas din vechiul stoc,” a adăugat Moquin.

Potrivit rezultatelor sondajului, situația este deosebit de îngrijorătoare mai ales pentru familiile cu venituri mai mici. Astfel, sondajul a constatat că creșterea prețurilor nu numai că are ca rezultat faptul că consumatorii cumpără mai puține articole, dar contribuie și la creșterea insecurității alimentare în rândul americanilor. Pe măsură ce cumpărătorii cumpără mai puțin pentru a economisi bani, cota care spune că sunt „adesea” sau „uneori îngrijorați” că alimentele lor se vor epuiza înainte de a avea suficienți bani pentru a cumpăra mai mult a crescut de la 35% în octombrie anul trecut la 42% în septembrie 2022.

Acest sentiment este predominant în special în rândul celor din generația millennials, consumatori urbani și cei care câștigă mai puțin de 50.000 de dolari anual. Aproximativ jumătate dintre consumatorii din fiecare dintre aceste grupuri au spus că, în ultima lună, au fost „cel puțin îngrijorați” uneori că li se va epuiza mâncarea.

În condițiile în care prețurile crescute la alimente nu dau semne de încetinire, oamenii vor apela la companiile alimentare și de băuturi pentru sprijin și soluții, în special în ceea ce privește insecuritatea alimentară. Din păcate, producătorii încă se confruntă cu costurile volatile ale producerii alimentelor, de la gaz și ingrediente până la forță de muncă. Creșterile continue ale prețurilor îi obligă pe cumpărători să-și evalueze cheltuielile, mulți cumpărând doar acele articole pe care le consideră necesare în timpul unei vizite la magazin. Pe de altă parte, cererea redusă din partea consumatorilor care își limitează achizițiile ar trebui, în cele din urmă, să limiteze creșterea prețurilor, concluzionează Morning Consult.

Bidenflation

Rezultatele sondajului Morning Consult au fost publicate în contextul în care prețurile de consum din SUA au crescut luna trecută mai mult decât se așteptau experții, semn că lupta împotriva inflației din cea mai mare economie a lumii este departe de a fi încheiată.

Astfel, inflația a fost de 8,2% în cele 12 luni până în septembrie, în scădere de la 8,3% în august și de la 9,1% în iunie. În ciuda acestei scăderi, favorizată de o diminuare a prețurilor la carburanți la pompă, la îmbrăcăminte și la mașinile second-hand, cifra a continuat să fie mai mare decât cea estimată, potrivit U.S. Bureau of Labor Statistics.

Așa cum au remarcat cei de la BBC, problema continuă să afecteze părți importante ale economiei americane. Prețurile la alimente au crescut cu 13% în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – septembrie 2022), iar costurile pentru locuințe și la îngrijirea medicală au crescut, de asemenea, vertiginos.

Fără a lua în considerare creșterile la alimente și energie, inflația a crescut cu 6,6% – cea mai rapidă rată din 1982 încoace.

Potrivit informațiilor oferite de US Bureau of Labor Statistics, cea mai mare creștere au înregistrat-o cerealele și produsele de panificație (16,2%), produseele lactate (15,9%), băuturile nealcoolice (12,9%), fructele și legumele (10,4%), carnea de pasăre, carnea de porc, carnea de pește și ouăle (9%).

Experții au notat că rata inflației din SUA este urmărită îndeaproape în contextul în care Rezerva Federală, banca centrală de la Washington, a depuns eforturi susținute de a rezolva problema, lucru care însă a dus la creșterea dolarului și a costurilor globale la împrumuturi.

Rata inflației este cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale, lucru care, cred specialiștii, va face ca Rezerva Federală să crească în continuare ratele dobânzilor în încercarea de a reduce creșterea prețurilor. (https://www.axios.com/2022/10/13/inflation-september-cpi)

Mulți experți susțin că vina principală îi aparține Administrației Biden, care ar fi înrăutățit inflația prin promovarea așa-numitului American Rescue Plan (Planul american de salvare) de 1,9 trilioane de dolari, care a fost conceput pentru a stimula și mai mult o economie care era deja puternică. Specialiștii spun că proiectul de lege de stimulare fiscală a dus la supraîncălzirea economiei și la accelerarea inflației.

Situația delicată dă bătăi de cap președintelui Joe Biden și democraților, în perspectiva alegerilor intermediare de peste trei săptămâni. Sondajele de opinie recente au indicat faptul că inflația galopantă și starea dificilă în care se găsește economia americană sunt principalele subiecte care-i îngrijorează pe americani în prezent și ele vor avea o influență directă asupra felului în care aceștia vor vota la 8 noiembrie.

Scumpiri și panică în Canada

Prețurile ridicate îi împing, de asemenea, pe mai mulți canadieni să-și reducă cheltuielile și să-și stabilească priorități financiare mai stricte, a constatat un nou sondaj de opinie, în contextul în care inflația continuă să afecteze puternic bugetele gospodăriilor din tara nord-americana.

Sondajul Yahoo/Maru – realizat pe 1.521 de canadieni și publicat luni – a constatat că 65% dintre respondenți și-au impus priorități mai stricte și își reduc cheltuielile pentru a răspunde inflației. Aceasta este o creștere față de cei 60% dintre canadieni care au spus că și-au redus cheltuielile în iulie și 54% care au declarat că au făcut același lucru în iunie. Acest grup a crescut așadar cu 11 procente în ultimele patru luni.

Categoriile de top în care canadienii își reduc cumpărăturile includ mesele la restaurant și comenzile de mâncare la domiciliu (64% dintre respondenți și-au redus cheltuielile pentru această categorie), urmate de cumpărarea de alimente din magazinele alimentare (51%), divertismentul, cum ar fi filme și evenimente sportive (51 la sută), îmbrăcămintea și încălțămintea (46 la sută).

Sondajul a mai constatat că 53% dintre canadieni – adică mai mult de jumătate – spun că sunt „îngrijorați” deoarece inflația le provoacă probleme financiare serioase, în timp ce 13% spun că sunt „cu adevărat panicați” din cauza schimbărilor drastice ale stilului de viață pe care trebuie să le facă pentru a face față creșterii prețurilor.

Prin comparație, o minoritate (34%) dintre canadieni indică că se simt „confortabili” cu inflația, deoarece nu le afectează cu adevărat capacitatea de a cumpăra bunuri pentru ei înșiși și/sau pentru familia lor.

YahooNews a reamintit că cele mai recente date de la Statistics Canada au arătat că, deși inflația a încetinit la 7% în august, în scădere de la vârful de 8,1% atins în iunie, prețurile la alimente, combustibili și chirii rămân ridicate și cu mult peste ținta de 2% stabilită de mandatul Bank of Canada. În special prețurile la alimente au crescut, urcând cu 10,8% în august, cea mai abruptă creștere din ultimii 41 de ani.

Ca răspuns la creșterea inflației, Banca Canadei și-a majorat agresiv rata dobânzii de referință, ceea ce i-a afectat și mai mult pe canadieni. Un sondaj de opinie Yahoo/Maru separat, publicat vinerea trecută, a constatat că 57% dintre canadieni simt personal impactul creșterii ratelor dobânzilor, 18% spunând că sunt „îngrijorați” de efectele pe care le-ar putea avea creșterea ratelor asupra lor sau asupra familiilor lor.

Surse: Morning Consult, Maru, YahooNews, BBC, Axios

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Noi traim de 32 de ani asa si nu am murit inca.

  2. Doar în PBI (Paradisul Bunastarii Imaginate) nu avem nici o grija. Aici, în UE atunci când n-avem bani, ii tipărim sau ii luam cu împrumut din Berleymont.

  3. O reacție normală,…Doar ila Românica aruncăm in coș cu nemiluita fără să ne uităm la prețul de la raft…
    Se știe că în Italia și în Germania 80% din prețurile din Lidl sunt mai mici decât cele ale produselor IDENTICE din Românica, in special la ALIMENTE.. ?!

  4. Societatea de consum ia o pauza.
    Revine foametea.

  5. Clap your hands and sing with me: Slava Ukraine!

  6. În Montreal, până nu de mult, libra de mere costa 99 de cenți. Acum rareori mai găsești mere sub 1.49 $. Dar nu se moare de foame. Nici pe mine nu mă dau bani afară din casă, dar prețul alimentelor este rezonabil. În schimb prețul caselor și a chiriilor au explodat.

  7. ne mutam toti in terorusia, acolo e cald si totul la superlativ, viata buna :)))

  8. PASTELE IN 2023 , VA FI PE 16 APRILIE 2023 ! MI-AM LUAT CALENDAR DE PERETE , IERI , 18 OCTOMBRIE 2022 , DE LA BISERICA .

    • Băi Mirciulică, ar trebui să-ți atârni călindarul deasupra patului ca să te ierte dl-zeu și toți sfinții. Amin !