G4Media.ro

Efectele victoriei lui Trump: Canada se teme că va fi copleșită de…

Sursa foto: Unsplash / Tom Carnegie

Efectele victoriei lui Trump: Canada se teme că va fi copleșită de mii de imigranți ilegali din SUA

Poliția canadiană și grupurile de ajutor pentru imigranți se pregătesc pentru un aflux de solicitanți de azil care fug din Statele Unite în urma victoriei în alegeri a președintelui Donald Trump. Situația este delicată în condițiile în care Canada se confruntă deja cu un număr record de refugiați și încearcă să reducă numărul imigranților care ajung pe teritoriul său.

Politici anti-imigrație dure

Donald Trump a câștigat alegerile pentru președinția Statelor Unite săptămâna trecută, promițând printre altele că va desfășura cea mai mare deportare din istoria Americii, concomitent cu implementarea unor politici anti-imigrație dure.

Imigrația a fost o piatră de temelie a campaniei lui Trump din 2024 și el a promis în mod repetat că va deporta milioane de imigranți fără acte. Potrivit statisticilor, există mai mult de 11 milioane de imigranți ilegali care trăiesc în prezent în Statele Unite, adică aproximativ 3% din populație. (https://www.pewresearch.org/short-reads/2024/07/22/what-we-know-about-unauthorized-immigrants-living-in-the-us/)

Printre lucrurile incluse în planul anti-imigrație a lui Trump se numără:

  • deportarea în masă a imigranților fără acte
  • utilizarea armatei pentru arestarea și deportarea imigranților prin utilizarea așa-numitului Alien Enemies Act din 1798 care ar oferi baza legală pentru deportarea din SUA a celor care trăiesc fraudulos
  • extinderea raidurilor la locurile de muncă ca metodă de identificare și reținere a imigranților fără acte
  • extinderea și consolidarea zidului de la frontiera cu Mexicul
  • reinstalarea politicii “Remain in Mexico” pe care a pus-o în aplicare în timpul primului său mandat. Această politică, numită oficial Migrant Protection Protocols, îi obligă pe imigranții care au intrat în SUA peste granița de sud și au cerut azil să se întoarcă în Mexic în timp ce cazurile lor sunt analizate de magistrați
  • solicitarea adresată Congresului de a finanța o creștere a salariului cu 10% pentru agenții de frontieră și un bonus de reținere și semnare de 10.000 de dolari, la care se adaugă angajarea a 10.000 de agenți suplimentari
  • emiterea un ordin executiv care pune capăt principiului constituțional conform căruia copiilor născuți în SUA (inclusiv cu parinti ilegali) li se acordă cetățenia americană
  • reinstalarea interdicțiilor de călătorie din țările cu majoritate musulmană pe care le-a implementat ​​în primul său mandat

Ca dovadă că urmărește să aplice imediat aceste planuri, Trump a anunțat, la doar câteva zile după victoria în fața democratei Kamala Harris, că Tom Homan, fost director interimar al U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), va servi în așa-numita poziție de “border tzar” în noua sa administrație.

“Sunt încântat să anunț că fostul director al ICE, și partizan ferm al controlului la frontiere, Tom Homan, se va alătura Administrației Trump, responsabil de granițele națiunii noastre,” a scris cel de-al 47-lea președinte american pe pagina sa de pe platforma online Truth Social.

Experții se așteptau ca Trump să-i ofere lui Homan o poziție legată de securizarea frontierelor după angajamentul republicanului, repetat constant în campania electorală, de a lansa cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii.

Pe lângă supravegherea granițelor de sud și de nord și a “securității maritime și a aviației,” Trump a spus că Homan “va fi responsabil de toate deportările străinilor ilegali înapoi în țara lor de origine,” o parte centrală a agendei sale.

Trump a scris că “nu are nicio îndoială” că Homan “va face o treabă fantastică și mult așteptată.”

CBS News a precizat că un astfel de rol nu necesită confirmarea Senatului.

Un ofițer de carieră în domeniul aplicării legii, Homan a fost imaginea publică a eforturilor agresive ale primei Administrații Trump de a intensifica aplicarea legii în materie de imigrație, înainte de a se pensiona în 2018. El a servit temporar în acest rol de la începutul Administrației Trump, deși nu a fost niciodată confirmat de Senat, pentru că fusese deja directorul adjunct ce urma la rând pentru a prelua postul.

Într-un interviu recent pentru FoxNews, Homan a spus că armata nu va aduna și aresta imigranții aflați ilegali în America și că ICE va lua măsuri pentru a pune în aplicare planurile lui Trump într-o “manieră umană.”

“Va fi o operațiune bine țintită, planificată, condusă de cei din ICE. Bărbații și femeile de la ICE fac asta zilnic. Sunt buni la asta,” a afirmat viitorul șef al agenției guvernamentale. “Când vom ieși acolo, vom ști pe cine căutăm. Cel mai probabil știm unde vor fi ei (imigranții ilegali), iar asta se va face într-o manieră umană.”

Homan a provocat reacții controversate cu doar câteva zile înainte de Election Day, când, în cadrul unui interviu acordat emisiunii “60 minutes,” a apărat ceea ce la acea vreme era promisiunea candidatului republican de a institui un plan de deportare în masă, despre care se estimează că va costa miliarde de dolari anual.

“Aud o mulțime de oameni spunând, știți, discuțiile despre o deportare în masă sunt rasiste,” a declarat el. “Este amenințător pentru comunitatea de imigranți. Nu este amenințător pentru comunitatea de imigranți. Ar trebui să fie amenințător pentru comunitatea de imigranți ilegali. Dar în condițiile unei crize istorice a imigrației ilegale… asta trebuie făcut.”

CBS News a reamintit că, la începutul acestui an, la Conferința Națională a Conservatorismului desfășurată la Washington, Homan și-a exprimat frustrarea despre relatările legate de o operațiune de deportare în masă.

“Așteptați până în 2025,” a spus el, adăugând că, deși consideră că guvernul trebuie să acorde prioritate amenințărilor la securitatea națională, “nimeni nu este trecut cu vederea. Dacă ești aici (în SUA) ilegal, ar fi bine să te uiți peste umăr.”

“Aveți cuvântul meu. Trump se întoarce în ianuarie, voi fi în urma lui și voi conduce cea mai mare operațiune de deportare pe care a văzut-o vreodată această țară,” a afirmat Homal la momentul respectiv.

La rândul lor, cei de la CNN au relatat că Homan și-a exprimat disprețul față de orașele sanctuar, care sunt jurisdicții care au în vigoare politici menite să limiteze cooperarea sau implicarea în acțiunile federale de aplicare a legii în domeniul imigrației. El a spus că speră că poliția locală din aceste orașe va coopera cu viitoarea administrație de la Washington, dar s-a referit la antecedentele lui Trump de a folosi Departamentul de Justiție pentru a aplica politicile în domeniul imigrației.

“Orașele sanctuar sunt sanctuare pentru criminali,” a spus Homan recent la FoxNews, în timp ce, la Convenția Națională Republicană din iulie, el a declarat: “Am un mesaj către milioanele de străini ilegali pe care Joe Biden i-a lăsat în țara noastră, încălcând legea federală: mai bine începeți să faceți bagajele acum.”

De asemenea, tot ca un sem al atitudinii agresive pe care o va avea în acest domeniu, Trump l-a numit pe Stephen Miller, un vechi consilier al său şi un adept al liniei dure în domeniul imigraţiei, în funcţia de şef-adjunct al politicii în noua sa administraţie.

Miller este unul dintre cei mai vechi asistenţi ai lui Trump, încă din prima sa campanie pentru Casa Albă. A fost consilier principal în primul mandat al lui Trump şi a fost o figură centrală în multe dintre deciziile sale politice, în special în ceea ce priveşte imigraţia, inclusiv ideea de a separa mii de familii de imigranţi ca un program de descurajare, în 2018.

Miller a contribuit, de asemenea, la elaborarea multor discursuri de linie dură ale lui Trump şi a fost adesea faţa publică a acestor politici în timpul primului mandat al republicanului şi în timpul campaniilor sale electorale.

Miller a stârnit o mulţime de aplauze la mitingul lui Trump de la Madison Square Garden în ultima etapă a campaniei electorale recente, spunând mulţimii că “salvarea este aproape,” după ceea ce el a numit “decenii de abuzuri asupra oamenilor buni din această naţiune.”

“Locurile lor de muncă au fost jefuite şi furate de la ei şi trimise în Mexic, Asia şi ţări străine. Vieţile celor dragi le-au fost smulse de imigranţi ilegali, bande criminale şi bătăuşi care nu au ce căuta în această ţară,” a afirmat Miller. “Ne aflăm astăzi aici la o răscruce de drumuri,” a continuat el, prezentând scrutinul din 5 noiembrie drept “o alegere între trădare şi reînnoire, între autodistrugere şi salvare, între eşecul Americii sau triumful Americii.”

Deoarece nu este un post în Cabinet, nici numirea lui Miller nu necesită confirmarea Senatului.

Presiune pe Canada

Victoria dominantă a lui Trump în alegerile din Statele Unite și planurile sale de a deporta milioane de imigranți ilegali au provocat reacții puternice în Canada, unde oficialii se așteaptă la un val de solicitanți de azil care fug din Statele Unite.

Poliția canadiană a anunțat că s-a pregătit de luni de zile pentru acest scenariu.

“Știam acum câteva luni că trebuie să începem să pregătim un plan de urgență pentru că, dacă el (Trump) va ajunge la putere, lucru pe care îl va face în câteva luni, ar putea intensifica imigrația ilegală și imigrația neregulată în (provincia) Quebec și Canada,”, a declarat sergentul Charles Poirier de la Royal Canadian Mounted Police (RCMP).

“Scenariul cel mai rău ar fi ca oamenii să traverseze în număr mare peste tot pe teritoriu… Să presupunem că 100 de persoane pe zi trec peste graniță – atunci va fi greu pentru că ofițerii noștri vor trebui practic să parcurgă distanțe uriașe pentru a-i aresta pe toți.”

Reuters a amintit că, atunci când Trump a venit pentru prima dată la putere în 2017, mii de solicitanți de azil au trecut în Canada între punctele oficiale de trecere a frontierei pentru a depune cereri de refugiat – în mare parte la Roxham Road, o zonă aflată la granița dintre provincia canadiană Quebec și statul american New York.

Roxham Road nu mai este însă o opțiune: Canada și SUA au extins un acord bilateral, astfel încât acum solicitanții de azil care încearcă să treacă oriunde de-a lungul graniței de 5.000 de kilometri între cele două țări, și nu pe la trecerile oficiale, vor fi respinși dacă nu îndeplinesc o condiție extremă.

Aceasta înseamnă că cei care trec din SUA pentru a depune cereri în Canada trebuie să se strecoare nedetectați și să se ascundă timp de două săptămâni înainte de a solicita azil – o perspectivă potențial periculoasă, spun cei care susțin drepturile imigranților.

Cu toate acestea, există solicitanți de azil care recurg la această metodă.

“Când nu creați căi legitime sau când creați doar căi în care oamenii trebuie să facă imposibilul pentru fi în siguranță, din păcate, oamenii vor încerca să facă imposibilul,” a declarat Abdulla Daoud, directorul The Refugee Centre din Montreal, care oferă servicii solicitanților de azil și refugiaților.

Iar oficialii se așteaptă ca numărul soclitanților de azil să crească.

Poliția canadiană este în “alertă maximă,” a spus Poirier, fiind pregătită să desfășoare resurse suplimentare pentru a patrula granița. În funcție de ce se întâmplă, asta ar putea însemna sute de ofițeri în plus, mai multe mașini de patrulare, închirierea de autobuze pentru transportul solicitanților de azil, construirea de rulote pentru găzduirea acestora și închirierea de terenuri.

“Toți ochii sunt ațintiți în prezent spre graniță…. Am fost în alertă maximă, pot să vă spun, cu câteva zile înainte de alegeri și probabil că vom rămâne în alertă în următoarele săptămâni,” a precizat sergentul din RCMP.

Situație delicată

Potențialii solicitanți de azil care fug din Statele Unite în Canada din cauza politicilor de imigrație ale lui Trump sunt o veste proastă pentru Canada.

Țara frunzei de arțar se confruntă deja cu un număr record de solicitanți de azil: în iulie, aproape 20.000 de persoane au depus cereri de refugiat, conform datelor Immigration and Refugee Board – cel mai mare total lunar înregistrat, au declarat avocații și experții pentru Reuters.

Numărul a scăzut de atunci la aproximativ 16.400 în septembrie, dar rămâne ridicat din punct de vedere istoric. Potrivit Immigration and Refugee Board, există peste 250.000 de cereri de azil în curs depuse în fața autorităților canadiene.

Guvernul de la Ottawa a anunțat recent că a redus numărul de imigranți permanenți și temporari, dar are mai puțin control asupra numărului de persoane care solicită azil.

Reuters a dat ca exemplu FCJ Refugee Centre din Toronto, care deservește deja zeci de noi solicitanți de azil pe săptămână, potrivit fondatoarei sale, Loly Rico.

Alegerea lui Trump “va afecta Canada,” a spus ea. “Vom începe să vedem mai mulți oameni trecând granița, apărând în orașe și căutând sprijin.”

Rico s-a declarat îngrijorată pentru ce se va întâmpla în această iarnă. În 2022, o familie de patru persoane a murit înghețată încercând să treacă granița lângă Emerson, în provincia canadiană Manitoba.

“Va fi o provocare pentru orice refugiat din Statele Unite să simtă că îi aparține și de aceea ei vor începe să caute ce alte țări pot să le ofere protecție,” a spus ea.

Reuters a mai scris despre un aspect deseori trecut cu vederea atunci când vine vorba despre politicile de imigrație. Încercările Canadei de a-și înăspri granițele au fost un avantaj pentru contrabandiști: oamenii obișnuiau să plătească pentru ajutor pentru a ajunge în Statele Unite și pentru a se îndrepta singuri spre Canada, a spus Rico; acum ei plătesc în plus pentru a ajunge în Canada pe uscat sau pe calea aerului.

Daoud a adăugat și el că, înaintea valului probabil de refugiați, acum este momentul ca Canada să investească în infrastructura sa de azil pentru a sprijini și a procesa mai bine persoanele care fac cereri de refugiat.

“Din păcate, până când politica guvernamentală se va schimba în modul în care privesc această problemă specifică, situația va fi mai mult la fel. Nu vom fi pregătiți și totul va fi politizat din nou,” a afirmat el.

Ministrul Imigrației din Canada, Marc Miller, a spus că guvernul său are un plan pentru un val de solicitanți de azil, fără însă să ofere detalii.

Departamentul Imigrației din Canada “va continua să pregătească și să anticipeze toate scenariile posibile, iar orice abordare va fi luată în primul rând în interesul Canadei și al tuturor celor care locuiesc aici,” a afirmat Miller într-un comunicat.

La rândul ei, vicepremierul Chrystia Freeland a declarat că granițele Canadei sunt “sigure și securizate.” (https://www.cbc.ca/news/politics/freeland-trump-border-migrants-1.7378933)

Într-o încercare de a liniști temerile celor care cred că promisiunile președintelui ales al SUA de a deporta milioane de imigranți fără acte ar putea trimite un val de persoane spre nord, Freeland a spus că mesajul ei este: “Canada își controlează granițele. Fiecare canadian are dreptul absolut de a se aștepta ca țara noastră să aleagă cine vine aici și cine nu.”

“Vreau ca oamenii să știe că granițele lor sunt sigure și securizate și vor continua să fie, orice s-ar întâmpla în lume,” a spus Freeland.

În ciuda declarațiilor oficiale, îngrijorările persistă că mii de solicitanți de azil vor căuta să ajungă în Canada în următoarea perioadă, speriați de amenințările lui Trump.

Canada a înregistrat o creștere a numărului de treceri neregulate a frontierei între 2016 și 2023, pe care RCMP a atribuit-o în parte primei Administrații Trump.

De exemplu, în 2017, mii de haitieni au intrat în Canada din SUA după ce Casa Albă sub Trump a pus capăt statutului de protecție temporară pentru haitianii care fugiseră în America. Decizia a declanșat un aflux de haitiani care au solicitat azil la punctul de trecere “neregulat” Roxham Road în Quebec.

După discuțiile dintre Canada și SUA, așa-numitul Safe Third Country Agreement a fost revizuit, iar Roxham Road a fost închis în 2023. (https://www.theglobeandmail.com/canada/article-roxham-road-canada-refugees/) Modificările au înăsprit regulile, dar au permis persoanelor care intră ilegal în Canada din SUA și rămân nedescoperite timp de 14 zile să depună o cerere de refugiat în Canada. Cei care ajung în Canada din SUA la aeroporturi și la punctele de trecere regulate a frontierei sunt, de obicei, întorși pe teritoriul american.

Diferiți avocați din domeniul imigrației au avertizat că, dacă Ottawa nu schimbă rapid politica în domeniul imigrației, un număr record de persoane care se confruntă cu deportarea în al doilea mandat Trump ar încerca să ajungă în Canada, unde ar putea primi permis de muncă și asistență medicală în timp ce așteaptă ca cererea lor să fie procesată.

The Globe and Mail a scris că speculațiile cu privire la impactul președinției lui Trump asupra solicitanților de azil vin pe fondul unei dezbateri mai ample în Canada despre nivelurile de imigrație, inclusiv despre numărul lucrătorilor străini temporari și studenții admiși, precum și a solicitanților de azil, dar și legată de impactul acestora asupra locuințelor și a altor servicii.

Un nou sondaj sugerează că majoritatea respondenților cred că Canada ar trebui să lase mai puțini refugiați să rămână în țară, doar 10% dintre canadieni afirmând că Ottawa ar trebui să accepte mai mulți refugiați.

Sondajul realizat de Nanos a arătat că 56% dintre respondenți cred că Canada ar trebui să accepte mai puțini refugiați și persoane protejate ca rezidenți permanenți decât numărul prevăzut de guvernul de Ottawa pentru anul viitor.

Ancheta a constatat că 59% dintre cei chestionați în Quebec doresc ca Canada să permită mai puțini refugiați să se stabilească în țară, comparativ cu 49% în Columbia Britanică și 57% în Ontario. Aproape 60% dintre bărbați, comparativ cu 53% dintre femei, cred că Canada ar trebui să permită mai puțini refugiați și 29% dintre canadieni cred că Ottawa a impus numărul corect.

Sondajul a întrebat canadienii despre planurile executivului de la Ottawa de a accepta 395.000 de imigranți ca rezidenți permanenți în 2025, dintre care aproximativ 68.000 (sau aproximativ 17 la sută) ar fi refugiați sau persoane protejate.

Nik Nanos, președintele Nanos Research, a declarat că sondajul arată că canadienii nu sunt împotriva imigrației, dar sunt îngrijorați dacă Canada poate găzdui mai mulți oameni.

“Când există o penurie de locuințe și o lipsă de medici, precum și o penurie de asistente, canadienii obișnuiți se gândesc: avem capacitatea de a lua mai mulți?” s-a întrebat el.

Surse: CBS News, CNN, Reuters, CBC, The Globe and Mail, TIME, Pew Research Center, ibc.org, Truth Social, YouTube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...