G4Media.ro

Efectul de bumerang al tarifelor: Cum ar putea afecta Trump turismul internațional…

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Efectul de bumerang al tarifelor: Cum ar putea afecta Trump turismul internațional (analiză El Pais)

Canada și Mexic reprezintă jumătate din totalul călătorilor către SUA și se vor confrunta cu un nou tarif de 25%. Noile măsuri afectează, de asemenea, cele trei țări cu cea mai mare creștere a numărului de vizitatori în 2024: China, India și Japonia.

Războiul comercial lansat de Donald Trump – prin impunerea pe scară largă a unor tarife vamale principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite, în încercarea de a reduce deficitul comercial mare al țării și de a stimula activitatea economică internă – ar putea avea un impact negativ asupra turismului în cea mai mare economie a lumii, arată El Pais.

Statele Unite au fost a treia cea mai vizitată țară în 2024, primind 72,3 milioane de călători, și s-au clasat pe primul loc în ceea ce privește veniturile legate de turism, câștigând aproximativ 194 de miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date ale Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC).

Deși nu există o corelație directă, impunerea tarifelor, represaliile țărilor afectate și consecințele economice mai largi ale acestui război tarifar cu partenerii-cheie alimentează o reacție tot mai puternică împotriva SUA – una care s-ar putea traduce în cele din urmă într-un boicot turistic. În februarie, când Trump a lansat pentru prima dată ideea de a aplica tarife vamale exporturilor canadiene către SUA, numărul canadienilor care au trecut granița cu mașina a scăzut cu 24% față de aceeași perioadă din 2024, iar transportatorul american United Airlines și-a redus brusc zborurile din Canada.

Această tendință nu s-a manifestat încă la nivel mondial, dar nu este exagerată dacă luăm în considerare suprapunerea dintre țările vizate de noile tarife și cele care trimit cei mai mulți turiști către principalele destinații americane.

În 2024, cele mai mari două surse de turiști către SUA au fost Canada, cu 20,24 milioane de vizitatori, și Mexic, cu 16,98 milioane. Împreună, acestea au reprezentat mai mult de jumătate din totalul călătoriilor interne.

Începând cu 2 aprilie, ambele țări se confruntă cu noi tarife de 25% la exporturile lor către SUA. Implicațiile negative pentru afacerile lor sunt clare: companiile vor fi forțate să crească prețurile, să reducă marjele de profit sau ambele. Ca răspuns, ambele guverne ar putea lua în considerare impunerea unor contramăsuri similare.

Conștient de rolul esențial pe care aceste două țări îl joacă atât în comerț, cât și în turism, guvernul SUA a făcut o excepție: noile tarife nu se vor aplica bunurilor care fac obiectul acordului comercial USMCA. Totuși, acest lucru nu atenuează decât parțial lovitura. Puternica industrie auto din Mexic va fi în continuare puternic afectată, iar aproximativ 50% din exporturile țării către SUA vor fi afectate.

Regatul Unit ocupă locul al treilea, cu 4,03 milioane de turiști, reprezentând 5,6% din total. Până în prezent, țara a exclus orice represalii comerciale împotriva SUA, în parte pentru că a fost una dintre cele mai puțin afectate, primind doar un tarif de 10% asupra exporturilor sale. Brazilia, a șasea cea mai mare sursă de turiști americani în 2024, cu 1,91 milioane de vizitatori (2,64% din total), se află într-o situație similară.

Cele mai drastice tarife vizează țările al căror număr de turiști a crescut cel mai mult în 2024. China, care s-a clasat pe locul al zecelea cu 1,62 milioane de vizitatori (2,24% din total), și-a văzut exporturile lovite de un tarif de 34%. Acest lucru ar putea împiedica în mod semnificativ o piață promițătoare și în creștere rapidă a turiștilor cu cheltuieli mari, care tind să rămână mai mult decât media. Turismul chinez în SUA a crescut cu 50% în 2024 – cea mai mare creștere dintre primele 10 țări, potrivit WTTC – și se preconiza că va continua să se extindă rapid.

India și China, ambele din regiunea Asia-Pacific, au înregistrat anul trecut o creștere la fel de puternică a turismului spre SUA – cu 24,3% și, respectiv, 21,4%. Dar, în timp ce turismul de ieșire din Europa a revenit deja la nivelurile de dinainte de Covid la sfârșitul anului 2023 și chiar a atins niveluri record în 2024, redresarea Asiei a fost mai lentă din cauza restricțiilor de călătorie în curs de desfășurare și a concentrării pe promovarea turismului intern.

Ultimele două țări din top 10 – Germania și Franța – ocupă locurile cinci și, respectiv, opt, cu 1,99 milioane și 1,7 milioane de călători. La fel ca Spania, ambele țări sunt acum supuse unui tarif de 20% la exporturile lor către SUA.

sursa: El Pais

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.