G4Media.ro

Efectul „yo-yo” al pierderii în greutate: Un studiu recent leagă revenirea în…

sursa foto: Pexels/ Andres Ayrton

Efectul „yo-yo” al pierderii în greutate: Un studiu recent leagă revenirea în greutate de „memoria” obezității celulelor adipoase

Pentru mulți, pierderea în greutate poate fi o călătorie plină de provocări, majoritatea persoanelor care pierd mult în greutate recâștigând-o în cele din urmă, scrie Euronews.

Cunoscut sub numele de efectul „yo-yo”, mai multe teorii au încercat să explice de ce este greu să păstrezi greutatea, inclusiv una care sugerează că o scădere a ratei metabolice datorată consumului scăzut de calorii ar putea fi în spatele acesteia.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția oferă o explicație moleculară pentru acest fenomen.

Publicat în revista Nature, studiul a constatat că celulele grase ale organismului păstrează o „memorie” a obezității chiar și după pierderea în greutate, datorită efectelor de lungă durată ale epigeneticii, care se referă la schimbările în modul în care funcționează genele pe baza stilului de viață și a mediului.

Atunci când o persoană este supraponderală, celulele sale adipoase pot dezvolta markeri epigenetici care rămân chiar dacă pierd în greutate ulterior.

Ca urmare, funcționarea normală a celulelor adipoase a fost afectată, iar modul lor de stocare a grăsimilor și de răspuns la schimbările alimentare a rămas neschimbat față de perioada în care persoana era obeză.

„Evitați să fiți supraponderali”

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat mostre de țesut adipos de la persoane care au suferit intervenții chirurgicale de scădere în greutate, cum ar fi bypass gastric sau reducerea stomacului.

Ei au constatat că celulele adipoase ale participanților se comportau în mod similar cu atunci când erau supraponderali, chiar și după doi ani de la operație.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, un experiment pe șoareci, în cadrul căruia le-au analizat celulele adipoase înainte și după pierderea în greutate.

Mai întâi au făcut șoarecii obezi hrănindu-i cu o dietă bogată în grăsimi și au trecut la o dietă standard pentru a induce pierderea în greutate.

Cercetătorii au constatat că obezitatea șoarecilor a cauzat modificări specifice ale celulelor lor adipoase care au continuat chiar și după pierderea în greutate, acționând ca o „memorie” a stării obeze anterioare.

Șoarecii cu aceste modificări s-au îngrășat din nou mai repede atunci când au fost reintroduși într-o dietă bogată în grăsimi și le-a fost mai ușor să devină obezi din nou.

Deși cercetătorii nu au analizat cât timp durează această memorie celulară, Laura Hinte, coautor al studiului, a declarat că aceste celule grase sunt unele „longevive” care supraviețuiesc „timp de zece ani înainte ca organismul nostru să le înlocuiască cu celule noi”.

„Tocmai din cauza acestui efect de memorie este atât de important să evităm să fim supraponderali în primul rând. Deoarece acesta este cel mai simplu mod de a combate fenomenul yo-yo”, a declarat Ferdinand von Meyenn, coautor al studiului și profesor de nutriție și epigenetică metabolică la ETH Zurich.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează