Efectele violențelor de la Capitoliu: a demisionat de la Casa Albă un oficial implicat în perfectarea înțelegerii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Ryan Tully, director pentru Europa și Rusia în Consiliul Național de Securitate din SUA, a demisionat din funcție din cauza violențelor de miercuri din Washington și a comportamentului președintelui Donald Trump, potrivit CNN. Tully a jucat un rol important în perfectarea înțelegerii dintre România și SUA prin care compania cu capital de stat Nuclearelectrica va putea apela la credite din SUA pentru recondiționarea Unității 1 și construcția Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
Rolul său a fost subliniat de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, în discursul oficial de la semnarea la Washington a Acordului inter-guvernamental: ”Totodată, experții Consiliului Național de Securitate (NSC) din Europa au fost extrem de valoroși, în special Ryan Tully și expertul în probleme de energie Ricky Gill – modul în care ei înțeleg aspectele cruciale din domeniul energiei a jucat un rol esențial”.
Vizita în SUA a ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, în octombrie 2020, a dus la semnarea acordului interguvernamental privind cooperarea cu companii americane pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și retehnologizarea reactorului 1 – primul construit al centralei nucleare. Ministrul Popescu a anunțat că Acordul permite României accesul la tehnologie americană CANDU 6, iar lucrările ar urma să fie derulate de un consorțiu de companii din SUA, Canada și Franța.
Proiectele vor fi finanțate prin împrumuturi acordate de banca de stat americană Exim (corespondenta Exim Bank din România), la dobânzile pieței, pentru companiile care vor lucra în aceste proiecte. Împrumuturile vor fi acordate de banca americană Exim doar dacă în respectivele proiecte românești vor fi realizate cu tehnologie și produse de origine din SUA.
Proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 și de reabilitare a reactorului 1 ale Centralei de la Cernavodă va fi coordonat de AECom și implementat de un consorțiu de companii din SUA, România, Canada și Franța, a anunțat Ambasada SUA în România, pe Facebook. (Foto: Centrala de la Cernavodă / Ministerul Economiei)
Citește și:
- Cum vor fi finanțate reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă și autostrada Via Carpathia, construite de companii americane: împrumuturi din SUA
- SUA și România au semnat acordul de construire a reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari/ Proiectul va fi coordonat de AECom și implementat de un consorțiu de companii din SUA, România, Canada și Franța
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii