G4Media.ro

Eficiența guvernării PSD: 10 ani pentru construcția unui spital regional la Iași

Foto: Proiectul Spitalului regional Iași - Ministerul Sănătății

Eficiența guvernării PSD: 10 ani pentru construcția unui spital regional la Iași

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri că spitalul regional Iași va fi gata în decembrie 2023 dacă toate etapele birocratice merg șnur și dacă licitațiile nu vor fi contestate, caz puțin probabil. Termenul ar face ca de la momentul lansării proiectului de către guvernul Ponta, în 2014, să fie nevoie de aproape 10 ani pentru construcția unui spital.

Finalul anului 2023 e termenul-limită pentru ca România să poată atrage finanțarea de la UE. Dacă proiectul întârzie o lună în plus, România va pierde banii. Având în vedere întârzierea uriașă acumulată de guvernele PSD succesive, riscul deraierii proiectului e real.

Sorina Pintea a anunțat că spitalul regional din Iași va costa 321 milioane de euro (fără TVA), din care 50 de milioane de euro vor fi fonduri europene, iar restul fonduri guvernamentale și împrumuturi. În acest moment nu e clar de unde va veni restul de 271 de milioane de euro, iar finanțarea europeană este și ea în pericol din cauza întârzierii proiectului, după cum a avertizat în repetate rânduri comisarul european Corina Crețu.

Prezentarea a fost realizată de către consultanții Băncii Europene de Investiții, care sunt partenerii Ministerului Sănătății și ai autorităților locale pentru realizarea acestui proiect.

Calendarul lucrărilor a fost explicat vineri de Sorina Pintea într-o conferință la Iași: „Studiul de fezabilitate va fi finalizat în totalitate în 31 iulie 2018, depunerea aplicaţiei la UE se va face în septembrie 2018, în 2019 se va face licitaţia de proiectare şi, dacă procedura va permite, adică nu vor fi contestaţii, vom lansa şi licitaţia de construcţie şi supervizare. Finalizarea construcţiei, echiparea şi operaţionalizarea se va face în decembrie 2023” (sursa Agerpres).

Povestea unui proiect amânat de patru ani

Cele trei spitale regionale (Iași, Craiova, Cluj) au fost promise constant de PSD în campania electorală din 2016, dar sunt în mare întârziere, motiv pentru care România riscă să piardă 150 de milioane de euro finanţare de la UE.

Avertismentul privind pierderea fondurilor a venit chiar de la Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională. Chiar la prima întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, Corina Creţu a criticat clar întârzierea în proiectul spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova. Comisarul european atrăsese atenția în privința întârzierilor majore şi în mandatul Guvernului Tudose, după o întâlnire cu ministrul de atunci al Sănătăţii, Florian Bodog.

Pe scurt, lucrurile stau în felul următor. Proiectul celor trei spitale regionale a fost convenit în 2014 de Guvernul Ponta şi Comisia Europeană, cu o finanţare parţială de 150 milioane de euro din fonduri europene. Suma totală a proiectului este estimată la circa 600 milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale. Cu alte cuvinte, România ar trebui să cheltuiască circa 450 milioane de euro din bugetul naţional sau din împrumuturi.

În 2015 însă proiectul nu a avansat. Crizele politice şi demisia Guvernului Ponta au avut un impact şi asupra celor trei spitale, astfel încât nu au fost definite nevoile pentru cele trei spitale. Mai mult, nu a fost elaborat planul de dezvoltare, care reprezenta o condiţionalitate ex-ante, adică o condiţie esenţială pentru ca finanţarea de la Comisia Europeană să fie aprobată.

În 2016, Guvernul Cioloş a aprobat planul cerut de Comisia Europeană, a alocat terenurile necesare pentru construcţie în cele trei oraşe, iar ministrul Vlad Voiculescu a încheiat în 5 decembrie 2016 un acord cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Acordul, în valoare de 1,5 milioane de euro, presupunea ca BEI să realizeze studiile de fezabilitate, documentaţia şi organizarea licitaţiilor pentru construirea efectivă şi dotarea spitalelor.

Când guvernul Tudose a fost înlocuit de guvernul Dăncilă, proiectul era practic blocat. Cum se explică această întârziere? Toate cele trei guverne PSD au amânat şi au schimbat planurile iniţiale, dând semnalele că proiectul nu e deloc prioritar, şi asta în ciuda faptului că finanţarea agreată cu Comisia Europeană pe Programul Operaţional Regional (POR) prevede că termenul-limită pentru finalizarea celor trei spitale este 2022. Chiar şi după ce ministrul Bodog şi BEI au convenit cu continuarea proiectului iniţial au apărut fricţiuni între cele două echipe. Potrivit surselor G4Media.ro din Ministerul Sănătăţii, la minister nu a existat o echipă dedicată de experţi cu experienţă şi know-how în construcţia de spitale. Dimpotrivă, responsabil de proiect şi de relaţia cu BEI şi echipa de consultanţi a fost desemnat secretarul de stat Cristian Grasu, fost şef al Serviciului de ambulanţă Bucureşti – Ilfov, cu minime competenţe relevante pentru construirea de spitale.

Potrivit unor surse politice, fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi Liviu Dragnea au amânat iniţial procedura convenită cu BEI pentru că şi-ar fi dorit un proiect cu opt spitale regionale în loc de trei. În cele din urmă, proiectul iniţial a fost deblocat şi PSD a acceptat formula iniţială promovată de miniştrii Nicolae Bănicioiu şi Vlad Voiculescu.

Foto: Macheta Spitalului regional din Iași (sursa: Ministerul Sănătății)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Boc si Basescu au inchis zeci de spitale…
    Psd construieste spitale…

    • Ai dreptate Morjan, sute de spitale/policlinici/dispensare/sanatorii/camine de batrani au fost inchise de gasca de infractori ai lui Boc si Basescu! Este usor de criticat cand face altul!

    • gogosi rasuflate 🙂

      Iata ce spunea in 2009 pesedistul pe atunci ministru al sanatatii Ion Bazac:
      „Romania are nevoie de cel mult 150 de spitale, in conditiile in care numarul acestora este acum de trei ori mai mare” ”
      „Sistemul de sanatate din Romania are o mare problema, are 431 de spitale si cheltuieste 85% din buget (bugetul Ministerului Sanatatii – n.r.). Solutia nu este decat restructurarea. Si lucrul acesta se va intampla. AM PROMIS. Oricat de mare ar fi procentul primit din PIB, cred ca ar trebui sa avem spitale care sa functioneze eficient si in orice caz MULT MAI PUTINE”

      „Guvernul Ponta a decis in 2014 ca numarul de paturi spitalicesti din Romania sa scada anual cu 1000 pana in 2016. Aceasta scadere este mentinuta si in 2015, cand numarul total de paturi spitalicesti (atat in spitale publice, cat si private) care vor fi finantate de CNAS este de 120.579. Scaderea in 2015 fata de 2013 este de 2548 de paturi.”

    • Nu cred ca are rost sa-ti explic de ce au fost inchise spitale (sau asa zise spitale)pt ca oricum nu cRed ca doresti argumente esti doar un postaci pe aici si oricum nu cred ca ai capacitatea de a intelege…insa sa vii sa zici ca psd construieste spitale :))) este prostie maxima…acel proiect este inceput cu mult inainte de a fi psd la putere sI se va termina dupa ce va iesi psd la putere.parere personala ca acest proiect nu va ajunge nici macar la faza de proiectare sub conducerea psd…auzi astfel de lozinci cu psd construieste incearca la tara la cei care stau la crasma satului atunci cand jandari si volutari vin sa construiasca diguri,insa nici acolo nu o sa ai prea mare succes daca nu „faci cinste”…

    • La construit cu carioca pe hartie sunt, intr-adevar, de neegalat. Ai admirat si complexa retea de autostrazi? Tot la fel construita. Din pix, cum s-ar zice… Muhahahaha

    • Mare talamb esti moroJane :-/

    • Va sunt recunoscator pentru ca macar nu l-ati mai rapit de data aceasta pe cel mic ! Dar lucrurile nu vor ramane la acest nivel , sa stiti…! Voi suna adunarea si va fi vai si amar de cei care doar clonand se simt impliniti…
      @Morjan, ma sustii sau esti de partea lor?

    • Si cate a redeschis din ele PSD incepand cu 2012 pana acum ?! daca tot te pricepi la toate , sigur ai si informatia asta . Ca nu cred ca esti doar un papagal ce repeta replicile de la A3.

  2. Dacă va mai veni un Ceausescu la putere se va construi în 10 anii . Fabrici . Uzine și combinate siderurgice . Tot ce a distrus PSD din anii 90 pana acum . Dar fiind la putere guvernul Dragnea si puterea PSD . Nici in 10000000 anii nu va mai fi la fel

    • Din nefericire acest tip de gindire e foarte popular, dovedeste neintelegerea mecanismelor capitaliste, ofera populistilor posibilitatea manipularii unui mare numar de oameni si, in cazul improbabil in care cineva chiar ar face asa ceva, ar garanta acelasi final pe care l-a avut si aventura lui Ceasca. Fabrici, uzine, combinate siderurgice nu se fac de dragul de a fi facute, nici macar pentru a da de lucru cuiva, ele se fac atunci cind piata le cere, cind produsele lor au cumparatori si aduc profit.
      In rest, despre psd aveti dreptate, e doar o grupare infractionala.

  3. Asa si este normal! Poate mai scapa Iasul de pensionari si asistati pana atunci! Vin eu si ii iau intre timp :).

  4. Va rog eu, nu ne mai faceti sange rau! Nu mai aduceti in discutie constructii. Pe aici nu se va mai construi nimic.
    Stiti cum arata Romania? Imaginea Romaniei este exact imaginea Cazinoului din Constanta.
    Vad Cazinoul – vad Romania anilor 2016-2018.
    In acea imagine vezi TOTUL, de la impotenta, la nepasare, neintelegeri, delasare, pana la ruinare.

  5. Amalia Dascalu:
    „Se va face atunci când se va face și autostrada Comarnic-Brașov. Sau autostrada Tg. Mureș – Iași. Sau Pitești-Sibiu. Sau centura Capitalei. Sau ciotul de 4 km (4!!!) care leagă autostrada Ploiești-Voluntari de București. Sau metroul spre Otopeni. Sau atâtea alte lucrări făcute doar cu gura. Când îi iei la bani mărunți și vezi că n-au făcut nimic, că activitatea lor este zero, îți vor răspunde cu tupeu că sunt #dedoar2ani și că nu putem noi să avem pretenția să facă ei ce n-a reușit poporul ăsta în toată istoria lui. Deci stați liniștiți, „se va face”, pentru tot ce nu s-a făcut e de vină Burebista. Pentru că toți românii știu de ce nu se face: pentru că „nu se dorește”…
    Pana la urma, de ce trebuie sa avem Guvern si ministere, ca eu tot nu inteleg?!
    Din moment ce rezultatul ministerelor este aproape ZERO%, de ce trebuie ele suportate 100% din bani publici?! Adica de ce iau de la gura nostra pentru rezultate ZERO pentru societate? Pentru protectia lor sociala?!
    Ceva nu e deloc in regula in organizarea si functionarea societatii romanesti actuale.

  6. Poza este a clinicii Anadoul Hospital din Gebze.

    • da , halal ziarist , indica sursa fotografiei Ministerul Sanatatii , clinica&spital de urgenta din fotografie este Anadolu Hospital , afiliat John Hopkins , Gebze , Kocaeli ( mi-au salvat viata sotiei , printre altele)