Efectul ordonanței lăcomiei: Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România a scăzut puternic în ianuarie
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România (asociația profesioniștilor în investiții) a scăzut în luna ianuarie 2019 față de decembrie 2019 cu 4,9 puncte. Față de luna a ianuarie a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 22,2 puncte, potrivit unui comunicat de presă, ajungând la cea mai mică valoare înregistrată din iulie 2012. Scăderea vine pe fondul intrării în vigoare a OUG 114, precum și a lipsei bugetului de stat.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:
· Condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;
· Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Indicatorul principal este alcătuit pe baza a două repere, ambele aflate în scădere față de decembrie 2018.
Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 7,1 puncte, până la valoarea de 39,3 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 17,9 puncte). Aceasta este cea mai redusă valoare a indicatorului condițiilor curente începând cu martie 2013. Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,8 puncte până la valoarea de 16,0 puncte, minim istoric, (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 24,4 puncte).
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8055, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8884.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2020/februarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,84%.
Sunt de remarcat anticipațiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori București, în următoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenți anticipând această evoluție și anticipațiile de creștere a primei de risc a României, aproximativ 90% dintre respondenți anticipând această evoluție.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.
Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele peste 152 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelentă profesională. În prezent, CFA România are peste 235 de membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu