G4Media.ro

Elefanții africani își spun unii altora pe nume unice, arată un nou…

Sursa foto: pixabay.com

Elefanții africani își spun unii altora pe nume unice, arată un nou studiu/ „Tocmai am deschis un pic ușa către mintea elefantului”

Elefanții africani se strigă unii pe alții și răspund la nume individuale – un lucru pe care puține animale sălbatice îl fac, potrivit unei noi cercetări publicate luni, scrie Associated Press.

Numele sunt o parte din glasurile joase ale elefanților, pe care aceștia le pot auzi pe distanțe lungi în savana. Oamenii de știință cred că animalele cu structuri sociale complexe și grupuri familiale care se separă și apoi se reunesc des ar putea fi mai predispuse să folosească nume individuale.

„Dacă ai grijă de o familie mare, trebuie să poți spune: „Hei, Virginia, vino aici!””, a declarat ecologistul Stuart Pimm de la Universitatea Duke, care nu a fost implicat în studiu.

Este extrem de rar ca animalele sălbatice să se strige între ele cu nume unice. Oamenii au nume, bineînțeles, iar câinii noștri vin atunci când li se strigă numele. Puii de delfini își inventează propriile nume, numite fluierături de semnătură, iar papagalii pot folosi, de asemenea, nume.

De asemenea, fiecare dintre aceste specii care își dau nume posedă capacitatea de a învăța să pronunțe sunete noi și unice de-a lungul vieții – un talent rar pe care îl au și elefanții.

Pentru studiul publicat în Nature Ecology & Evolution, biologii au folosit învățarea automată pentru a detecta utilizarea numelor într-o bibliotecă de sunete de vocalize ale elefantului de savană înregistrate în Rezervația Națională Samburu și Parcul Național Amboseli din Kenya.

Cercetătorii au urmărit elefanții în jeep-uri pentru a observa cine a strigat și cine părea să răspundă – de exemplu, dacă o mamă a strigat către un pui sau dacă o matriarhă a strigat către un rătăcitor care ulterior s-a alăturat grupului familial.

Analizând doar datele audio, modelul computerizat a prezis cărui elefant i s-a adresat în 28% din cazuri, probabil datorită includerii numelui său. Atunci când i s-au furnizat date fără sens, modelul a etichetat cu exactitate doar 8% din apeluri.

„La fel ca și oamenii, elefanții folosesc nume, dar probabil că nu folosesc nume în majoritatea declarațiilor, așa că nu ne-am aștepta la 100%”, a declarat autorul studiului și biologul Mickey Pardo de la Universitatea Cornell.

Zgomotele elefanților includ sunete care se află sub raza de acțiune a auzului uman. Oamenii de știință încă nu știu ce parte a vocalizării reprezintă numele.

Cercetătorii și-au testat rezultatele ascultând înregistrări la elefanți individuali, care au răspuns mai energic, cu urechile fluturând și trompa ridicată, la înregistrările care conțineau numele lor. Uneori, elefanții au ignorat complet vocalizările adresate altora.

„Elefanții sunt incredibil de sociali, vorbind și atingându-se mereu unii pe alții – această denumire este probabil unul dintre lucrurile care stau la baza capacității lor de a comunica cu indivizii”, a declarat coautorul și ecologistul George Wittemyer de la Colorado State University, care este și consilier științific pentru organizația non-profit Save the Elephants.

„Tocmai am deschis un pic ușa către mintea elefantului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează