G4Media.ro

Efectul fugii rușilor din țară: vânzările de alimente scad rapid

sursa foto: Pixabay

Efectul fugii rușilor din țară: vânzările de alimente scad rapid

Contracția vânzărilor de produse alimentare din Rusia, care a început în aprilie, continuă să se accelereze, arată o analiză a publicației ruse Nezavisimaia Gazeta. În septembrie, scăderea față de anul trecut a fost de 3,5%, iar în octombrie – 4,3%. O astfel de scădere ar putea fi explicată prin faptul că rușii pur și simplu au început să mănânce mai puțin pentru a economisi bani. Dar există și o altă explicație: din cauza emigrării, numărul consumatorilor de alimente a scăzut în țară.

Experții consideră că ambii factori sunt semnificativi – atât reducerea populației, cât și încercările de a economisi bani în rândul cetățenilor rămași.

Cele mai recente date ale statisticii oficiale (Rosstat) arată că în luna octombrie cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 9,7% față de luna octombrie a anului trecut. Pentru 10 luni din acest an, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 5,9% în termeni anuali.

Experții canalului Telegram MMI sunt surprinși de datele privind scăderea comerțului cu amănuntul al produselor alimentare. În același timp, scăderea retailului alimentar cu -4,3% de la an la an pare extrem de surprinzătoare și chiar alarmantă. „Acest lucru poate indica indirect că subestimăm amploarea mobilizării și emigrării”, susțin ei, considerând că aceste date pot indica o scădere a numărului de consumatori din țară.

Scăderea de astăzi a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul nu este o situație unică pentru Federația Rusă. Odată cu apariția pandemiei și a restricțiilor coronavirusului, populația a redus achizițiile în magazine. De exemplu, în aprilie și mai 2020, scăderea cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul al băcăniilor în termeni anuali a fost de 8,2 și, respectiv, 7,6%. Scăderea s-a încheiat abia în aprilie 2021 și, probabil, din cauza efectului de bază scăzut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. vor trebui sa exporte toate alimentele acelela la chinezi, care le vor da in schimb electronice si componente de racheta, un dezastru, ce sa mai

    • Rusia ta e pe moarte și nu ai ce să-i faci. Putin a omorât neamul rusesc.

    • Rusia tocmai a importat zeci de mii de copii din Ucraina. Numar mai mare decat se nasc in Romania ieuropeana, IQ peste 100, educatie care ii va convinge ca Rusia i-a salvat, te oftici?

  2. au „fugit” in Ukraina, murind pe front. automat familiile nu mai au o sursa de venit deci consum redus

  3. Eu cred ca acum sunt pe modul iarna, cumpara numai bautura si de alimente nu le mai raman bani. Nu mai sunt destule ruble, nu vedeti ca astia prin comentarii posteaza „pe caiet”?

  4. Poate ca au si inlocuit produsele vestice cu substitute mai ieftine, daca inainte un Mac sau un salam italian costa sa zicem 2 euro si acum echivalentul rusesc costa mai putin, 1.50 euro, poate sa fie si asta o cauza. In orice caz, si daca e adevarat, tot mananca mult mai slab la aproape aceiasi bani.

  5. A trebuit sa ajung la ultimul paragraf ca sa inteleg din ce tara au fugit rusii. Ce intern ati lasat la butoane G4Media?

  6. Mortalitatea in randul tinerilor de anul asta,milioanele de someri dupa ce au plecat occidentalii decadenti(iar somerii in Putinstan nu pot castiga prea bine daca „eroii” de pe front au 500 de dolari salariu si au plecat fara un colt de paine in ranita),exodul intelectualilor din primavara,exodul oamenilor care au fugit de incorporare,economiile in valuta transformate fortat in ruble,toate cam favorizeaza scaderea consumului.
    Iar „geniul” de mai sus cu „le schimba cu chinezii pe electronice” ar trebui sa stie ca economia Chinei depinde de exporturile catre occident ,nu strica ei jucaria pentru gunoaiele rusilor,le pot cumpara cu bani ,extrem de ieftin,sub pretul de productie exact cum fac acum cu hidrocarburile .