EXCLUSIV Efectele legii care scapă evazioniștii de închisoare dacă dau banii înapoi: Ar trebui achitate prejudicii de aproape jumătate de miliard de euro, plus un spor de 20 % – cifre oficiale furnizate de marile parchete
Suspecții de evaziune fiscală din dosarele aflate pe rolul parchetelor sau al instanțelor de judecată ar trebui să achite prejudicii de peste 432 de milioane de euro, plus un spor de 20 la sută, dacă vor să scape de închisoare, potrivit datelor furnizate G4media.ro de marile parchete: DIICOT, DNA și Parchetul general.
De notat că datele furnizate de parchete sunt incomplete, după cum chiar procurorii precizează întrucât nu în toate dosarele în lucru s-a ajuns la estimarea și constatarea exactă a prejudiciilor provenite din infracțiuni de evaziune fiscală.
Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul a fost inițiată de fostul deputat PSD, Cătălin Rădulescu zis Mitralieră, și promulgată de președintele Iohannis.
Legea este aspru criticată de procurori care atrag atenția că va stimula activitatea infracțională, după cum s-a exprimat într-un interviu chiar șeful DNA, Crin Bologa. Este practic ca un credit de la stat cu dobândă de 20 la sută, au explicat și procurorii Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.
DIICOT are în lucru 343 de dosare cu infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste un miliard de lei și peste 18 milioane de euro, adică aproape 238 de milioane de euro în total, potrivit unui răspuns al DIICOT către G4media.ro.
Vezi răspunsul DIICOT pentru G4media.ro aici.
DNA a comunicat că nu poate ține o evidență strictă a prejudiciilor în toate dosarele aflate în lucru întrucât acestea sunt în diferite stadii de estimare și constatare a prejudiciilor.
DNA a precizat totuși că, în aprilie 2021, pe rolul DNA erau 134 de dosare penale cu infracțiuni de evaziune fiscală. Dintre acestea, 13 cazuri au fost soluționate în aprilie 2021: 8 prin trimitere în judecată și cinci prin declinarea competenței către alte parchete.
În cele 8 dosare cu evaziune fiscală trimise în judecată în aprilie, prejudiciile se ridică la 119.068.087 lei, adică peste 24 de milioane de euro.
Vezi răspunsul DNA pentru G4media.ro aici.
Parchetul general a precizat la rândul lui că, în 2020, pe rolul parchetelor din țară erau peste 16.000 de dosare cu evaziune fiscală, din care au fost soluționate prin trimitere în judecată sau acord de recunoaștere a vinovăției peste 600 de dosare. 1040 de inculpați persoane fizice și 90 de de inculpați persoane juridice au fost deferite Justiției anul trecut pentru evaziune fiscală.
Valoarea prejudiciilor în dosarele de evaziune fiscală indicate de Parchetul general ca fiind soluționate prin trimitere în judecată anul trecut se ridică la aproape 833 de milioane de lei și peste 676.000 de euro, adică, în total, aproape 170 de milioane de euro.
Foto: date statistice ale Parchetului general privind dosarele de evaziune fiscală soluționate în 2020
Valoarea măsurilor asigurătorii (a bunurilor puse sub sechestru) din aceste dosare se ridică la peste 95 de milioane de euro.
O lege criticată de procurori
Pe 20 mai 2021, șeful DNA, Crin Bologa, a declarat într-un interviu că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul „va stimula activitatea infracțională” și a precizat că se va aplica legea penală mai favorabilă, chiar și dacă va fi modificată legea, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu.
„Este și o lege bună și o lege rea, depinde care sunt efectele mai bune sau mai rele. Ajută la recuperarea prejudiciilor, dar eu cred că va stimula infracționalitatea și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public.
Deci este o stimulare a activității infracționale în așa mod încât se știe statistic că noi nu vom descoperi niciodată toate faptele de evaziune fiscală săvârșite de o persoană pe care o prindem și, atunci, de fiecare dată, se va putea aprecia că, dacă fac evaziune fiscală și voi fi prins, voi plăti cu un procent de 20% în plus”, a afirmat procurorul-șef al DNA.
Crin Bologa a precizat că acum se discută despre modificare acestei legi, însă ea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă.
„Acum se discută la nivel public că se va modifica aceasta lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită azi sau când va intra în vigoare modificarea, cei cercetați sau trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa. Numai de la modificări în viitor…”, a explicat șeful DNA.
„Au mai fost astfel de prevederi juridice dar numai până la anumite sume. Până la o anumită sumă aplicam o sancțiune administrativă, după aceea o pedeapsă cu amendă penală și apoi cu suspendare. Dar peste 500 de mii de euro, din câte îmi aduc aminte, nu mai era posibilitatea să achiți aceste sume de bani și, pentru prevenție, atât cu privire la cel care săvârșește fapte, dar și cu privire la ceilalți cetățeni care ar putea să săvârșească astfel de fapte. cred că legea ar trebui să fie mai fermă și să fie trași la răspundere pentru sume mari”, a subliniat Crin Bologa.
Avocatul Adrian Toni Neacșu a atras atenția că legea obligă și la plata dobânzilor de 0,02 % și a penalităților fiscale de 0,08% pentru fiecare zi de întârziere, ”ceea ce urcă suma pe care ei trebuie s-o achite la valori colosale”, după cum a explicat avocatul pe Facebook.
Context. Premierul Cîțu a declarat, miercuri, că a cerut o evaluare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul, anunțând că sunt deja parlamentari PNL care pregătesc modificarea legii. ”Se lucrează la inițiaivă legislativă pe această temă”, a declarat Cîțu, întrebat de G4Media.ro de ce nu reprezintă o prioritate modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare, inițiată de PSD și promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Pe 31 martie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.
Legea inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.
Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.
Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.
Care sunt pedepsele cu închisoarea pentru evaziune
De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani.
Promulgarea legii a fost criticată de USR PLUS, de asociațiile de magistrați și de mediul de afaceri, care au calificat-o drept o invitație la evaziune fiscală.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Citește și cine ar putea beneficia de această lege:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii