G4Media.ro

 Efectul COVID asupra economiei / În Geneva super-bogaților se instituie salariul minim…

Sursa Foto: Zaharholidays.com

 Efectul COVID asupra economiei / În Geneva super-bogaților se instituie salariul minim garantat: 3.600 de euro

După rezultatul obţinut la referendum, cantonul elețian Geneva a decis că toţi lucrătorii vor avea un salariu minim de 3.600 de euro pe lună, pentru că „la Geneva nu se poate trăi cu un salariu mai mic de 4.000 de franci pe lună”, scrie La Stampa, citată de Rador.

Noutatea, susținută de sindicate și partidele de stânga, a fost aprobată de 58,15% dintre cei care au participat la referendumul care a avut loc în urmă cu o săptămână. Aceasta este cea mai mare cifră din lume.

Prin urmare, acum, salariul va fi de 23 de franci pe oră, puțin sub 21,5 euro, mai mult decât cel din Franța. Salariul minim lunar garantat va fi de 4.086 franci elvețieni pentru o săptămână de lucru de 41 de ore sau de 49.000 de franci elvețieni pe an.

Cetățenii cantonului elvețian au mai fost chemați să voteze această problema în 2011 şi în 2014, numai că în ambele cazuri, a câştigat „nu-ul”. De data aceasta, lucrurile au mers diferit, poate și din cauza crizei economice generate de pandemia Covid-19.

În Elveţia mai există alte două cantoane în care se aplică legea salariului minim garantat – deloc apreciată de cercurile oamenilor de afaceri și de partidele de dreapta – acestea fiind Neuchâtel și Jura.

Geneva, o destinație turistică și de afaceri, este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume și este al doilea elvețian, după Zurich, cu cel mai mare număr de super-bogați.

Astfel, 1.344 de locuitori ai Genevei au active de peste 30 de milioane de dolari, la o populație de puțin sub jumătate de milion de locuitori, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 75 de mii de dolari. Cu toate acestea, Covid-19 a afectat și țesătura economică a orașului elvețian, care a înregistrat o creștere a numărului de persoane obligate să apeleze la banca de alimente.

Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. E important sa nu trecem cu vederea si bucata de fraza care zice „pentru că „la Geneva nu se poate trăi cu un salariu mai mic de 4.000 de franci pe lună” „.

    • N-au avut români, moldoveni și bulgari pe acolo, pesemne.

    • Cred ca se refereau la “cetățeni elvețieni” nu la locuitori temporari ai cantonului, ca “se descurca”. Geneva este un oraș scump dar are la granița spre sud vest și nord, orașe franțuzești – Annemasse și Ferney Voltaire unde încă cei nu așa de bogați pot face cumpărături la prețuri cât de cât normale!

  2. „Cine-a-nfipt cutitu-n geam ca bicicleta nu era a mea.”

    S-a facut referendum pt. a plati jegurile din banii Statului ? Asta-i nesimtire curata. Saracii. Sa n-ajunga sa faca foamea.

    Piramida trebuie intoarsa la 180*, dragii mei … Legea lui Pascal va functiona corect.

  3. Probabil ca in momentul in care bei un Frapuccino de 8 CHF la Geneva, 50% reprezinta costurile cu salariile.
    Stanga poate sa zice ce-o vrea, cresterea salariului minim duce la discriminare, si nu ii ajuta deloc pe cei mai putin calificati.

    • Că așa ți-au spus ție stăpânii tăi de dreapta? Doamne cum sunteți manipulați exclusiv împotriva intereselor voastre de clasă, sclaveților! Nu vezi că peste tot pe unde conduce dreapta e jale dpdv al veniturilor și al inegalităților sociale? Vi se spune că de fapt în interesul vostru e sărăcia, mizeria și veniturile mici. Și voi o chiar credeți. Faptul că oamenii de afaceri se opun acestei măsuri discutate în articol ne spune deja tot ceea ce trebuie să știm.

    • Pavelo, daca vrei sa angajezi pe cineva cu 180 de euro/zi sa iti sape curtea, sa culeaga strugurii, sa vanda cartofi in piata, sau whatever, pe cine iei; pe unul tanar si in putere sau pe unul la 60 de ani, mai slab si mai incet un pic din cauza varstei…. Pe unul alb sau pe un negru refugiat musulman care nici nu prea vorbeste bine limba. Ca nu ai voie sa platesti mai putin.
      Tu, personal, nu te gandi ce ar trebui sa faca altii.

  4. Elvetia e tinuta in functiune de expati, ar trebui tratati mai bine.