G4Media.ro

Moment decisiv pentru profesori: Ce efecte practice are trecerea la statutul de…

Sursa foto: Pixabay.com

Moment decisiv pentru profesori: Ce efecte practice are trecerea la statutul de autoritate publică, conform proiectului inițiat de Șerban Nicolae. De la 8 ore prestate efectiv pe zi, la evaluarea profesională ierarhică și interdicția totală a meditațiilor

Învestirea profesorilor cu statutul de autoritate publică va transforma cadrele didactice, din punct de vedere juridic, într-un “veritabil funcționar public”. Oricine îl va agresa va intra la ultraj, la fel ca în cazul polițiștilor și al magistraților. Dar și toate faptele cadrului didactic “vor intra în zona de legislație penală specifică exercitării funcției publice”, a explicat pentru Edupedu.ro decanul Facultății de Drept de la Titu Maiorescu, Gabriel Ispas. Fost secretar de stat pe preuniversitar în Ministerul Educației, acesta a explicat punct cu punct efectele juridice ale aplicării proiectului de lege inițiat de Șerban Nicolae, susținut de sindicatele din educație FSLI și contestat de elevi și părinți, care au cerut ajutorul președintelui Klaus Iohannis pentru “blocarea” inițiativei legislative.

  • Comisia de învățământ a Senatului și Comisia juridică au dat ieri raport comun de admitere a proiectului de lege care are ca obiectiv acordarea statutului de autoritate publică profesorilor.
  • Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în Senat, for legislativ decizional în acest caz, cu propunere de adoptare.
  • Inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, proiectul de lege este susținut puternic de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care susține că statutul de autoritate publică va proteja profesorii care “sunt umiliți, jigniți, scuipați sau loviți, unii dintre ei răniți grav”

Contactat de Edupedu.ro, Gabriel Ispas a declarat că proiectul de lege privind acordarea statutului de autoritate publică profesorilor are la bază obiectivul ca “orice ofensă și act de violență împotriva unui profesor să fie interpretat exact asemenea unui act împotriva unui polițist în exercițiul funcțiunii, împotriva unui magistrat”. Ce pățește părintele care lovește un cadru didactic, dacă profesorul va avea statut de autoritate publică? “Va avea dosar penal nu doar pentru lovire, ci pentru ultraj. Riscă o pedeapsă mai mare, depinde de la caz la caz”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat din Ministerul Educației Gabriel Ispas.

“Dar nu ajută la nimic, pentru că ceea ce nu înțeleg cei care au propus această lege este că, odată cu aceasta pseudoautoritate dată profesorilor, apar și elementele constrângătoare: profesorul va fi transformat într-un real și veritabil funcționar public. Adică, pe cale de consecință, toate faptele cadrului didactic vor intra în zona de legislație penală specifică exercitării funcției publice”, a precizat Ispas.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Uite aici niste prevederi de prin lege, care se vor aplica si profesorilor (cu pedepse marite, ca la functionarii publici):

    Funcționarii publici care se află în grevă nu beneficiază de salariu și alte drepturi salariale pe durata grevei.

    Funcționarul public este obligat să se conformeze dispozițiilor primite de la superiorii ierarhici.

    La numirea într-o funcție publică, precum și la încetarea raportului de serviciu, funcționarii publici sunt obligați să prezinte, în condițiile legii, conducătorului autorității sau instituției publice declarația de avere. Declarația de avere se actualizează anual, potrivit legii.

    Funcţionarii publici au obligaţia să păstreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum şi confidenţialitatea în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei publice, în condiţiile legii, cu excepţia informaţiilor de interes public.

    Funcționarilor publici le este interzis să solicite sau să accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru alții, în considerarea funcției lor publice, daruri sau alte avantaje.

    În cazul în care acţiunea (in instanta introdusa de orice persoana care se considera vatamata) se admite şi se constată vinovăţia funcţionarului public, persoana respectivă va fi obligată la plata daunelor, solidar cu autoritatea sau instituţia publică.

    O sa fie distractiv tare, in caz ca se aproba. La sedintele cu parintii nu o sa se mai poata spune nimic individual (doar asa, statistici generale), meditatii nu mai pot face, o sa trebuiasca sa execute orice zice directorul (pus politic), declaratii de avere pe site-ul scolii, sindicatu’ e cam necajit pentru ca n-o sa mai vrea nimeni sa faca greva si sa piarda banii … 🙂

    • Legile nu se respecta in Romania, nu le ia nimeni in serios, mai ales statul roman.

      Legile sunt pentru fraierii care muncesc in economia reala, nu smecherii care sunt slugi la stat pe bani nemeritati.

    • Asa e, dar se gaseste cate un parinte care, in loc sa dea cu pumnu’, se apuca sa citeasca legea … culege ceva probe inainte … si se impute treaba.

      Daca se coalizeaza vreo doi-trei parinti dintr-o clasa, e mancat profesorul. Ii trebuie trecere mare la director (adica isi pun singurei lesa de gat). O sa ajunga cadrele didactice precum politistii locali … cam atata „autoritate” o sa le ramana. Vor lătra la copii si vor da din coada la director. 🙁

      Apoi nu e prea convenabil nici pentru director, caci dupa ce nu satisface parintii, devine el subiectul plangerilor … si la cateva d’astea ii trebuie si lui pile mai sus … si tot asa, dupa cum stim ca functioneaza lucrurile.

      Dureaza, dar asta-i calea …

  2. habar nu ai ce spui. ca sa predai acele cateva ore pe care le predai, tu, anterior intrarii in clasa, te pregatesti pentru acele ore, adica alt timp pierdut. nu ca unul care intra in mina, nu ca un kkt de parlamenter care vine si doarme in sala, te PREGATESTI pentru predat, deci acele ore sunt de fapt mai multe. asa e in toata lumea asta. ca sunt unii care nu se pregatesc asa e, dar nu te apuci sa ii pui la nu stiu cate ore de predat din cauza asta, ci rezolvi problema cu cei ce nu se pregatesc.
    plus ca e clar ca nu stii pe ce lume traiesti. cui sa ii predea atatea ore???? ca toata lumea tipa ca nu mai sunt elevi si ca oricum programa e prea incarcata. pai daca eu predau maine cu 30-40% in plus, nu e clar ca si elevii vor sta mai mult in scoala? esti dus?

    banii aia din meditatii nu ii iau stand degeaba si semnand 2 acte si se umplu de bani, ci reprezinta munca suplimentara pt profesor. sunt de acord ca sunt unii care freaca duda si apoi ii cheama la meditatii si mi se pare firesc sa se faca ceva in cazurile astea. dar nu sunt toate cazurile asa. in plus, mai multe ore de predat inseamna o crestere substantiala de salariu, ca esti platit la o anumita programa de ore.

    ca orice alt proiect inceput de porcul de nicolae, si asta e sortit esecului. pacat, ca sunt probleme de rezolvat. dar sincer nu cred ca de asta arde tara acum.

  3. Profesorii au si alte activitati pe langa predarea la catedra. Si chiar daca n-ar fi asa, s-ar putea oricand modifica programa, legea invatamantului, etc.
    Mie imi pare ca miza e doar acea subordonare aproape militara fata de superiorul ierarhic. Nu vor mai putea refuza ordinele venite de la superiorul venit de la partid, trebuie sa pastreze confidentialitatea (deci nu pot iesi public sa faca declaratii in propria aparare, in caz de conflict). Plus evaluarea facuta de superiorii numiti politic care poate fi un instrument de presiune suplimentar.

  4. In concluzie, mai mult au belit-o!

    • In concluzie ATI belit o . Demisioneaza toti si sa vedem cu cine va mai fac carte progeniturile . La fel si medicii si treci sa ti scoata maseaua vecinul pe strada ca in India . Sa stati acasa sa va faceti homeschooling si sa va ingrijiti de copiii vostri . Ce mai mancati ca nu va mai puteti duce la servici ca tre sa va aveti grija daca toti demisioneaza . Sau credeti ca un pusti de cls. A 5 a tre sa invete cu vreun profesor universitar . Imi vine sa vars .

  5. Dupa parerea mea , aceasta lege acorda o mai mare protectie juridica fata de infractiuni , atit profesorilor dedicati , cit si elevilor silitori si corecti ( asa cum sunt majoritatea elevilor romani ) ! Protectie fata de elevii derbedei , fata de parintii ” justitiari ” , fata de persoanele straine agresive care intra fara drept in scoli ! Oricum este un pas ininte p. progresul scolii romanesti !!!

  6. Cazurile de agresiuni sau ofense au fost putine si pot fi rezolvate cu legislatia si masurile obisnuite. Nu se justifica de ce o agresiune sau ofensa aduse unui cadru didactic sunt mai periculoase decat , de pilda , cele impotriva unui lucrator la salubritate, care in plus, la lucru, risca sa fie accidentat de autovehicule. Cazurile cand cei din educatie au avut un comportament necorespunzator au fost insa mult mai numeroase: au existat probleme pana si la gradinita, au evaluat incorect( in plus sau minus) lucrari ale copiilor , au obtinut avansari (grade didactice) cum le-au obtinut, in inv. superior destui au dat note de trecere pe ce au primit fara sa li se cuvina, au fost acordate doctorate „controversate” , au supraevaluat pilele la examene etc etc.

  7. Tudor daca ai avea putin creier, te ai gandi ca sa tii in frau 30 de copii necesita energie, munca, stres, si nu ai vorbi fara tine, jignind munca a zeci de mii de oameni. Vorbesc de cei care chiar isi fac treaba, si sunt destui. Dar da hai sa ne luam de medici de profesori, de politisti, etc. Sa distrugem statul asta total, cat mai e din el.

  8. Vedeti ce inseamna o Justitie facuta praf si pulbere?
    Senatorul PSD S. Nicolae este pe cale ca prin impunerea acestei legi sa legalizeze si sa escaladeze practic razboiul statului impotriva copiilor, a tinerelor generatii.
    Se face abstractie totala (ceeace este o aberatie) ca 40% de analfabeti functional sunt nu numai din cauza ministrului, sistemului, metodei de predare ci si din cauza cadrelor didactice, care, la randul lor la toate nivelurile au procentaje insemnate din aceeasi categorie de analfabeti functional.
    Practic prin aceasta lege se instaureaza PREZUMTIA DE VINOVATIE impotriva copiilor, tinerilor dornici de studiu care si mai aberant nici nu mai au voie sa foloseasca tehnica elementara (inregstrari video cu telefoane) care redau relitatea dura dar adevarata. Cum este oare ca tu, dascal sa te bagi intr-un tanc (cunostinte pe care le predai cum vrei tu, legi care sa nu permita nimanui nici macar o proba video) si sa spui ca educi copiii si n-ai nici o raspundere pentru nivelul lor de educatie si sa vrei si Steaua Romaniei.
    Nu cred ca majoritatea dascalilor vor asta.
    Alo, care este raspunsul ISE? A Avocatului Poporului? Noroc ca Presedintele Iohannis poate sa n-o semneze.
    Doar distribuiti poate putem impiedica legea aceasta care este culmea aberatiei.