G4Media.ro

El País, despre Mircea Cărtărescu, invitat la Malaga: Un fenomen editorial în…

Sursa: Facebook

El País, despre Mircea Cărtărescu, invitat la Malaga: Un fenomen editorial în dezvoltare în Spania

Mircea Cărtărescu, care a fost invitatul din deschiderea festivalului „Noaptea Cărţilor” din Málaga, sâmbătă, ajuns la ediţia a cincea, a fost caracterizat de cotidianul spaniol El País „un fenomen editorial în dezvoltare în Spania”, transmite News.ro

Festivalul a stabilit un record de vizitatori: 10.000 de persoane.

„Mircea Cărtărescu a participat, ieri, la deschiderea festivalului Málaga 451: Noaptea cărţilor, organizat în oraşul andaluz de Centrul de Cultură Contemporană La Térmica. Festivalul a avut cea mai mare participare din istoria sa la această a cincea ediţie, cu aproximativ 10.000 de oameni. (…) Dialogul dintre Mircea Cărtărescu şi Carlos Pranger a fost principalul eveniment al festivalului”, scrie El País.

Scriitorul român a conversat cu Carlos Pranger, scriitor, traducător şi executorul moştenirii marelui cronicar britanic Gerald Brenan.

Cu argumente solide şi cu o ironie satirică ascuţită, Cărtărescu s-a distanţat de personajul retras şi auto-absorbit pe care unii îl văd în literatura sa. A vorbit mult şi mult despre poezie pe care a definit-o „acel organ vital” care trebuie căutată nu în cărţi, ci în reflecţia privirii copilului, „magică” şi „miraculoasă”. De asemenea, autorul a reiterat convingerea că nu se poate considera scriitor, ci o persoană care scrie.

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Între scrierile lui mai importante se numără „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” şi romanul „Solenoid”.

Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“ (2012), Premiul internaţional pentru Literatură Berlin (2012), premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul „Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

Sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Un reprezentant enigmatic /nu insa in sensul peiorativ/ si distins al literaturii romanesti tinere si de actualitate , cu recunoastete internationala, „talent mangaios” ne da posibilitatea sa ii multumim si sa ne bucuram de a fi contemporani cu domni sa. La multe realizari viitoare cu aceasi determinare, domnule Mircea Cartarescu !
    Multumiri de asemeni redactiei ziarului de a ne delecta si cultural nu numai electoral!

  2. Un reprezentant enigmatic /nu insa in sensul peiorativ/ si distins al literaturii romanesti tinere si de actualitate , cu recunoastete internationala, „talent mangaios” ne da posibilitatea sa ii multumim si sa ne bucuram de a fi contemporani cu domnia sa. La multe realizari viitoare cu aceasi determinare, domnule Mircea Cartarescu !
    Multumiri de asemeni redactiei ziarului de a ne delecta si cultural nu numai electoral!