Eficiența guvernării PSD: 10 ani pentru construcția unui spital regional la Iași
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri că spitalul regional Iași va fi gata în decembrie 2023 dacă toate etapele birocratice merg șnur și dacă licitațiile nu vor fi contestate, caz puțin probabil. Termenul ar face ca de la momentul lansării proiectului de către guvernul Ponta, în 2014, să fie nevoie de aproape 10 ani pentru construcția unui spital.
Finalul anului 2023 e termenul-limită pentru ca România să poată atrage finanțarea de la UE. Dacă proiectul întârzie o lună în plus, România va pierde banii. Având în vedere întârzierea uriașă acumulată de guvernele PSD succesive, riscul deraierii proiectului e real.
Sorina Pintea a anunțat că spitalul regional din Iași va costa 321 milioane de euro (fără TVA), din care 50 de milioane de euro vor fi fonduri europene, iar restul fonduri guvernamentale și împrumuturi. În acest moment nu e clar de unde va veni restul de 271 de milioane de euro, iar finanțarea europeană este și ea în pericol din cauza întârzierii proiectului, după cum a avertizat în repetate rânduri comisarul european Corina Crețu.
Prezentarea a fost realizată de către consultanții Băncii Europene de Investiții, care sunt partenerii Ministerului Sănătății și ai autorităților locale pentru realizarea acestui proiect.
Calendarul lucrărilor a fost explicat vineri de Sorina Pintea într-o conferință la Iași: „Studiul de fezabilitate va fi finalizat în totalitate în 31 iulie 2018, depunerea aplicaţiei la UE se va face în septembrie 2018, în 2019 se va face licitaţia de proiectare şi, dacă procedura va permite, adică nu vor fi contestaţii, vom lansa şi licitaţia de construcţie şi supervizare. Finalizarea construcţiei, echiparea şi operaţionalizarea se va face în decembrie 2023” (sursa Agerpres).
Povestea unui proiect amânat de patru ani
Cele trei spitale regionale (Iași, Craiova, Cluj) au fost promise constant de PSD în campania electorală din 2016, dar sunt în mare întârziere, motiv pentru care România riscă să piardă 150 de milioane de euro finanţare de la UE.
Avertismentul privind pierderea fondurilor a venit chiar de la Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională. Chiar la prima întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, Corina Creţu a criticat clar întârzierea în proiectul spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova. Comisarul european atrăsese atenția în privința întârzierilor majore şi în mandatul Guvernului Tudose, după o întâlnire cu ministrul de atunci al Sănătăţii, Florian Bodog.
Pe scurt, lucrurile stau în felul următor. Proiectul celor trei spitale regionale a fost convenit în 2014 de Guvernul Ponta şi Comisia Europeană, cu o finanţare parţială de 150 milioane de euro din fonduri europene. Suma totală a proiectului este estimată la circa 600 milioane de euro pentru toate cele trei spitale regionale. Cu alte cuvinte, România ar trebui să cheltuiască circa 450 milioane de euro din bugetul naţional sau din împrumuturi.
În 2015 însă proiectul nu a avansat. Crizele politice şi demisia Guvernului Ponta au avut un impact şi asupra celor trei spitale, astfel încât nu au fost definite nevoile pentru cele trei spitale. Mai mult, nu a fost elaborat planul de dezvoltare, care reprezenta o condiţionalitate ex-ante, adică o condiţie esenţială pentru ca finanţarea de la Comisia Europeană să fie aprobată.
În 2016, Guvernul Cioloş a aprobat planul cerut de Comisia Europeană, a alocat terenurile necesare pentru construcţie în cele trei oraşe, iar ministrul Vlad Voiculescu a încheiat în 5 decembrie 2016 un acord cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Acordul, în valoare de 1,5 milioane de euro, presupunea ca BEI să realizeze studiile de fezabilitate, documentaţia şi organizarea licitaţiilor pentru construirea efectivă şi dotarea spitalelor.
Când guvernul Tudose a fost înlocuit de guvernul Dăncilă, proiectul era practic blocat. Cum se explică această întârziere? Toate cele trei guverne PSD au amânat şi au schimbat planurile iniţiale, dând semnalele că proiectul nu e deloc prioritar, şi asta în ciuda faptului că finanţarea agreată cu Comisia Europeană pe Programul Operaţional Regional (POR) prevede că termenul-limită pentru finalizarea celor trei spitale este 2022. Chiar şi după ce ministrul Bodog şi BEI au convenit cu continuarea proiectului iniţial au apărut fricţiuni între cele două echipe. Potrivit surselor G4Media.ro din Ministerul Sănătăţii, la minister nu a existat o echipă dedicată de experţi cu experienţă şi know-how în construcţia de spitale. Dimpotrivă, responsabil de proiect şi de relaţia cu BEI şi echipa de consultanţi a fost desemnat secretarul de stat Cristian Grasu, fost şef al Serviciului de ambulanţă Bucureşti – Ilfov, cu minime competenţe relevante pentru construirea de spitale.
Potrivit unor surse politice, fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi Liviu Dragnea au amânat iniţial procedura convenită cu BEI pentru că şi-ar fi dorit un proiect cu opt spitale regionale în loc de trei. În cele din urmă, proiectul iniţial a fost deblocat şi PSD a acceptat formula iniţială promovată de miniştrii Nicolae Bănicioiu şi Vlad Voiculescu.
Foto: Macheta Spitalului regional din Iași (sursa: Ministerul Sănătății)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii