G4Media.ro

Egalitate de gen doar în discursuri: PSD și PNL au câte o…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Egalitate de gen doar în discursuri: PSD și PNL au câte o femeie eligibilă la europarlamentare / Ciolacu, în mai: „Minimum 30% femei pe listele candidaților” / Ciucă, în septembrie: PNL este obligatoriu să-și asume semnul de egalitate între bărbați și femei

În ciuda discursurilor repetate ale liderilor partidelor de guvernare despre importanța egalității de gen și a promovării femeilor în funcții publice și politică, PSD și PNL au câte o singură femeie pe locurile eligibile la actualele alegeri europarlamentare, care vor avea loc în 9 iunie.

Conform listei stabilite joi seara, Gabriela Firea din partea PSD și Adina Vălean din partea PNL ar fi singurele femei care ar putea ajunge în Parlamentul European. De precizat că cea care trebuia să deschidă lista coaliției, Ramona Chiriac, a anunțat că se retrage, „din motive” personale.

De asemenea, pe lista PSD-PNL mai figurează Maria Grapini, care este însă reprezentantul PUSL, și Roxana Mânzatu și Mara Mareș, care, conform calculelor, se află în afara pozițiilor eligibile.

  • Lista finală de candidați PSD-PNL:

1. Mihai Tudose
2. Rareş Bogdan
3. Gabriela Firea
4. Dan Motreanu
5. Claudiu Manda
6. Daniel Buda
7. Victor Negrescu
8. Adina Vălean
9. Vasile Dîncu
10. Maria Grapini
11. Siegfried Mureşan
12. Gheorghe Cârciu
13. Dragoş Benea
14. Mircea Hava
15. Dan Nica
16. Gheorghe Falcă
17. Roxana Mînzatu
18. Virgil Popescu
19. Alexandru Muraru
20. PSD
21. Mara Mareş

Egalitatea de gen, în discursurile lui Ciucă și Ciolacu

Marcel Ciolacu transmitea în mai 2023, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că vrea mai multe femei în funcții, în primării, consilii județene sau Parlament: ”Să se discute mai mult despre problemele femeilor (…) Minimum 30% femei pe listele candidaților”, a transmis președintele Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a mai spus că ”e timpul pentru o schimbare” și că România are nevoie de ”reprezentare echitabilă”.

”În România sunt 9,803 milioane de #femei. Deși reprezintă 51.5% din totalul populației, femeile sunt foarte puțin reprezentate în #autoritățile publice locale sau în Parlament. Un număr mai mare de femei în politică înseamnă ca în primării, consilii locale sau județene, în #Parlamentul național sau în cel European să se discute mai mult despre #problemele femeilor, fie ele mame sau fiice, cadre medicale sau didactice, femei de afaceri sau salariate. E timpul pentru ca minimum 30% dintre locurile pe listele de candidați să fie alocate femeilor la alegerile locale, parlamentare și europarlamentare, cât și în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice! E timpul pentru o schimbare! E timpul pentru #REPREZENTAREECHITABILĂ în funcțiile politice alese!”, a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Și în martie 2024, premierul Marcel Ciolacu declara, la gala organizată de CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, că va cere ca la toate consultările cu mediul de afaceri femeile să fie reprezentate în proporție de 50%. El a precizat că firmele cu acționariat exclusiv feminin sunt semnificativ mai profitabile decât cele în care sunt deținute exclusiv de către bărbați. „Au rata ale profitului de 2 ori mai mari decât cele cu acționariat deținut integral de bărbați“, a spus el.

De cealaltă parte, în tabăra liberalilor, Nicolae Ciucă declara în septembrie 2023, la școala de vară a femeilor liberale, că PNL este obligatoriu să-și asume semnul de egalitate între bărbați și femei și că „vă rog ca într-o perioadă scurtă să veniți cu o strategie de promovare a lidershipului feminin”.

„PNL prin ideologia sa trebuie, este obligatoriu să-și asume semnul de egalitate între bărbați și femei. Este ușor de spus. Dar să știți că este și ușor de făcut. Când s-a constituit actualul guvern m-am angajat în fața dvs a tuturor ș public că 30% din membri guvernului vor fi doamne sau domnișoare. N-au fost 30% ci mai mult, dar mai trebuia încă un membru al guvernului să fim jumătate. Cum nu avem decât nouă miniștri e mai greu să realizăm paritate aici. Eu cred foarte mult în valoarea, demonstrată prin tot ceea ce faceți, în familie, în societate, și sunt convins că și la locul de muncă, sunt demostrate de rezultatele de domanele și domnișoarele atunci când au ocupat funcții”, declara Ciucă la acea vreme.

Și în mai 2022, Nicolae Ciucă, premier la acea vreme, a transmis, după întâlnirea cu reprezentantele Organizaţiei Femeilor Liberale la o şedinţă a Biroului Politic Naţional, la Palatul Parlamentului, că „PNL a susţinut şi va susţine în continuare cât mai multe doamne în funcţii de primari, de preşedinţi de Consiliu Judeţean, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni, în alte funcţii de conducere”.

La acea vreme, Guvernul Ciucă avea în componență un singur ministru femeie, pe Gabriela Firea, de la PSD, în timp ce reprezentanții PNL nu aveau niciun ministru femeie.

Alegerile din 2019

În scrutinul european anterior, din 2019, PSD a trimis în Parlamentul European două reprezentante – Carmen Avram și Rovana Plumb, în timp ce Adina Vălean, singura femeie care a ajuns în PE pe listele PNL, a devenit între timp Comisar European pentru transporturi.

La acea vreme, Consiliul Național de Combatere a discriminării a primit o sesizare în numele politologului Cristian Pîrvulescu, obținută de G4Media.ro, în care PSD, PNL, dar și Alianța USR-PLUS și UDMR erau acuzate de nerespectarea legislației referitoare la egalitatea de șanse între femei și bărbați, de către partidele politice care au depus liste pentru alegerile europarlamentare. Contactat de G4Media.ro, Cristian Pîrvulescu a spus că sesizarea nu îi aparține, iar semnătura de pe document nu este a sa.

Acesta a spus însă că, deși nu a depus el sesizarea, susține acest demers și a confirmat verbal acest lucru și reprezentanților CNCD, care au început deja citarea partidelor pe acest subiect. Nouă dintre cele 23 de formațiuni care au depus liste de candidați au fost deja citate.

”Nu sunt contrar acestei idei, dar aș fi preferat să fiu anunțat. Strategiile de punere în discuție a unor asemenea probleme pot să aibă uneori și asemenea forme. Probabil s-a încercat să se dea greutate acestei idei prin folosirea numelui meu” a declarat Pîrvulescu pentru G4Media.ro. În acest context, acesta a adăugat că este posibil ca plângerea să fi fost depusă de colaboratori ai săi.

În document se solicita analizarea listelor depuse de partidele politice prin prisma legii 202/2002, privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, ”respectiv faptul că nu susțin participarea echilibrată a femeilor și bărbaților”.

Potrivit acestei legi, ”partidele politice au obligația să prevadă în statutele și regulamentele interne acțiuni pozitive în favoarea sexului subreprezentat la nivel de decizie, precum și să asigure reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în propunerea candidaților la alegerile locale, generale și pentru Parlamentul European”.

În sesizarea depusă în numele lui Cristian Pîrvulescu și susținută până la urmă de acesta, se arăta că toate partidele au propus liste care nu asigură reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților pe locuri eligibile. Mai multe detalii, aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu cred că trebuie să existe o legătură directă între egalitatea de gen dintr-un partid și numărul de candidați de un sex și celălalt. Mai degrabă contează să fie ușile deschise atât la tineret cât și la partidul mare, pentru oricine se înscrie, indiferent de sex și mai târziu să dea șansa să se înscrie pentru funcții în partid oricărui membru de partid, indiferent de caracteristicile sale.

    • Mai baieti. Ca sa fie clar Mi-s dragi astia de la psdpnl ca un junghi in ficat. Dar nu inteleg de ce trebuie sa fie o femeie in nush ce functie doar pentru ca e femeie! De ce?! De ce nu ar trebui sa fie in acea functie o „persoana” com-pe-ten-ta?! Poate sa fie oricine si orice. Femeie, barbat, trans, gay, tanar, batran, chiar si catelul de la scara 2 daca e competent pe functie. Cum este cineva calificat pentru o functie doar pentru ca are un anumit sex?!?! Si de ce acest cineva de un anumit sex, este „competent” doar pt functii inalte?! De ce nu ar fi bun si intr-o mina de carbune? Sau in industria grea? Sau in agricultura? Sau sau sau…. Ele, femeile, trebuie sa fie in functii cat mai inalte doar datorita configuratiei anatomice? Pe bune?

    • @Pardalian
      I fully agree. Nu ca barbatii de la PSD si PNL ar fi competenti in a conduce tara just, sunt competenti la furat banii platitorilor de taxe si impozite, asta e clar.

  2. Hai să nu votăm psd si pnl….

  3. Eu sunt curios cui a facut loc cucoana aia pe liste, ca doar nu s-a retras de capul ei, cineva „si-a dorit mai tare” un loc pe liste. Altfel de acord cu articolul, ipocrizia la USL e la ordinea zilei, putem in orice moment sa luam o declaratie data in urma cu 1-2-3 luni de Ciolacu si Ciuca si sa constatam opusul..