G4Media.ro

Efectele pandemiei pe piața imobiliară: preţul locuinţelor de la periferie a crescut…

Sursa foto: Pixabay

Efectele pandemiei pe piața imobiliară: preţul locuinţelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 / ”Pentru a fugi de agitaţia urbană, mulţi s-au relocat în zone mai liniştite, la marginea oraşului sau chiar în localităţile din apropiere”

Locuitorii zonelor urbane s-au reorientat, după experienţa lockdown-ului, către achiziţia de locuinţe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidenţiale private, ceea ce a avut un impact puternic asupra preţurilor din piaţă, diferenţa dintre preţul unui apartament în zona centrală/semicentrală şi unul la periferie fiind tot mai mică, semnalează un dezvoltator imobiliar printr-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, preţul locuinţelor de lux, însă, s-a dublat, sau chiar triplat, în funcţie de zonă.

„Din fericire, Capitala se extinde uşor-uşor, transformând zonele limitrofe în aşa-zisele „suburbii” ale metropolelor internaţionale, oferind locuitorilor toate facilităţile pe care le-ar avea şi în centrul oraşului. Ba mai mult, pentru a fugi de agitaţia urbană, mulţi s-au relocat în zone mai liniştite, la marginea oraşului sau chiar în localităţile din apropiere. Conform raportului trimestrial imobiliare.ro, preţul locuinţelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 faţă de anul anterior, în timp ce zona semicentrală a înregistrat o creştere de doar 0,7%”, a declarat Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital.

Aceasta a subliniat că piaţa imobiliară medium-high nu a avut atât de mult de suferit în această perioadă, întrucât bani există în piaţă. Conform datelor ANCPI, peste 50% dintre tranzacţiile imobiliare din anul 2022 au fost făcute cash, un fapt confirmat şi de compania imobiliară.

Raportul cerere-ofertă este factor important în construirea preţului unei locuinţe, mai semnalează comunicatul. Pe lângă o creştere naturală a costurilor de construcţie şi, implicit, a preţului de vânzare, cauzate de inflaţie şi evenimentele globale recente (război, pandemie), preţul în piaţa imobiliară a suferit modificări şi ca urmare a tendinţelor de cumpărare.

„Cererea a crescut substanţial pentru zone în care oferta era oricum scăzută, adică în special pentru locuinţe cu grădină sau cât mai apropiate de zone verzi (păduri, parcuri) sau în ansambluri cu cât mai multe facilităţi de recreere (bazin de înot, zone de fitness şi wellness, piste de alergare etc.) – cu 14% în trimestrul II din 2020”, a spus Elena Dumitrache.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...