Efectele recursului compensatoriu chiar și după abrogare. Cine va beneficia în continuare. Ce spun specialiștii
Recursul compensatoriu este lege penală mai favorabilă și va produce efecte chiar și după abrogare, au explicat mai mulți juriști pentru G4media.ro. Acest lucru înseamnă că toți deținuții care sunt acum în pușcării vor beneficia de recursul compensatoriu, chiar dacă legea va fi abrogata mâine. Legea a scos mai devreme din pușcării aproape 20.000 de deținuți. Aceștia au făcut deja peste 500 de noi victime.
”Legea recursului compensatoriu, care a modificat condițiile de executare a pedepselor, este normă de drept penal substanțial, prin urmare, i se aplică principiul constituțional al legii penale celei mai favorabile”, a explicat pentru G4media.ro avocatul Cristian Ene.
Dacă în ce privește calificarea recursului compensatoriu drept lege penală mai favorabilă, toți jurișii consultați de G4media.ro sunt de acord, părerile sunt împărțite atunci când vine vorba de efectele legii chiar și după abrogare.
Unii juriști precum judecătorul Cristi Danileț sau avocatul Cristian Ene spun că recursul compensatoriu, ca lege penală mai favorabilă, se va aplica doar celor care sunt deja în executarea pedepsei, adică se află în penitenciar la momentul abrogării, și care sunt deținuți în condiții improprii.
Cu alte cuvinte, dacă mâine, să spunem, recursul compensatoriu va fi abrogat, un deținut pentru crimă, care mai are de stat în penitenciar 10 ani de aici înainte, va beneficia de prevederile mai favorabile ale recursului compensatoriu, adică i se vor scădea 6 zile din pedeapsa executată la fiecare lună, dar numai pentru perioada cât a stat în pușcărie și recursul compensatoriu a fost în vigoare.
”Legea recursului compensatoriu este o lege care vizează condițiile de executare. Ca urmare, se aplică exclusiv celor aflați în executarea pedepselor, nu celor care ar săvârși infracțiuni cât timp este ea în vigoare, dar nu au fost încă condamnați la pedepse cu executare. Așadar, dacă se va abroga, ultimii ei beneficiari vor fi numai cel aflați în penitenciar la data ieșirii legii din vigoare și numai cu privire la partea din pedeapsa executată de ei până în acea zi”, a explicat judecătorul Cristi Danileț.
În schimb, alți juriști, precum avocata Elenina Nicuț, spun că legea recursului compensatoriu se va aplica tuturor celor care au săvârșit fapte penale în perioada cât legea a fost în vigoare.
Cu alte cuvinte, dacă azi, când legea recursului compensatoriu este în vigoare, un individ comite un viol și este prins după abrogarea recursului compensatoriu, el va beneficia totuși în penitenciar de prevederile legii penale mai favorabile și i se vor scădea 6 zile din pedeapsă la fiecare lună de detenție executată, dacă va fi ținut în condiții improprii.
Ce spune legea recursului compensatoriu. Legea spune că toți deținuții care nu au la dispoziție 3 metri cubi/aer de persoană și care sunt ținuți în condiții mizere (igrasie, mucegai etc) vor beneficia de reducerea cu 6 zile din pedeapsă la fiecare lună de detenție executată.
Potrivit unor surse din Ministerul Justiției, unii deținuți deteriorează intenționat camerele de detenție ca să beneficieze de reducerea pedepsei. De exemplu, improvizează reșouri electrice, pun oale cu apă și le lasă sa facă aburi și, implicit, igrasie.
Context. Săptămăna trecută, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a declarat că nu este de dorit o abrogare abruptă a legii recursului compensatoriu întrucât ne va condamna CEDO pentru că ținem deținuții în condiții mizere, Executivul nu are bani să construiască noi penitenciare și, oricum, legea va produce efecte chiar și după abrogare, fiind normă penală mai favorabilă.
Ministrul a fost lăsat însă în off-side chiar de propriul Guvern. După câteva ore, la ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul va căuta ”cele mai bune soluții” pentru aborgarea recursului compensatoriu, iar apoi, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul își va asuma răspunderea în 2 săptămâni pentru abrogarea recursului compensatoriu.
Sursa: Inquam Photos / Cornel Putan
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii