G4Media.ro

Efectul cutremurelor din Turcia și Oltenia: ”Cererile pentru asigurarea locuințelor au crescut…

sursa foto: Inquam Photos/ Alberto Grosescu

Efectul cutremurelor din Turcia și Oltenia: ”Cererile pentru asigurarea locuințelor au crescut de până la 5 ori în ultimele trei săptămâni”/ ”200 de notificări în cele două zile cu seismele din Gorj”

Vânzările zilnice de polițe facultative pentru asigurarea locuințelor au crescut semnificativ în luna februarie, ca urmare a cutremurelor devastatoare din Turcia, dar și a seismelor din Oltenia, au explicat pentru G4Media două companii de asigurări din România. Reprezentanții Generali Asigurări și Allianz Țiriac susțin că trendul de creștere pentru asigurările imobilelor se explică atât prin pagubele masive produse de cutremure în Turcia, cât și prin îngrijorarea românilor confruntați cu două cutremure importante într-o zonă fără istoric seismic semnificativ până acum. Omniasig nu a răspuns întrebărilor G4Media până la publicarea acestui articol:

Valentin Ciobanu, directorul Departamentului Asigurări Generale Retail și IMM în cadrul Generali România, a declarat pentru G4Media că vânzările de polițe facultative pentru locuințe a crescut de până la 5 ori în perioada imediat următoare a cutremurelor din Turcia și din județul Gorj:

  • ”Vânzările zilnice de polițe facultative pentru locuințe emise de Generali România s-au majorat de până la 5 ori în perioada imediat următoare evenimentelor din Turcia și ulterior a celor din România din județul Gorj. Analizând solicitările primite în ultima perioadă, trendul de creștere pentru asigurările facultative de locuințe a fost determinat de seismul din Turcia și Siria, care a generat distrugeri masive și un număr foarte ridicat de victime. Seismele din Gorj au majorat amplitudinea acestei cereri pentru că s-au produs într-o zonă a țării noastre fără un istoric seismic îngrijorător, dar unde, deși aceste ultime cutremure au fost de magnitudine relativ redusă, au generat totuși pagube materiale”.

200 de notificări de polițe în cele două zile în care s-au înregistrat cutremurele din Gorj

Și reprezentanții Allianz Țiriac au declarat pentru G4Media că interesul pentru asigurările locuințelor a crescut în ultimele trei săptămâni cu 20%, cele mai multe fiind achiziționate pe platforma de vânzare online, care permite încheierea pe loc a asigurării:

  • ”La nivelul Allianz-Țiriac, vedem o creștere a interesului pentru asigurări de locuință. Tot mai mulți oameni ne solicită detalii despre cum funcționează asigurarea și despre acoperiri. Drept consecință, numărul polițelor de locuință emise de Allianz-Țiriac a crescut cu aproximativ 20% în ultimele trei săptămâni. Cel mai mare avans al vânzărilor a fost înregistrat pe platforma de vânzare online, care permite permite obținerea unui tarif în timp real, dar și încheierea pe loc a asigurării complete a locuinței (polița obligatorie și cea facultativă) (…). Prin asigurarea facultativă, locuința este asigurată în integralitate, adică la valoarea ei reală, împotriva unui număr extins de riscuri (…). Pe lângă locuința propriu-zisă, pot fi asigurate prin polița facultativă și bunurile care se află în interiorul acesteia – mobilier, aparatele electrice/electronice, bunuri casabile, instalații interioare ale clădirii, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (de exemplu, față de vecini, vizitatori) (…). În urma cutremurelor care au avut loc în România în 13 și 14 februarie, Allianz-Țiriac a primit peste 200 de notificări de daună, în baza asigurărilor obligatorii și facultative de locuință, precum și în baza polițelor de bunuri pentru companii”, au explicat reprezentanții Allianz Țiriac pentru G4Media.

Context

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, iar o eventuală repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniţi şi sute de mii de persoane fără locuinţe, susţine Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.

  • „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuţie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice. Cercetătorii şi inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de răniţi şi posibil sute de mii de persoane fără locuinţă. România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani. În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5”, a declarat pentru Agerpres Allana Simpson.

De asemenea, se preconizează că daunele produse clădirilor publice şi infrastructurii ar putea fi considerabile şi ar putea fi resimţite în întreaga ţară, în acel arc care începe la Iaşi, trece prin Focşani, Bucureşti şi până la graniţa de sud.

În opinia reprezentantului BM, investiţiile în prevenţie şi pregătire sunt cei mai importanţi paşi pe care România trebuie să îi facă în contextul actual.

  • „Fiecare cetăţean ar trebui să ştie ce să facă în caz de cutremur, cum să îşi pregătească familia cu truse şi provizii de urgenţă şi de unde să afle mai multe informaţii (platforma fiipregatit.ro). De asemenea, este important să vă cunoaşteţi comunitatea şi să identificaţi cele mai vulnerabile persoane care ar putea avea nevoie de sprijin, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu dizabilităţi”, a subliniat coordonatorul regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.

Două cutremure foarte puternice, cu magnitudinile de 7.8 și 7.5 pe scara Richter au devastat regiunea de sud a Turciei și Siria în 6 februarie, fiind urmate de zeci de replici puternice. Cea mai recentă, de 6.4 grade, a avut loc în urmă cu două zile. Bilanțul dezastrului, la aproape trei săptămâni de la tragedie, arată că aproape 50.000 de oameni au murit în Turcia și Siria.

O săptămână mai târziu, în 13 și 14 februarie, România a fost zguduită, din fericire nu la fel de puternic, în zona Olteniei. Două cutremure (dublete), cu magnitudine 5.2 respectiv 5.7 pe scara Rocher, au avut loc la o zi distanță unul de altul în Gorj. Seismele au provocat pagube minore și nu au fost înregistrate victime, însă au alertat puternic populația mai ales din cauza faptului că zona nu era cunoscută cu istoric seismic semnificativ anterior acestor cutremure. Mai mult, specialiștii în seismologie au făcut declarații contradictorii atunci când au fost întrebați dacă seismele din Oltenia au legătură sau nu cu seismele puternice din Turcia și Siria.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...