G4Media.ro

Efectele victoriei lui Klaus Iohannis la scor zdrobitor

Efectele victoriei lui Klaus Iohannis la scor zdrobitor

Câștigarea alegerilor la o diferență atât de mare de către Klaus Iohannis reprezintă un mare vot de blam pentru PSD și candidatul său, un spate întors ostentativ unui partid care a bulversat România în ultimii ani. Românii din afara țării s-au mobilizat masiv în turul doi, deși nu exista vreun pericol să iasă Dăncilă. De unde atâta sete de vot? Sigur, pe mulți i-a încurajat absența cozilor. Dar ce i-a propulsat către secțiile de votare într-un număr record, de aproape un milion?

Cel mai probabil, a fost nevoia de a aplica o sancțiune usturătoare partidului și candidatului care încarnează în ochii vastei majorități a celor din diaspora răul absolut al politicii românești. Din cauza lipsei de perspectivă, din cauza atmosferei generale proaste, mulți au luat în ultimii ani decizia grea de a părăsi România. Acum a sosit momentul revanșei. Au simțit cu toții că mai există o șansă și n-au ratat-o. Lor le datorăm multe, inclusiv o mai bună reprezentare în Parlament. O dezbatere publică a început deja și trebuie ținută sus pe agendă.

A fost, așadar, un vot masiv împotrivă, nu atât pentru.

De pe fotoliul de învingător la scor detașat, Klaus Iohannis vede cu siguranță lucrurile puțin diferit. Se va simți supralegitimat și mandatat de popor să conducă țara cum dorește. Pericolul mesianismului este real când un președinte este reînvestit cu atât de multă încredere, indiferent de motive. Riscurile unui comportament de tip monarhic trebuie luate serios în considerare, mai ales că președintele Iohannis va avea de acum toată puterea: Guvern și Parlament.

După victoria categorică a candidatului său, PNL își va consolida majoritatea fragilă de care dispune în prezent în Parlament. Se vor găsi destui pesediști gata să treacă în tabăra învingătorilor. Mulți se vor prezenta luni la prima oră la ușa PNL. Vom asista foarte probabil la un val de migrație politică, mai ales că în PSD va începe războiul intern pentru putere. Cu o majoritate stabilă, PNL ar putea forța chiar anticipate în primăvară, pentru a capitaliza la maxim valul anti-PSD. Imediat după anunțarea rezultatelor, președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va implica ”pentru a crea o nouă majoritate parlamentară, compusă din toate partidele democratice”.

Greu de crezut că Viorica Dăncilă mai poate rezista în fruntea partidului. Până la Crăciun e foarte posibil ca partidul să-și aleagă deja un nou lider. Baronii se pregătesc de locale, mai au doar câteva luni la dispoziție. Nu-și pot permite să prelungească prea mult criza internă.

Cam acestea sunt efectele imediate, la care se adaugă un sentiment de ușurare, senzația că societatea românească a scos capul de sub apă. Șapte ani a fost sufocată de corupție sistemică, de un partid organizat ca o grupare mafiotă, de mediocritate, incompetență și o contraselecție în funcții importante cum nu s-a mai văzut.

În plan extern, victoria lui Iohannis este bine văzută. România se decuplează de plutonul țărilor cu deficite democratice grave. PSD, Dragnea și Dăncilă au inclus România în plutonul țărilor problemă din UE, alături de Polonia și Ungaria. Azi, România se rupe în forță de clubul țărilor iliberale și proiectează din nou imaginea unei insule într-o mare de țări care se scufundă.

Într-o Europă de Est tentată de autoritarism, cu democrații mutilate și lideri populiști, victoria unui candidat prooccidental, predictibil și instalarea recentă a unui guvern care se declară pro-business sunt vești foarte bune venite dintr-o țară specializată în vești proaste.

Este, în cele din urmă, triumful democrației. Românii au oprit deriva autoritaristă a puterii de la București prin vot, la capătul unor ani de proteste energice în stradă. Tăvălugul a pornit din stradă, a continuat la alegerile pentru europarlamentare din luna mai, când PSD a înregistrat prima înfrângere majoră. Valul de indignare sănătoasă a spulberat șase luni mai târziu un partid profund nociv și pe candidatul său.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019 mai este, dacă vreți, și o lecție pentru orice partid care guvernează împotriva cetățenilor săi și calcă în picioare justiție, stat de drept, economie, nesocotind valori de bază.

Aceasta este frumusețea democrației, mai ales când ea vibrează. Capacitatea ei formidabilă de a alimenta mereu speranța ne ajută să facem pași mari înainte, deși acum câteva luni totul părea pierdut. România era la cheremul unui singur om și intrase, din cauza lui Liviu Dragnea, în proces accelerat de orbanizare și erdoganizare.

Ne-a salvat din nou șansa de a de a trăi într-o lume liberă, pe teritoriul UE protejat de instituții puternice, dar ceea ce ne-a salvat cu adevărat a fost determinarea românilor, din țară și din afara ei, de a apăra în stradă și la vot tot ce s-a câștigat atât de greu după 89.

Citește și

BREAKING Iohannis a câștigat alegerile cu 66,5%, la diferență uriașă față de Viorica Dăncilă – 33,5%. Exit-poll-ul IRES include și votul din Diaspora

CURS Avangarde, sondaj care include diaspora: Klaus Iohannis – 67% / Viorica Dăncilă – 33%

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

98 comentarii

  1. Băieți gata cu muie Pas!!!
    La treaba aveti toata puterea in Romania exact ce v-ati dorit!!!
    Anticipate si stop la furturi de parlamentari de la Pas
    La muncă și faceți Romania normală!Succes!

    • Ai dreptate: inca o calduroasa muie psd!!!

    • Din pacate după rezultatul din seara asta cel mai mult va avea de suferit USR+!!!
      P.n.l-isti începe să sape la temelia USR-ul!!!

    • Stai putin ca nu are parlamentul. Ai sa vezi cum incep baietii sa bage strambe de acuma guvernului special ca sa arate ca PNL-ul nu face nimic si parca vad ca ne trezim peste 1 an in aceeasi situatie cu 2016, cu prezenta la vot.

    • @Andrei PNL si Alianta USR+ sunt adversari politici, ce vreti sa faca PNL-ul altceva, sa fuzioneze?

      De 30 de ani votam IMPOTRIVA FSN-ului, nu pentru ceva. Acum cred ca USR+ ar trebui sa analizeze si cine a stat acasa si mai ales de ce. Cred ca pe termen scurt obiectivul Aliantei USR+ ar trebui sa fie o presiune cat mai mare pe PNL pentru depanarea justitiei, fara stat de drept functional nu se poate construi un proiect de tara, nici pentru 10, nici pentru 20 de ani, nici in vecii vecilor.

      Apoi, trebuie vazut putin de ce PNL-ul nu spune nimic unor 50% din romanii care nu au votat si ce aveti voi de oferit pentru toti alegatorii, nu doar la parlamentare in 2020. Ca si acolo sloganul principal va fi tot: sa nu iasa PSD-ul.

      Macar Nu Suntem PSD e toata personalitatea PNL, asta au, cu asta defileaza. De la voi astept mai mult. As vrea sa stiu care e planul pentru România europeana in 16 decembrie 2031? (Data nu e aleasa intamplator…)

  2. Inteligentule mai lasa si pe alti sa scrie tu mai ia o pauza de o gustare ceva

  3. Bravo Romania.

  4. Afară cu sekurikii din viața publică!

    • Prietene, ți-e rău? Atât va iese acolo în beciurile Kremlinului din google translate?

    • Dă-i drumul de aici

    • Sekuriki…e suparati. Data viitoare nu se vor mai uita intr-o gura plina de masele cariate si nici nu vor mai incerca sa faca din rahat bici…

    • Stimate domnule Tapalaga,
      se putea sa nu strecurati si in aceasta seara o „mica” zazanie? Daca PSD dupa ce a luat in trecut puterea s-a urcat ca paduchele in varful capului, credeti ca si Johannis va face la fel? Chiar credeti ca toti au acel caracter de mocirla Dambovitena? De ce deja credeti ca: „Riscurile unui comportament de tip monarhic trebuie luate SERIOS în considerare”????
      Adica daca nu se implica in chestii ce nu tin de presedentie, nu e bine. Daca se implica devine „monarh”… Dl. Johannis a fost si va fi un presedinte decent, serios, apreciat si REALES de 66% din alegatori … cu toate criticile si stambele lansate de presa. Probabil e greu de acceptat faptul ca lipseste circul, ca totusi tara asta poate avea si un presedinte normal, cum au multe din tarile civilizate. Poate reuseste si presa sa evolueze o data cu societatea si cu alegatorul roman, chiar daca normalul nu se vinde asa bine ca si circul!!!! Va tin pumnii sa reusiti.

      Nota: nu sunt nici pe departe postac sau votant PSD. Ba din contra sunt unul din cei care au donat bani acestui site, pentru a sustine o presa corecta si echidistanta.

    • Pentru toți prietenii meeeeeeeeeeeeiiiii- hop, hop, hop, hopaidirida, hopaidirida.

    • Eu, Bad. Fără a fi încântat de cunoștință.

  5. Nu va bucurati prea tare, psd-istii vor trece in masa in PNL unde vor fi primiti si vor deveni majoritari. Metoda e cunoscuta de sute de ani si are succes si astazi peste tot in lume.
    E nevoie de educatie ,mentalitate si stat de drept. Nu le avem pe nici unele.

    • PSD nu prea are motive să se reformeze serios. Faptul că Iliescu, în 2000, l-a bătut pe Vadim cu doar 67 la 33 n-a avut consecinţe politice. Altfel era dacă pro-europenii s-ar fi coordonat pentru performanţa Fără PSD în turul 2.

    • De vrei gustul fericirii, ștampilează trandafirii- auauauauauaaooooo.

    • Iliescu vs vadim a fost ceva gen viorica vs olguta. Nu se poate compara.
      Dr Jekil/ Mr Hyde. Aceeasi persoana.
      Eu atunci nu am votat. numai atunci!

    • @Camelian P.: Interesantă coincidența scorului de atunci cu cel de acum. Și atunci, și acum, a fost un vot împotriva PRM, pentru că, deși aparent învins, partidul lui Vadim a fost absorbit ulterior de PSD, pe care l-a contaminat din interior și l-a făcut la fel de rău pe cât era el însuși. Discursul din această campanie al PSD a fost la fel de veninos, de mistificator și de perfid ca al răposatului lor maestru CVT.
      Să sperăm că istoria nu se va repeta, totuși, că PNL nu va absorbi bună parte din PSD și că nu se va contamina de discursul ori de năravurile lui. Chiar dacă țintește deja și la electoratul PSD, sper să o facă prin modalități mai oneste.

  6. Iarasi un comentariu gresit domnule Tapalaga.Votul a fost pentru Klaus Iohannis SI unul Anti-Psd.

    Din pacate ati pierdut multa credibilitate prin articolele dumneavoastra cu subiectul fals de „dezbatere”. Este evident ca incercati sa minimizati victoria presedintelui in favoarea USR-ului.

    Pentru mine nu mai santeti un jurnalist impartial.

    • Am votat cu sila si greata pentru Klaus. N-am votat pentru el, am votat impotriva PSD. Si nu mai aveam mult pana sa fi votat chiar pe amandoi.

    • Dar de ce nu scrii tu articole?!!!!!

    • Sunteți se scrie așa “sunteți” nu “santeti”. Poate ati greșit site-ul. Gramatica ca a dumneavoastră mai degrabă pe la Antena 3.
      Tocmai pentru ca a cerut dezbatere e imparțial. Dar la voi la latrine trebuie sa fii spălat pe creier, asta e imparțialitatea voastră.

    • Vasile, sunteți se scrie așa “sunteți” nu “santeti”. Cred ca ai învățat gramatica la Antena 3. Acolo ai învățat și imparțialitatea, care pentru voi înseamnă spălare de creier. E f imparțial sa ceri o dezbatere, e democratic. Sa nu o ceri ar fi bizar.

    • Bai postacilor Andrei si Claudiu, v-ati dat de gol, mai lasati-ne, nene, macar in seara asta! Inghititi cu noduri si lasati-ne!

    • LMAO :)))))
      Uite cum vin postacii cu textele pregatite=))))
      Jesus Christ, man. Get a life! :))

  7. Concluzii corecte, articol bun. Sa speram ca vor reusi sa determine alegerile anticipate.

  8. Multumiti baronului de vrancea pt ca l-a facut pe johann presedinte. Multumiti premierului Ludovic orban pt ca nu tradeaza tara pt interesul strainilor la zagreb!!

  9. te infierbinti de pomana, domnule Tapalaga. E bine ca a iesit aceasta creatura placida, dar e doar o etapa. va urma aroganta fascisto-comunistoida cu care ne-a obisnuit pnl fost usl, va urma o guvernare crunta a usr plus cu acesti eterni baroni liberali din judete, va fi greeu, tare greu. asa xa nu cred ca putem fi entuziasmati, ci doar bucurosi ca a iesit ficusul cel mai inofensiv.
    O luam de la capat, baieti, cu aceleasi sperante de natarai pe xare le-am avut pe vremea Conventiei democratice. Nu mai fiti naivi, atentie la acesti fsnisti in piele de oaie, mergem mereu la vot si n-ar strica sa sustinem si o alta politi a, sau barem sa nu mai fim asa de „botanisti”.

  10. Intr-adevar. Romania a fost mereu o ‘insula’ intr-o ‘mare’ de mizerie. Din pacate, a tot suferit de ‘tzunami-uri’ ce au umplut-o de non-valori, care mai de care mai ‘iliberale’ fanatice s.a.m.d. . Sunt de parere ca intreaga lume sufera de prea multe ‘americanisme’ pseudovalori ce-i fac pe toti sa-si doreasca marea cu sarea cand ei nu merita nici o solnita. Sa vedem ce se va intampla … Trebuie construite puscarii noi sau date niste legi care sa-i excluda pe vecie din spatiul public pe toti infractorii. De ales : Iesi pt. totdeauna din infrastructura statului sau puscarie. Cred ca iesim mai ieftin … Bafta, Klaus. Vezi ce faci … Daca si dupa 10 ani nu te tii de promisiuni … Te tin minte toti viitori copii romani ce vor exista vreodata. Acum nu mai are scuze …

  11. multi psdisti se vor reforma ca pnlisti

  12. O analfabeta criminala (10 august a fost o crima) a luat peste 3 milioane de voturi… a luat enorm de mult, dar probabil ati scris articolul cu mult inainte.

    • Prea mult pentru o prea proasta, dar sub bazinul partidului, ceea ce e de bine totusi!

    • Asa e. A luat enorm de mult si din aceasta cauza consider ca pericolul n-a trecut. Doar alegerile anticipate pot reprezenta lovitura fulgeratoare care sa duca imediat PSD-ul sub 20%. Apoi cu un DNA revigorat se poate declansa Marea Vanatoare de pesedisti si ”tocati marunt” pana la alegerile generale sa fie adusi sub 10%, scor de la care se poate discuta de ERADICARE…

    • Scara, totusi, nu-i suspectez de atat curaj pe Iohan si PNL!

  13. Dle Tapalaga, mai ia si matale o pauza.
    Macar o saptamana.

  14. Grava eroare a lui Tapalaga :
    ,, …. România se decuplează de plutonul țărilor cu deficite democratice grave. PSD, Dragnea și Dăncilă au inclus România în plutonul țărilor problemă din UE, alături de Polonia și Ungaria. Azi, România se rupe în forță de clubul țărilor iliberale și proiectează din nou imaginea unei insule într-o mare de țări care se scufundă. ”
    Ce a vrut Dragnea si Dancila de la Romania este cu totul altceva decat ce vrea Viktor Orban de la Ungaria sau Premierul Mateusz Morawiecki de la Polonia.
    Dragnea si Dancila au vrut subordonarea Romaniei catre Federatia Rusa intr-un proces cu mai multi pasi politici. Pasii facuti in ultimii 3 ani au fost exact cei necesari pentru aceasta perioada.
    In acesti 3 ani Viktor Orban si Mateusz Morawiecki nu au facut deloc actiuni similare si au avut o cu totul alta Agenda si cu totul alt scop.
    In Viziunea Politica Eronata a lui Tapalaga Europa se imaprte in mod rigid in numai 2 tabere, iar
    Viktor Orban si Mateusz Morawiecki sunt bagati in aceiasi categorie cu tradatorii Romaniei Dragnea si Dancila.

    • Și prietenia lui Orbán cu Putin in ce categorie e ma rog? Și cursul antioccidental al lui Dăncila, Orbán și Morawiecki nu tot una și aceeași problema o reprezintă? Și tenta naționalistă nu seamănă? Și Soros bau bau?
      Sa lăsam manipularea sub acuzația simplității, ca exact pe simplitatea gândirii se bazează manipularea voastră .

    • Catre @ Claudiu.
      Prietenia dintre Viktor Orban si Putin este de genul Nerndra Modi (Premieru lndiei) cu Putin.
      Prin faptul ca are mama tiganca in spatele lui Viktor Orban se afla interesele celo 1,35 Miliarde de indieni din Sub – Continentul Indian.
      Numai Populatia Indiei este de 10 ORI MAI MARE decat populatia rusilor din toata lumea !
      Si India este si ea o Putere Nucleara.
      India isi cumpara foarte mult din armament din Rusia. Atunci e absolut logic ca Viktor Orban e prieten cu Putin. India si Rusia sunt state si popoare aliate.
      In Romania e la fel. Cei mai importanti politicieni tigani sunt aliatii de nadejde a rusilor Dragnea si Dancila: Serban Nicolae, Rovana Plumb, Dan Nica etc.

  15. Doare mana sa scrii asta, nu?

  16. Bazinul electoral al PSD-ului va scadea la jumatate, daca PSD va pierde controlul politic in judete, dupa alegerile locale.

  17. AN….TI….CI…PA…TEEEE!!!!!

  18. De parca se va schimba ceva in tara.

    Revine PSD la putere de anul viitor.

    • Sper sa nu (matale + adi/securiki stiti voi ceva, se pare) . Deci efectu’ e 0 spre minus 1 ?! Uraa, nu s-a schimbat nimic (de 45 ani).

  19. E un scor fragil. E ingrijorator ca atitia oameni mai voteaza cu PSD dupa cite a facut.
    Cu un sef mai putin idiot ca Dancila, cu uzura inavitabila a guvernului Orban, cu memoria scurta a oamenilor si cu absenteism, la parlamentare ciumatii pot lua din nou puterea. Sa nu ne culcam pe o ureche ca s-a intiplat la ultimele parlamentare, tot asa dupa o frumoasa victorie la prezidentiale.

    • Sa spui ca e o victorie zdrobitoare cand Dancila si PSD au luat 3.3 milioane voturi, mi se pare o mare idiotenie.
      La locale nu va mai vota diaspora. Sanse mari ca nici tinerii sa nu mearga acasa sa voteze. Si harta va fi iar rosie. Daca nu se grabesc cu anticipate, va fi jale. Exista 3.3 milioane de romani care refuza sa se trezeasca.

  20. Nu s-a putut abține „imparțialul” Tapalaga să nu arunce o mizerie preluată din manipularile Psd, rahatul despre „comportament de tip monarhic”.
    Ce manipulare jegoasă, a doua idee din articol, bolduită, e tâmpenia asta.
    Mandatul de președinte are 5 ani, asta a vrut poporul, să ne conducă Iohannis acești 5 ani. Ce treabă are cu monarhia, care e pe viață ?

  21. N-am inteles ideea cu tarile care se scufunda? Cine? Polonia si Ungaria se scufunda? Chiar e caraghios. Aceste tari se dezvolta accelerat si au ajuns sa confrunte binomul Franta – Germania pe chestiuni de esenta. Romania e atat de departe de o astfel de situatie. Suntem un fel de ruda saraca cu basca in mana care spune sarumana la orice pomana sau bagare in seama.

  22. Ca raspuns la problema pusa de Tapalaga, eu vad asa: un singur efect si anume bagarea-n vrie si in lupte pentru putere intrapartid a PSD. Atat. Pentru cetateni – nimic un an, pentru ca nici nu se poate.

  23. gata !! ne am mobilizat si a castigat KWJ.. acum puneti osul la treaba cu oameni competenti.. aveti multe de recuperat si reparat .. n am uitat de USL si de faptul ca PNL.. a spalat multi PDL isti.. se aude ceva domnul Orban cu abrogarea recursului compensatoriu ?!? https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/talharul-care-a-ingrozit-alexandria-a-fost-prins-e-un-infractor-extrem-de-periculos-eliberat-in-luna-mai-cu-recurs-compensatoriu-1221134

  24. mafalda spune:
    24/11/2019 la 13:39

    OPTIMISTI sau nu ? Hai totusi sa nu fim CANDIZI . Numarul votantilor din tara si diaspora posibil sa depaseasca numarul votantilor din primul tur si sa consemneze o posibila victorie undeva la 68% versus 32%. Rezultatul final aduce insa in fata noastra a tuturor o intrebare majora : CE SE INTIMPLA DUPA ? Pentru actualul partid de guvernamint si pentru viitorul presedinte (cred ca va fi tot K.J.) este absolut necesar sa fie declansate alegerile anticipate (99% sigur ca se va intimpla ), fara preluarea imediata puterii de catre tandemul PNL USR-PLUS ,lucrurile se vor complica .Un intreg an pina la alegerile parlamentare la termen este mult si partidul de guvernamint nu va putea rezista in parlament . Acolo va fi lupta .Sper ca imediat dupa investitura, presedintele in functie sa ceara alegeri parlamentare anticipate .

  25. …. nici cum nu-i bine ce scrie dl Tăpălagă….
    Că v-ați pierdut baza PNL-ista, e un fapt, că ați câștigat alt public, e alt fapt.
    Fuse și se duse!
    Dar de cyrcinius, nu ne mai ziceți nimic?
    E tabu?
    Adică…. Na’, chestii concrete!
    La fel a dispărut și Dl Tolontan cu investigațiile legate de chinez!
    E chiar așa mare presiunea?

  26. Deja presedintele s-a exprimat in favoarea unei majoritati de dreapta formata din toti cei care doresc acest lucru . Problema majora o reprezinta chiar acest compromis .

  27. bagati la cap ce scrie dl Tapalaga:
    „Riscurile unui comportament de tip monarhic trebuie luate serios în considerare, mai ales că președintele Iohannis va avea de acum toată puterea”
    opinia reflecta si gandurile altor jurnalisti, chiar daca de valente diferite.
    un vot de blam dat unui partid neo-comunist nu este o Carte blanche din partea populatiei pt a justifica actiuni nedemocratice.
    cat despre PSD, presedintele a intrat deja in dispozitiv de lupta si o sa il transforme in istorie.

  28. Peste 3.000.000 de voturi pentru Dancila este o catastrofă în sine pentru o Românie normală.

    Diferențele de opțiuni între diaspora și votanții mioritici arată cât de anormală e situația în interiorul granițelor

    Avem prea mulți dependenți de fonduri publice incapabili să producă ceva.

    Atenție la procentul voturilor anulate care poate în anumite condiții să indice o fraudă.

    Dacă Dancila prinde Crăciunul ca președinte PSD înseamnă că PSD nu mai este partid.

  29. Zici ca esti Guran cu viziunea ta.
    Ochii pe bani si pe legi. Atât. Cine are majoritatea?
    Lasa-ne cu palavrageala aburitoare

  30. O mica analiza, daca e vremea analizelor:

    1. PSD se re-re-re-inventeaza. Apropos, ati observat ca PSD e cam singurul care elimina pierzatorii, USR a decis sa continue „reintariti” in jurul, PNL pierd/castiga, merg inainte, PRM – habar n-am, UDMR nu pierd niciodata.

    2. USR – se cam ascunde. dar ies „intariti”, probabil cu mai putine procente.

    3. Iohanis – relaxat, poate chiar mai relaxat ca inainte. Nu a promis nimic concret – se gandeste (vag)daca sa fie mai comunicativ, din cate am inteles eu. Oricum, mesajul lui se indreapta in general numai spre audienta PNL, ceilalti nu prea exista pentru el.

    4. PNL merg „inainte” spre victorie sau spre infrangere. Poate multi am uitat, dar ei pot promite usor diverse chestii, si uita apoi despre ele, cum ar fi:
    – modificarea orei oficiale – hahaha
    – alegeri intr-un singur tur – au fost promotorii ei, acum sunt impotriva.
    – alianta USL
    – in principal scopul lor a fost anti-Basescu si anti DNA, acum sunt pro-DNA si colaboreaza cu Basescu.
    – sunt acum anti-imunitati, dar au fost pro-imunitati, si poate revin la loc pro-.

    Poporul, referendumul: selectiv.
    – Fara OUG care sa repare alte chestii, o luam mai lent prin parlamentul cu 40% PSD.
    – Referendumul lui Iohanis e bun, dar cel al lui Basescu e rau – oricum PNL+Iohanis l-au ignorat 2-3 mandate.

  31. D-le Tapalaga,
    Cred ca e prima data cand simt dintr-un articol al dvs, o rea intentie. Probabil ca nu va place Iohanis, dar articolul e slabut. Iohanis a castigat nu cu voturi impotriva… Daca era asa, prezenta la vot era scazuta.
    Va rog sa va reveniti, altfel ma pierdeti ca cititor

  32. Cat de repede uitam ce s-a intamplat acum cinci ani , lumea a votat la prezidentiale iar apoi a votat „in concediu” adica deloc. Tare imi e frica ca are sa se repete istoria., sper din tot sufletul sa ma insel.

  33. Privesc siderat cum PSD se lauda cu rezultate economice, de parca acestrea ar fi fost produseul activitatii lor si nu a zonei private pe care cu toate eforturile de a o faulta, a mers inainte in ciuda masurilor anti-economice luate de PSD! Progresul in economie a fost meritul exclusiv al mult hulitei economii private, nicidecum a PSD! Pana la urma, in disperare de cauza, PSD a adus la ministerul de finate pe agentul KGB Orlando Teodorovici, care este simultan si Guvernator al unei banci rusesti si plateste impozitele nu in Romania ci in Rusia, si este cel care a dat celebra ordonanta a lacomiei care a pus pe butuci bancile din Romania, in special pe cele cu capital romanesc care nu dispuneau de umbrela unei banci mama externa. PSD a fost veninul injectat Romaniei de catre KGB, dar sub nici o forma PSD nu a adus ceva bun pentru Romania. Dragi compatrioti, fiti vigilenti, timpul va dovedi ca am dreptate. Eu doar trag un semnal de alarma, dar cei cu putere de decizie sunt datori sa va apere!

  34. Ma chinui aici cu un comentariu, si dispare ….

    • OK, deci comentariile mici si fara sens se actualizeaza imediat, alea lungi si gandite se pierd.

    • Deci pe scurt:

      1. Iohanis iese mai relaxart decat in primul mandatat.

      2. USR se zbate in interior.

      3. PNL va fi pro sau contra diferite chestii, ca si mai inainte. Dar va avansa usurel, daca e cazul, prin parlamentul dominat de PSD. E pentru 2 tururi la primarii, dar poate revine la pro- un tur, did moment ce au fost pro si profitat de asta pe timpul USL.

      4. PSD se re-re-re-reinventeaza. Le-a mers inainte, si poate e singurul care isi taxeaza pierzatorii.
      (Vad de ultima ora ca Dancila nu-si asuma, dar sa vedem daca PSDistii sunt la fel de iertoatori ca USR-ul

    • Despre vocea poporului, referendumul:

      Se aplica selectiv. Referendumul lui Iohanis e bun, mai ales ca acum nu se mai repara nimic prin OUG. Referendumul lui Basescu nu e bun, mai ales ca atat PNL cat si PSD l-au ignorat cu success 2-3 mandate.

  35. Asteptarile sunt foarte mari de la presedintele Johannis in urma acestui rezultat. El are toate cartile acum astfel incat sa declanseze anticipatele si sa inchida capitolul PSD pentru totdeauna. Poate este o oportunitate ca un partid de centru-stanga si intr-adevar democratic sa se formeze si sa-i ia locul. Presedintele, pe de alta parte, are acum votul popular care sa-i permite sa se foloseasca de atributiile constitutionale pentru a determina corectarea a tot ceea ce a distrus PSD in ultimii ani (de la distrugerea justitiei si a statului de drept pana la bataia de joc la adresa romanilor).

  36. D-le Tapalaga
    Nu sunt nici fan și nici admirator nici al Dvs nici al domnului Iohannis , nici al USR și cu atât mai puțin al PSD.
    Nu am votat și nici nu voi vota nici una din formațiunile politice actuale Și nici un om politic roman din Romania pentru simplul motiv ca ii consider incapabili ai nu ma reprezintă.
    Consider ca pentru Romania ca lucrurile sa meargă bine trebuie un Leadership European , consider ca un SUE adică Statele Unite Ale Europei este și ar fi o rezolvare imediata a tuturor problemelor politice.
    Consider ca trecerea imediata indiferent de costuri la moneda unica Euro ar rezolva problemele economice imediate. Consider ca sub o legislație unica , Constituție , Cod Penal , Cod Civil aplicabile pretutindeni in spațiul SUE lucrurile se vor așeza pe fărașul dorit de romani.
    Sunt 40-44 de județe ? 4 regiuni istorice ? Ecuația reprezentării și a guvernării e simpla 40-44 de reprezentanți ai fiecărui județ și 4 guvernatori ai fiecărei regiuni istorice cu reprezentativitate dubla atât locală cât și euro parlamentara , cu bipartitism dreapta și stânga , cu Interdicție clară a traseismului politic și așa mai departe.
    Foarte multe lucruri s-ar cristaliza și s-ar rezolva…….

    Peste vreo 100 de ani de acum încolo poate se va întâmpla … cine știe.
    Sunt un globalist convins și optimist și toți ceilalți care ma veți comenta de rău sau de bine știți prea bine in sinea voastră ca am dreptate.

  37. „Câștigarea alegerilor la o diferență atât de mare de către Klaus Iohannis”…
    Inseamna ca strategia de campanie a fost…reusita, nu? Si cu mult „dorita”…dezbatere (mult dorita…de catre presa) cum a ramas? Probabil ne vei povesti ulterior…
    Editorialele tale incep sa nu prea aiba…continuitate in idei.
    Si te citesc de…atatia ani…

  38. Romania normala??? Pe ce lume traiti?
    Ati inghitit-o si de data asta. 🙂
    Tara asta niciodata nu a fost, nu este si nu va fi normala.
    Asta e un slogan gaurit, gol, inventat doar pentru prosti si fraieri, pentru masele imense fara cultura politica, consumatoare de manele si sitcomuri turcesti, gonind mandri cu BMW-urile in prag de casare cumparate din vest pe drumurile pline gauri ale patriei mioritice.
    Am mai votat si pentru „Romania curata”, precum si alte asemenea baliverne inventate in laboratoarele influencerilor din servicii, acolitilor din mass media, si transmise de politicieni lipsiti de caracter, banditi politici oportunisti care fac jocul acelora care stau toata ziua cu manuta pan’ la cot varata-n pusculita comuna.
    Pai intre cine puteai alege? Intre doi candidati aflati intr-o cursa acerba a incompetentei, a mediocritatii, a nulitatii absolute? Asupra carora atarna sabia lui Damocle a justitiei (ca vai de mama ei, dealtfel)?
    Sunteti mandri ca ati votat? Va simititi impliniti?
    Dar, pe pariu, ca si peste 5-10-15 ani veti vota la fel, chemati la urne cu tot acele sloganuri, ca si ieri sau la anul?
    Eterna si fascinanta Romanie.

    • precis esti un usr-ist frustat. Lasa ca iti trece.

    • Nu va mai umflati de atata bucurie ca a iesit presedinte ghiolbanul de mutalau, ca multi altii am dat un vot impotriva psd si atat, nu am votat cuplul ghiolban-orban, astea au fost singurele alegeri in 30 de ani cand nu am vazut nici un proiect pentru tara de la nici un candidat. Marele „modest castigator”, acest hodinit al poporului nu a realizat nimic in 5 ani pentru Romania in plan exteren, si aici ar trebui sa termine cu ce a facut psd-ul, ca un exemplu viza pentru state nu a afectat-o cu nimic actiunile psd, aici este vorba de inactiunea marelui ghiolban hodinit.

  39. Voi chiar credeti ca ati ales?

    • da , cred ce am votat !

      Cea ce nu imi vine sa cred, este numarul destul de mare de borfasi, cretini, si comunisti, care au votat cu analfabeta.Mult prea multi, tara asta mai este inca serios infectata
      se ciuma rosie.

  40. „Pericolul mesianismului este real când un președinte este reînvestit cu atât de multă încredere, indiferent de motive. Riscurile unui comportament de tip monarhic trebuie luate serios în considerare, mai ales că președintele Iohannis va avea de acum toată puterea: Guvern și Parlament.”

    Hai sa fim un pic seriosi. Iohannis va avea guvern PNL doar cateva luni, cu parlament inca PSD. Dupa alegeri va fi guvern de coalitie, indiferent care va fi coalitia. Iar uitandu-ne in trecut vedem ca omul a respectat spiritul constitutiei la sange, pana la a numi 3 prim ministri PSD pentru ca ei aveau coalitia majoritara (si da, foarte probabil ca sa le dea franghie sa se spanzure singuri). „Pericolul mesianismului” in cazul asta este fix zero – este petarda copiata verbatim din dezinformarea PSD, si sunt mai mult decat un pic dezamagit sa o vad copiata fix aici.

    Doar pentru ca-i la moda sa dam in Iohannis perioada asta (de unde naiba vine moda asta?! ca nu-i in sub-tribul nostru?) nu inseamna ca tre’ s-o faca chiar toata lumea. Avem pretentii un pic mai mari aici.

  41. In toata existenta ei tara asta a fost incapabila sa produca un politician de mai doamne ajuta.

    Caragiale se stramba in mormant.

  42. Doamnelor si Domnilor , chiar nu va dati seama ca atunci cand candideaza un/o pesedist/a impotriva unui candidat de dreapta, votul pt acesta va fi intotdeauna un vot contra PSD ? Nu va mai amagiti ! Cu atat mai mult cu cat este vorba de Iohannis ! PS. Si, atentie mare : „Voi fi un Presedinte al tuturor romanilor” in gura lui Iohannis, nu este neaparat un cliseu obligatoriu in momentele de dupa victoria la Prezidentiale ci mai curand un mesaj catre PNL : ” Acum ca m-ati ajutat sa iau al doilea si ULTIMUL mandat nu va mai bazati pe mine (v-am tras-o cum i-am tras-o si lui Crin !) : Ma asteapta un huzur de 5 ani binemeritat ! V-am pupat ! Servus !” :))))))))))))))

  43. 100%, CONFISCAREA AVERILOR penalilor!
    Nu va fi liniste in Romania pana cand averile politicienilor infractori nu sunt confiscate integral, e matematica elementara. Tot ce nu poate fi dovedit din venituri trebuie luat si varsat la buget!

  44. Am pus stampila pe Iohannis, dar in fapt nu am votat pt el ci impotriva lui Dancila. Pt prima oara votez un presedinte pt care n-am admiratie. 4 ani de tacere si un an de campanie intensa, in care a aratat multa infatuare, ignoranta si aroganta. „Fara mine Romania s-ar fi rupt in doua” – sutele de mii de romani care au protestat timp de doi ani in strada sunt dati uitarii; ” un oarecare europarlamentar roman” – la adresa lui Ciolos, leaderul celui de-al 3-lea grup din PE; absenta la dezbateri cu contracandidatii – lipsa totala de respect; raspunsuri fara drept de apel la acel simulacru de dezbatere, la intrebari privind unele decizii controversate din primul mandat -„asa am decis atunci, acum am decis altfel” si punct, fara nicio justificare, ca un monarh absolut. Ne asigura d-l presedinte ca va aduna in jurul lui partidele democrate. Ma indoiesc, sunt pesimist. Cred ca va face tot posibilul ca pnl ul sa devina din ce in ce mai puternic, sa subordoneze celelalte partide. Iohannis nu poate fi un presedinte impartial, pnl ul a facut o excelenta campanie pro Iohannis, oamenii au fost uniti si au muncit neintrerupt, deci trebuie rasplatiti. Vom urmari cu atentie, vom vedea daca Iohannis va fi presedintele tuturor romanilor sau va cadea in cursa si va deveni monarh, pt ca veleitati are.

    • Evidenta ne pune in fata unui fapt nemaintilnit in politica romaneasca . Presedintele Johannis , aproape prin vointa proprie , a reusit sa inverseze (atunci cind nimeni nu mai credea ) scorul in alegerile prezidentiale din 2014 si sa isi adjudece functia de presedinte in defavoarea candidatului PSD – Victor Ponta , a reusit sa declanseze un referendum pe justitie concomitent cu alegerile europarlamentare la termen si sa maximizeze participarea la aceste alegeri (un fapt iarasi neprevazut de nimeni ),a reusit impreuna cu PNL(nimeni nu credea ca se poate)sa constituie o majoritate cea permis succesul Motiunii de Cenzura , a reusit sa cistige inca un mandat de presedinte , la un scor undeva spre 68% versus 32% (evidenta surpriza ca nr de votanti ) .Ce a declansat toate aceste reusite ,imi poate spune cineva ?Omul Johannis sau conjuncturile favorabile interne si externe ce s-au potrivit de fiece data . Daca ar fi sa il intreb pe un prieten ,ce este un admirator al Teoriilor conspirationiste ,ar fi spus ca K.J. a regizat PAS cu PAS toate acestea . (asta asa ca sa dam cuvintul si celor care inca mai cred in conspiratii mondiale)
      Parca cineva ,dar nu sunt sigur ,a spus cum ca K.J: are o legatura cu divinitatea prin prezenta lui aici pe TERRA (dar poate gresesc ,scuze daca e asa ).Victoria presedintelui are si componenta MORALA,dar si asumarea unei responsabilitati (ca perceptie populara ) tot nemaintilnita in politica romaneasca si aici intervine intrebarea .VA PUTEA FACE FATA ?

    • Ai preluat si tu asta cu monarhul, citind doua articole de presa si acum o insiri aici ca si cand ti-ar apartine. Mamă, cât pesimism. E cumva dezamăgirea încă neostoită că EU nu am votat cu Barna? Cred că aia e… Săracu Barna – nimeni nu l-a susținut.

  45. Eu vreau monarhie. Regele mihai vorbea mai mult si mai bine inromaneste decit o face acest ‘nou’ presedinte. Romania a avut o sansa unica si acum ar fi aratat altfel.qceasta invrajbire si separate a populatiei nu face bine acestui colt de lume, romanului ii trebuie un dictator, un continuitor, un tip sa gindeasca ptr 50% din populatie.acest individ spune ca educatia conteaza dar refuza sa me educe asteptind acel comportamemt care sa ne miste verical. Vai de noi romanie. Singurul lucru bun ar fi chirica presedintele psd…in rest… in 5 ani o sa aju gem la o concluzie dureroasa.

  46. Si totul se petrecu sub constiinta, constiinta de stapan, iar orice nazist putea pretinde ca este om de caracter.

    SS_WVHA, mascata prin simbolurile de „14 f 13”, acorda „moartea de mila” Apoi, executia parasutistilor are loc la data de 5 octomvrie 1944, precedata de strigarea la megafon. Lagarul din Hinzert avea permanent intre 600 si 800 de detinuti, francezii purtand doua litere mari vopsite:

    HN=Hundenation

    Clauberg: programul de sterilizare, orice doctor, cu vreo 10 oameni, asugurau „o singura injectie in colul uterin”.

    Germania este doar un avertisment din timpurile celui de_al treilea Reich: „Lasciate ogni speranza voi ch’entrare!” Dante Aligheri.

  47. Bun, cand erau doar doua trei comentarii am pus si eu unul, in care l-am criticat direct si cu adresa pe dl Tapalaga. Comentariul a disparut. Fara sa mai merg cu fineturi, am sa spun direct: Dl Tapalaga , sub aparenta de echitate, este , de fapt, duplicitar. Intelegem, mai multi decat crede dansul, (Dan Tapalaga) defectele domnului Iohannis, dar speculatiile negative despre ceea ce ar putea deveni nu sunt de buna credinta. Cum nici de buna credinta nu au fost nici articolele din perioada campaniei. Nu am sa amenint, ca, vai, eu nu-l mai citesc (ori cu mine, ori fara mine…) Am sa il citesc, ca sa il pot contrazice…

  48. O victorie cu gust de cucută. Numărul de voturi pentru Dăncilă adunat cu numărul ce nu au vrut să voteze, este catastrofal. De-a lungul vremii am avut de multe ori sentimentul rușinii că sunt român. Niciodată așa de mare ca aseară după aflarea rezultatelor.

  49. La ambele inceputuri de mandat, Iohannis a primit considerabil mai multe voturi decat Basescu. Nu numai ca procent, dar si ca numar de alegatori. Totusi, sustinatorii lui Iohannis nu sunt atat de galagiosi cum erau cei ai lui Basescu, motiv pentru care par mai putini (si nu sunt!).

    De asemenea, nici inainte de primul mandat (sau in timpul acestuia), nici inainte de al doilea – Iohannis n-a avut parte de sprijinul fatis, desantat, pupincurist al vreunei institutii de presa notabile. Cum erau pe vremea lui Basescu media sale de casa: B1tv, Romania libera, EVZ (unde semnau elogii perpetue marii intelectuali ai tarisoarei: Cărtărescu, Patapievici, Mihăieș etc).

    Se pare că stilul de a prezida țara al lui Iohannis place, cu toate astea. Probabil că electoratul e mai matur decît vor jurnaliștii să creadă, mai matur decât jurnaliștii înșiși (Vezi obsedantele invitații la dezbatere făcute de g4media). Matur = a învățat ceea ce trebuie din litera Constituției privitor la atribuțiile reale (limitate) ale președintelui.

    Iohannis este un funcționar care ar trebui să ne servească tuturor de exemplu despre cum să nu te bagi unde nu-ți permite job description-ul. Însă românul nu e sănătos dacă nu dă impresia că e competentul universal. De aici și reproșurile stupide adresate lui Iohannis că nu se bagă, că își ia vacanțe. Și de unde vin aceste reproșuri? De la un neam de putori și chiulangii.