G4Media.ro

Elena Udrea atacă la CCR ordonanța privind prescripția invocând referendumul din 2019…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Udrea atacă la CCR ordonanța privind prescripția invocând referendumul din 2019 privind Justiția / Miza: dacă ordonanța cade, dosarul Hidroelectrica este prescris

Curtea de Apel București a admis cererea Elenei Udrea formulată în dosarul Hidroelectrica și a sesizat CCR privind presupusa neconstituţionalitate a Ordonanței de urgență 71 din 30 mai 2022 prin care Guvernul a pus în acord articolul 155 alineatul 1 din Codul penal cu decizia CCR 358/2022 privind prescripția, potrivit deciziei instanței.

Avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, susține că ordonanța prin care Codul penal a fost pus în acord cu decizia CCR 358/2022 privind prescripția ar fi neconstituțională din 3 motive:

  • nu s-ar fi respectat voința poporului român de a nu se mai emite ordonanțe de urgență privind Justiția, exprimată la Referendumul din 26 mai 2019
  • nu s-ar justifica urgența
  • s-ar fi încălcat principiul cooperării loiale între guvern și parlament.

La momentul adoptării Ordonanței de Urgență privind prescripția, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a explicat de ce, în opinia Guvernului, actul normativ nu intră în contradicție cu referendumul din 2019.

  • ”Era important ca această intervenție să se facă până la publicarea deciziei CCR în monitorul oficial, care ar fi dus la compromiterea multor anchete. În ce privește referendumul, amintesc că a vizat trei chestiuni, materia infracțiunilor, a pedepselor și organizării judiciare. Nu abrogăm infracțiuni, nu mărim pedepse și nu scădem pedepse, nu intervenim în organizarea judiciară. Trebuie ținut cont de spiritul referendumului, această OUG nu intră în coliziune cu efectele referendumului, cu spiritul referendumului. Se aliniază perfect acelui spirit și voinței cetățeanului care a votat pentru referendum”, a mai spus Predoiu.
  • Cea de a doua întrebare la referendumul pe justiție din mai 2018 a fost: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. 81,1% au răspuns DA, 13,5% au fost NU, iar 5,3 % nu au fost valide.

Care e miza. Dacă ordonanța de urgență 71/30 mai 2022 cade la CCR, atunci articolul 155 din Codul penal care reglementează prescripța specială nu mai produce efecte și, pe cale de consecință, se constată că nu a fost întrerupt cursul prescripției generale, iar faptele ar fi prescrise încă din 2018-2019, au explicat juriștii consultați de G4media.ro.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, infracţiuni presupus comise în 2011.

Traficul de influenţă se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani, potrivit vechiului cod penal, şi de la 2 la 7 ani, potrivit noului cod penal, iar spălarea de bani de la 3 la 12 ani pe vechiul cod şi de la 3 la 10 ani pe noul cod.

Instanţele aplică legea penală mai favorabilă, deci sunt luate în calcul maximul de 7 ani la trafic de influenţă şi cel de 10 ani la spălare de bani”, au explicat experţii.

Potrivit articolului 154 din Codul penal, termenul de prescripţie este de 8 ani, „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani”. În cazul Elenei Udrea, acest termen de prescripţie de 8 ani, pentru ambele infracțiuni, s-ar fi împlinit în 2019.

Însă cursul prescripţiei a fost întrerupt în octombrie-noiembrie 2015, când Elena Udrea a fost inculpată şi, tot atunci, a început să curgă un nou termen de prescripţie de 8 ani. Prin urmare, 2015 plus 8 ani, noul termen de prescripţie este 2023”, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro.

Dacă OUG 71/2022 cade la CCR, iar articolul 155 alineatul 1 din Codul penal privind prescripția specială este suspendat și nu mai produce efecte, se constată pe principiul legii penale mai favorabile că nu a fost întrerupt cursul prescripției în 2015 când Elena Udrea a fost citată la DNA și inculpată. Deci nu am mai avea termenul de prescripție specială de 8 ani care a început să curgă în 2015, ci se ia în calcul doar prescripția generală, care a început să curgă în 2011, și se constată că faptele sunt prescrise”, au explicat experții consultați de G4media.ro.

Potrivit Codului penal, termenul de prescripţie înseamnă perioada în care o persoană poată fi trasă la răspundere penală (sancţionată penal/condamnată sau achitată). Potrivit articolului 155 din Codul penal (cel care a fost vizat de filtrul de constituționalitate), cursul prescripţiei se poate întrerupe prin “îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”. În plus, „după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție”. Totuşi, termenele de prescripţie, „dacă au fost depășite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni”.

Așadar, prescripția generală înseamnă perioada de la comiterea faptelor în care o persoană poate fi trasă la răspundere penală, iar prescripția specială – perioada de la data comunicării unui act de procedură, cum ar fi citarea la parchet.

Context. În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată că ar fi primit o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni la EVZ de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu.

Fostul ministru se află în pușcărie fiind condamnat definitiv în dosarul gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită. Udrea mai are o condamnare de 8 ani în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă această sentință nu este definitivă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. mai exista vreo lege/ordonanta pe care inca nu a atacat-o? :)))))))))))))
    hai tanti, ataca-le naibii pe toate 🙂

    • Vestita OUG 13, care a fost votată noaptea mișelește, de aleși poporului.

    • A votat românul să nu se mai dea oug pe justiție? A votat! Acu să suporte consecințele votului. Data viitoare să fie atent ce votează.

    • argonaut: fa ma pasi ca nu intelegi tu ce se discuta aici. ce zici tu nu are nicio legatura cu mistoul pe care il faceam eu. te asteapta dragnea sa il pupi….stii tu unde.

    • O să vezi legătura când tot CCR-ul va admite sesizarea :))))
      Nu mai trimite oameni să pupe diverși politicieni când tu nici nu mai știi câți ai schimbat!
      Fac pariu că prin 2012 o pupai pe Udrea pe toate forumurile, așa că… Ghinion! Cum a zis ăla de l-ai votat de 2 ori

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

    • Faci pariu că în weekend madam doarme acasă? 🤣🤣🤣

    • Nu chiar în weekend, pe 29 când are decizia

    • ba stiu perfect, zero. mars la dragnea, ca te asteapta.
      iar daca nu va admite CCR o iei la bot? o iei oricum, de fapt.
      faci pariu cu mine? looooooooool
      pierzi din prima secunda.
      faci pariu ca doarme in puscarie? daca da, promiti ca nu mai intri pe g4media niciodata?

    • deci tu ai votat ponta, respectiv dancila! ok, deci…..pdsist coclit. felicitari, continua :)))))))))))))))))
      dragnea te asteapta, repet.

    • Îți promit ceva în momentul când vei putea purta un dialog civilizat!
      Până atunci fac mișto că ai votat orbește un referendum 🤣🤣🤣

    • hai jet, ca esti praf! trolul cere civilizatie :)))))))))

    • > nu s-ar fi respectat voința poporului de a nu se mai emite ordonanțe de urgență
      Poporul a votat sa nu se mai dea Ordonante de Urgenta, prin care sa fie facuti scapati infractorii. Acesta Ordonanta de Urgenta ii impiedica pe infractori sa scape nepedepsiti

      > nu s-ar justifica urgența
      Tocmai ca se justifica. In absenta acestei Ordonante de Urgenta, infractorii, printre care si ea, ar scapa de un dosar.

  2. Pensii speciale.

    • Ce are coada vacii cu ștampila de la primărie?

    • > nu s-ar fi respectat voința poporului de a nu se mai emite ordonanțe de urgență
      Poporul a votat sa nu se mai dea Ordonante de Urgenta, prin care sa fie facuti scapati infractorii. Acesta Ordonanta de Urgenta ii impiedica pe infractori sa scape nepedepsiti

      > nu s-ar justifica urgența
      Tocmai ca se justifica. In absenta acestei Ordonante de Urgenta, infractorii, printre care si ea, ar scapa de un dosar.

  3. Un caz admirabil in care statul chiar lucreaza pentru cetatenii lui; legi si ordonante care sunt facute pentru a lasa nestribita onoarea stimabilei doamne.

  4. prostia hotia si miselia PRESEDINTELUI TRADATOR va dainui peste ani

  5. hotia si miselia PRESEDINTELUI TRADATOR va dainui peste ani

  6. Felicitări prostovanilor care au iesit in strada si au votat la referendum ca acum sa scape Udrea,mai #rezistati?! 🤣

  7. E o prostie…adica „voința poporului român de a nu se mai emite ordonanțe de urgență in domeniul justitiei” inseamna ca Elena nu e corupta si n-a luat spagii de milioane de Euro de la diversi? Gata s-a prescris spaga?
    E o prostie si pentru ca Parlamentul nu a validat sau invalidat acest referendum…nu l-a votat, nu a pus in legii ce scria acolo…. sa-i intrebam de ce pe cei de la PNL, USR, UDMR.
    Elena, n-ai pic de demnitate…uite la altii ca tine, au stat in parnaie 2-3 ani , dupa care au ramas cu banii. Ba unii din ei fara pic de rusine, ca SRS de exemplu , ne tin lectii de morala la Realitatea la emisiunea Ancai Alexandrescu, care la randu-i are mari probleme de morala.

  8. Exact!
    Dă Doamne românului mintea cea de pe urmă :)))
    Bine, ei erau ăia inteligenți și cu spirit civic, care nu voiau să-i mai fure politicienii.
    Foarte-foarte inteligent votul la referendum!

  9. hahah
    mai tineti minte discutia de aici?
    ca va pica ordonanta lui predoiu pe motiv de referendum iar guvernul doar s-a facut c-a lucrat?
    astia sunt hotzi dar sunt atat de previzibili.
    =))))))))))))))
    https://www.g4media.ro/breaking-guvernul-are-pe-agenda-sedintei-de-luni-o-ordonanta-de-urgenta-privind-modificarea-codului-penal-pentru-a-l-pune-in-acord-cu-decizia-ccr-si-pentru-a-evita-ca-numerosi-inculpati-sa-scape-prin.html

  10. Sa-i luati banii , are prea multi bani pentru avocati , de genti nu mai are nevoie!

  11. E pe muchie! Si demersul disperat (ultimul posibil) al Udresei si raspunsul CCR-ului! Mai exista un referendum ignorat (ala cu 300 de parlamentari). Baiul nu e in ograda Guvernului (am mai spus-o) ci in ograda Parlamentului, de peste 4 ani ignora legiferarea deciziei CCR-ului referitoare la prescriptie, Parlamentul asta si alalalt din care a face/a facut parte si „dulaul” paznic al…democratiei, USR-ul cu Stelian Ion in frunte, din cauza astora, voit au ba, suntem in impasul de azi! Referendumul referitor la OU pe justitie a fost foarte bun, nu asa (prin OU) se rezolva treburile in justitie, „speta” de fata e altceva si cu alte mize…om vedea care „falanga” va fi mai puternica in „zicerea” urmatoare a CCR-ului…parca au fost niste miscari de trupe/membri p’acolo…s-ar putea sa avem niste surprize in „interpretari” constitutionale…..

  12. ,,Nu s-a respectat voința poporului ” Dar când s-a votat reducerea nr de parlamentari s-a respectat ??? Poate erau mai putini ca Nuti care sa facă ,,,mangleli cinstite ” . Când a băgat mana la bănuți tot pentru a respecta voința poporului a făcut-o? Nu ar trebui să fie nici un fel de mila pentru astfel de fapte.

  13. Avand in vedere ca Dosarul Hidroelectrica privin infractiunea de luare de mita si trafic de influenta din pozitia de demnitar al statului, s-a deschis abia in 2015, si termenul de prescriptie in atare situatie este de 10 ani, pt faptul ca are o condamnare de 12 ani, in consecinta termenul de prescriptie s-ar implini exact in 2025! Asa ca nu mai bateti campii cum ca va fi eliberata! Oricum pt faptele grave de coruptie pe care le-a facut aceasta puscariasa de drept comun, ar fi trebuit sa infunde puscaria pe zeci de ani!!! Pt faptele ei de coruprtie plateste un pret toata tara, prin nivelul scazut de trai si prin sistemul mafiot instituit de Udrea si Basescu, un fel de Bonny and Clyde ai zilelor noastre, intovarasiti in rele!

  14. Întrebare: cum se face că presa anunță mereu in numele unui mare corupt numai realizări de tipul: coruptul a făcut și a dres, la curtea supremă a supremelor și a CCR-ului? Omul simplu se gândește: uau, ce tare e coruptul asta!

    În realitate majoritatea corupților sunt și inculți, cine a făcut și a dres este in realitate BANUL, milioanele de euro furate din banii publici, milioane de euro cu care corupții cumpără armate de avocați.

    În concluzie, tot ceea ce presa pune in numele marilor corupți, trebuiește defapt pus în numele banilor furați de acești corupți!

  15. ea poate sa iasa si maine din parnaie. si tribunalul…ccr…ase….cnsas…sri…politia romana….si cine dreaq o mai fi…sa o declare for ever nevinovata…PENTRU MINE RAMANE O MARE VAGABOANDA SI O NESIMTITA BATRANA CARE A FURAT LA GREU DIN BANII PUBLICI. PUNCT.

  16. E ca in „dilema prizonierilor”: „cand niciuna din parti nu spune adevarul, atunci toti profita la maxim”.