G4Media.ro

Efectele schimbărilor climatice / Cum trăiesc localnicii din orașele spaniole care nu…

Sursa foto: Pixabay

Efectele schimbărilor climatice / Cum trăiesc localnicii din orașele spaniole care nu au apă potabilă de zece luni de zile

Locuitorii din Andaluzia se tem să își spele copiii cu apă de la robinet și spun că până și câinii refuză să o bea. Este o zi excepțional de ploioasă în orășelul Pozoblanco, la 70 de kilometri nord de orașul Córdoba din Andaluzia. Dar 50 de centimetri de ploaie într-un weekend din februarie reprezintă totuși o picătură în oceanul de nevoi, se arată într-un reportaj Euronews.

Majoritatea locuitorilor se adună în jurul cisternelor cu apă dimineața și după prânz. Acesta este locul în care se concentrează acum viața orașului spaniol. De-a lungul străzii Holanda, tot mai multe mașini se opresc cu zeci de recipiente de plastic goale îngrămădite. Cisterna de apă nu vine duminica, așa că oamenii trebuie să facă stocuri. Dacă nu o fac, nu se pot spăla pe dinți și nici măcar nu pot găti cina.

Lipsa apei potabile nu este o problemă nouă. Localnicii trăiesc astfel din 17 aprilie 2023, când guvernul Andaluz a declarat apa de la robinet improprie pentru consumul uman.

Regiunile los Pedroches și el Guadiato din Andaluzia nu sunt singurele părți ale Spaniei afectate de secetă. Luna trecută, Catalonia a declarat o urgență de secetă, impunând restricții de apă care afectează aproximativ șase milioane de persoane din Barcelona și sute de orașe din jur.

Acestea sunt doar câteva dintre consecințele a trei ani de precipitații sub medie și temperaturi record cauzate de schimbările climatice în Spania.

Oamenii se tem că apa de la robinet îi îmbolnăvește

Oamenilor care intră în restaurantul La Taberna din Pozoblanco le place să glumească: „Hai să bem o bere în loc de apă, e mai bună”. Dar când încep să vorbească și subiectul se îndreaptă spre apă, se poate auzi cum crește frustrarea.

„Avem o zicală: «reir para no llorar», ceea ce înseamnă «să râzi ca să nu plângi», a declarat Africa Villén, o rezidentă care își conduce propria afacere de fotografie și producție video.

În timp ce așteptăm la coadă pentru a primi apă de la cisternă, África produce un videoclip cu un băiețel de 5 luni, acoperit de bubițe roșii. „Mama lui mi l-a trimis, spune că este de la apa de la robinet. Dar nu avem nicio dovadă”, spune ea.

Mulți locuitori din Pozoblanco se plâng, de asemenea, de păr uscat sau de probleme cu pielea. Ei cred că acesta este rezultatul scăldatului în apă poluată.

„Le dăm câinilor apa pe care o avem la robinet pentru că se presupune că este în regulă să o dăm animalelor”, adaugă o altă locuitoare, María.

„Însă am observat că câinii preferă să bea apa de ploaie murdară dintr-o cratiță veche pe care o avem în curte decât [apa] pe care o avem la robinet.”

Locuitorii își împărtășesc viața fără apă pe rețelele de socializare

Luna trecută, Africa a postat pe Instagram un videoclip în care arată cum este să trăiești fără apă potabilă în secolul XXI în mijlocul Europei.

În apartamentul său plin de recipiente cu apă, femeia de 33 de ani descrie cum își pregătește ceaiul și cina și cum se spală pe dinți – sarcini care au devenit o provocare zilnică fără o aprovizionare regulată cu apă potabilă.

Videoclipul a captat atenția oamenilor, primind peste 130.000 de vizualizări în doar cinci zile.

Un alt videoclip de pe Instagram filmat în mai multe școli din regiunea Cordoba chiar înainte de Crăciun a stârnit o adevărată revoltă. Acesta arată cum elevii citesc scrisorile adresate celor trei regi (în mod tradițional, cei care aduc cadourile în Spania).

Un copil imploră: „Dragi Trei Regi, anul acesta nu vreau o trotinetă sau un telefon nou […] Vreau să deschid robinetul de apă și să am apă curată, vreau să fac un duș și să nu mă mănânce pielea, vrem să bem apă de la fântâna din școala noastră”.

La scurt timp după ce videoclipul a fost distribuit, au fost efectuate inspecții la școlile ai căror elevi apăreau în videoclip. Locuitorii din Pozoblanco au descris-o drept „o încercare de cenzură”.

Regiunile afectate de secetă pe care Spania le-a uitat

Africa Villén a vrut să documenteze viața celor 80.000 de locuitori din regiunile los Pedroches și el Guadiato din Andaluzia, care se simt adesea marginalizați de mass-media națională. Ambele regiuni se întind pe o suprafață de peste 5.000 de kilometri pătrați, dar sunt locuite de relativ puțini oameni.

„Ne aflăm în nordul provinciei Córdoba. Rețineți că există o autostradă spre sud și, de asemenea, de la est la vest; în nordul nostru nu există. O populație mică pentru politicieni înseamnă puține voturi și, prin urmare, o lipsă de interes și de dorință de a acționa”, spune Africa.

„Dacă ar exista o lipsă de apă potabilă în Madrid sau Sevilla, autoritățile ar rezolva problema în câteva zile sau săptămâni, dar regiunea noastră nu îi interesează. Majoritatea oamenilor de aici trăiesc din agricultură. Este Mordor, pentru că de aici nu există nici măcar o legătură spre Madrid”, adaugă ea.

Africa își amintește că, atunci când s-a terminat apa potabilă în zona orașului Córdoba, situația s-a rezolvat în două săptămâni.

„Ne-am obișnuit cu această situație și nu ar trebui să o facem. Plătim facturi normale pentru apa pe care nu o avem la robinet. Este nerezonabil”, spune María Cabrera, o croitoreasă din Pozoblanco.

„Au vrut să ne mărească prețul apei cu 22 la sută pentru o apă pe care nu o avem. În cele din urmă, au crescut prețurile în provincia Córdoba, excluzând regiunile noastre care nu au apă potabilă”, adaugă Africa.

De ce arborează locuitorii din Andaluzia steaguri mov?

Unele balcoane din Pozoblanco afișează steaguri mov cu o picătură de apă și cu textul „Agua ya”, ceea ce înseamnă „apă deja”. María și partenerul ei, Miguel Aparicio, fac parte din grupul societății civile „Unidos por el agua en Los Pedroches y El Guadiato”, care luptă pentru apă potabilă în aceste regiuni.

„Vrem să vorbim cu autoritățile de la toate nivelurile care au influență asupra apei. Nu ne interesează apartenența la un partid. Am trimis invitații și petiții la toate partidele”, a declarat purtătoarea de cuvânt Elena Vargas González.

Platforma organizează în mod regulat proteste și marșuri, inclusiv la rezervorul Sierra Boyera, care a secat complet primăvara trecută. Acesta obișnuia să furnizeze apă potabilă pentru 80.000 de locuitori din 27 de municipalități din nordul provinciei Córdoba.

În prezent, apa tratată la Sierra Boyera provine din rezervorul La Colada și este de o calitate atât de slabă încât nu este încă potabilă. Guvernul din Andaluzia a ordonat interzicerea consumului uman al acestei ape, după ce a constatat valori ridicate de carbon organic.

Ea continuă să curgă de la robinet, dar este folosită doar pentru curățenie, în scopuri industriale și de irigații.

Angajații transportă apă

José administrează La Taberna pe bulevardul principal din orașul Pozoblanco. Localul a fost înființat cu puțin peste un an în urmă, dar în șase luni apa de la robinet a devenit nepotabilă.

Acest lucru înseamnă că José nu este acum doar proprietar, bucătar și chelner, ci este și responsabil pentru aducerea apei în local. „Avem nevoie de aproximativ 12 litri de apă în fiecare zi pentru a găti, pentru a spăla roșiile, salata sau pentru a pregăti cafeaua. A trebuit să ne adaptăm aparatul de cafea, astfel încât să nu ia apa pe care o avem la robinet”, spune el.

Restaurantele, cafenelele și căminele de bătrâni au fost nevoite să se adapteze la noua realitate a lipsei apei potabile. În cele mai multe dintre aceste locuri, personalul este desemnat să transporte apa potabilă din cisternă. Profesorii le cer elevilor să vină la școală cu o sticlă de apă și trebuie să îi supravegheze pentru a se asigura că nu beau de la robinete.

Charo Blanco, o asistentă medicală în vârstă de 56 de ani, spune că spitalul local la care lucrează are rezerve de apă potabilă și nu depinde de apa potabilă din cisternă.

Dar ea spune că cea mai dificilă situație este pentru persoanele în vârstă.

„Oamenii suferă de pierderi de memorie sau de Alzheimer; le spunem să nu bea apă de la robinet, dar ei uită oricum. Când se întâmplă o dată sau de două ori, probabil că sunt bine, dar pe termen lung nu știm ce li se poate întâmpla”, spune Charo.

Care este soluția la problemele legate de lipsa apei din Andaluzia?

Cercetătorii de la Universitatea din Cordoba spun că nu doar seceta este cauza situației dificile din Pozoblanco și din orașele din jur. Dezvoltarea creșterii vitelor au dus, de asemenea, la creșterea consumului de apă.

Autoritățile locale au prezentat o soluție la această problemă, care, potrivit acestora, ar trebui să readucă apa potabilă la robinetele oamenilor până în luna martie.

Proiectul în valoare de 15 milioane de euro implică lucrări la stația de tratare a apei potabile din rezervorul Sierra Boyera și construirea unei conexiuni între rezervorul Sierra Boyera și el Puente Nuevo.

Reprezentanții platformei „Unidos por el Agua” critică însă această propunere, deoarece spun că ea trebuie să fie dublată de decontaminarea conductelor de apă.

„Soluțiile propuse de autorități sunt temporare. Rezervorul nostru de apă a secat într-adevăr. Dar și alte zone din Spania se luptă cu seceta. Noi avem rezerve de apă pentru aproape trei ani, dar această apă este contaminată. Avem nevoie de investiții în stații de tratare a apei”, spune Elena.

„Amestecarea apei murdare cu cea curată. Ce fel de soluție este aceasta? Nu este o soluție”, spune Africa. „În calitate de cetățean, mă simt abandonat. E ca și cum ar vrea să ne mutăm de aici.”

Nu este clar cât timp vor continua să vină cisternele de apă la Pozoblanco și în celelalte municipalități lipsite de apă potabilă. Locuitorii se tem că, atunci când autoritățile își vor pune în aplicare soluția, vor înceta să le mai furnizeze.

80.000 de locuitori ar putea fi atunci condamnați să cumpere apă doar de la supermarket de teama apei de la robinet – dar oamenii nu intenționează să lase să se ajungă la acest punct.

În 2000, când s-a încercat construirea unei zone de depozitare a deșeurilor radioactive în Pozoblanco, localnicii au ieșit în stradă. Datorită acțiunii lor, aceste planuri au fost oprite. Oamenii speră acum că, datorită perseverenței lor, apa potabilă curată va reveni în sfârșit.

„Oamenii care nu locuiesc aici nu înțeleg acest lucru. Cum este să faci duș în apă fecală timp de aproape un an, să le faci baie copiilor în ea, să le dai de băut animalelor de companie. Nu vrem orice apă, vrem apă de bună calitate”, spune Elena.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...