Efectele inflaţiei ridicate și ale sancțiunilor occidentale, în Rusia: furturi de alimente din magazine. Untul, care s-a scumpit cu 30%, este cel mai „furat”
În Rusia, furtul unui produs de bază, untul, atrage atenţia la nivel internaţional, pe fondul unei inflaţii galopante ce afectează puternic populaţia, relatează CNBC, citată de News.ro.
Recent, în Ekaterinburg, două persoane au spart un magazin mic de produse alimentare, Dairy Place, unde au sustras 20 de kilograme de unt, potrivit camerelor de supraveghere şi presei locale.
Proprietarul magazinului a descris furtul drept un simbol al valorii „aurului” pe care îl reprezintă untul în contextul economic actual.
Preţurile produselor alimentare de bază au continuat să crească semnificativ în Rusia, un pachet standard de unt de 200 g ajungând la 200 de ruble, echivalentul a aproape 2 dolari, cu o creştere de 30% faţă de decembrie 2023, conform datelor Rosstat.
Inflaţia anuală a fost de 8,5% în octombrie, de peste două ori mai mare decât ţinta băncii centrale, care a crescut recent rata dobânzii de referinţă la 21% pentru a încerca să frâneze inflaţia.
Creşterea preţurilor alimentelor şi inflaţia ridicată sunt exacerbate de războiul în desfăşurare împotriva Ucrainei şi de sancţiunile economice impuse Rusiei. Conducerea ţării prioritizează cheltuielile de apărare în detrimentul producţiei agricole, în timp ce Kremlinul dă vina pe „ţările neprietenoase” pentru aceste dificultăţi economice.
Răspunsurile guvernamentale, inclusiv promisiunile de a creşte producţia de lactate şi importul de produse din „ţări prietenoase,” au fost menite să liniştească populaţia. Totuşi, pentru mulţi ruşi, legătura dintre război şi creşterea preţurilor este evidentă, dar criticile publice sunt rare din cauza riscurilor asociate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank