G4Media.ro

Elenina Nicuţ, avocata care a învins CCR în Justiţie: „Dat fiind că…

Elenina Nicuţ, avocata care a învins CCR în Justiţie: „Dat fiind că opinia majoritară a fost însuşită doar de 4 judecători, efectul general obligatoriu al acesteia ar putea fi pus în discuţie.” Expertul anticorupţie Laura Ştefan: „Opinia concurentă semnată de doi judecători este în fapt o opinie separată”

Doar 4 judecători au votat pentru decizia majoritară care îl obligă pe preşedintele Klaus Iohannis să o revoce pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi: preşedintele CCR Valer Dorneanu (fost parlamentar PSD), Petre Lăzăroiu (al cărui mandat a expirat, după cum a dezvăluit G4media.ro – Vezi aici), Attila Varga (fost deputat UDMR) şi Mona Pivniceru (fost ministru USL al Justiţiei).

Alţi 2 – Marian Enache şi Maya Teodoroiu – au susţinut decizia de a-l obliga pe preşedinte să semneze decretul de revocare, dar cu argumente diferite. Ei au susţinut că un conflict constituţional a apărut iniţial între ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a cerut revocarea şefei DNA şi Secţia pentru procurori a CSM, care a avizat negativ în unanimitate cererea ministrului.

„Divergenţa între CSM – secţia de procurori şi ministrul justiţiei a condus, în acest caz, la transmiterea către Preşedinte a premiselor unui conflict care urma să fie soluţionat de către acesta, prin verificarea respectării regularităţii condiţiilor legale ale propunerii de revocare şi, în consecinţă, prin emiterea unui act juridic”, au arătat judecătorii opiniei concurente, Marian Enache şi Maya Teodoroiu.

Alţi 3 judecători constituţionali – Livia Doina Stanciu (fostă şefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Daniel Morar (fost şef al DNA) şi profesorul universitar Ştefan Minea – au avut opinii separate prin care subliniază că preşedintele nu poate fi obligat să o demită pe Kovesi. Judecătoarea Livia Doina Stanciu a explicat că şeful statului este ales prin vot direct de cei mai multi alegători şi are cea mai mare legitimitate în stat.

Această aritmetică a votului din cadrul CCR a făcut-o pe avocata Elenina Nicuţ să declare: „Dat fiind că opinia majoritară a fost însuşită doar de 4 judecători, efectul general obligatoriu al acesteia ar putea fi pus în discuţie. În plus, nu putem să nu ne amintim de situația juridică cel puțin la fel de discutabilă a dlui judecător Lăzăroiu începând cu data de 4 mai 2018, deci practic avem o opinie majoritară însușită de doar 3 judecători”.

Avocata a criticat pe o reţea de socializare decizia CCR. „Din perspectiva îngrădirii dreptului de a contesta şi sub aspectul temeiniciei actului de revocare din funcţie, inclusiv în faţa instanţei de contencios administrativ, decizia CCR încalcă art. 126 alin. 6 Constituţie care garantează controlul judecătoresc al actelor administrative, fără a distinge între controlul pe legalitate şi cel pe temeinicia actului”.

Judecatorii deciziei majoritare au ajuns la concluzia că preşedintele ar fi un fel de notar care poate verifica dacă procedura a fost respectată, însă nu poate decide asupra oportunităţii sau fondulul cererii de revocare. „Preşedintele României are doar o competenţă (…) limitată la verificarea condiţiilor de legalitate a procedurii”, au arătat cei 4 judecători constituţionali care au decis că preşedintele trebuie să o revoce pe Kovesi.

Elenina Nicuţ este avocata care a învins Curtea Constituţională în instanţele judecătoreşti. Ea a obţinut o sentinţă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti care obligă CCR să respecte Constituţia şi legea transparenţei 544/2001 şi să îi pună la dispoziţie stenograma unei şedinţe de judecată. Vezi aici.

La rândul ei, expertul anticorupţie Laura Ştefan a scris pe o reţea de socializare: „Opinia concurentă semnată de doi judecători este în fapt o opinie separată în sensul că se constată existenţa unui conflict, dar părţile par a fi ministrul şi Sectia de procurori a CSM. Lipseşte orice referire la punctul 2 din decizia majoritară”, a scris Laura Ştefan.

Potrivit punctului 2 al deciziei majoritare, „Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Directiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.

Laura Ştefan a mai punctat câteva concluzii la cald după motivarea CCR.

„Calitatea de magistrat a procurorului este acum o pură ficţiune juridică. Funcţia de Preşedinte al României e golită de conţinut decizional. Şi nu doar în privinţa funcţiilor de conducere din justiţie. Singura cale pe care putem merge mai departe este o profundă reformă constituţională care să puna în discuţie nu doar statutul procurorului, ci şi forma de republică pentru care optăm. Altfel să nu ne mirăm dacă la funcţia de preşedinte vor candida doar marionete controlate din umbră de păpuşari puternici. Şi o întrebare retorică – subordonarea constituţională a procurorilor faţă de ministrul justiţiei, dacă era atât de clară, cum a permis decizii succesive ale CCR prin care au fost validate legile justiţiei?”, a scris expertul anticorupţie Laura Ştefan pe o reţea de socializare.

În plus, doi înalţi magistraţi au explicat pentru G4media.ro că, în realitate, decizia CCR a fost luată doar de o minoritate de 4 judecători, dat fiind faptul că opinia concurentă nu are legătură cu opinia aşa zis „majoritară”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Doua slugi ale binomului,Elenina Micuț fosta avocată a lui Băsescu și experta anticorupție școlită de Macovei și Kovesi Laura Stefan

    • Pudilă, cum dracu te suporti mă….nu te privesti in oglindă sau mănânci multe lămâi?

    • Tot cu binomul în cap ai rămas?
      Și pentru că a fost avocata lui Băsescu înseamnă că a fost sluga lui, sau înseamnă că este incompetentă?
      Oricum, tot mai bine așa decât sluga lui Dragnea și pupătorul picioarelor tuturor corupților din PSD.

    • Dipula, te asteptam ca pe-un cires copt, dar incepi sa dezamagesti. Pai tu n-ai citit punctajul primit de la dom’ profesor voiculescu (ma rog, de la „duamna” camelia, mai exact de la secretara ei, fatoiul ala gras si gangav)? E adevarat ca ai zis de binom da’ paralelu’, paralelu’ unde e? N-ai scos o vorbulita despre paralel! Pai se poate? Ordinul e clar: bagi binomu’ si paralelu’ pana-ti ies pe urechi! Vezi ca te depunctam pentru neglijenta…

    • Mai kovesistilor mi-ai facut fundul rosu de muscaturi,aveti grija sa nu imi vina vreun gaz!

    • In aceasta situatie se poate spune ca ”torni gaz peste foc” si te va ustura si mai tare… Dar trece cu Alifie. Il gasesti in piata, sambata de la 17,30…

    • Chiar nu te inteleg.
      Ce cauti pe un forum unde postarile sunt oameni care judeca cu propriul intelect?
      Si nu, „intelect”, ceea ce-ti lipseste, nu e injuratura.

    • @pudila

      „Mai kovesistilor”.

      Eu, in locul tau, as aprinde o lumanare (nu sunt religios, dar sunt sigur ca tu esti pseudo-religios in functie de moft) pentru Ghita si m-as inchina lui. Mai mult, i-as multumi in fiecare zi pentru cadoul facut.

      Daca nu era Ghita si televiziunea lui ciumata acum nici nu ati fi avut cunostiintele in drept (a se vedea cat de bine stiti OUG13, noul cod penal, noul cod fiscal, atributiile ANAF pentru Rise si HN, ce poate sau nu sa faca un premier, ce poate sau nu sa faca un ministru, ce poate sau nu sa faca un presedinte, cat de vital sau nu este un protocol si tot asa), precum si vocabularul extins (sorosist, iohanist, basist, kovesist).

      In plus v-a mai aratat si alte comune si sate de prin Romania unde Inalta Mustata este venerata, ca vorba aia, geografia e grea, macar asa sa invatati ce mai e prin tara. Cat despre istorie, fara influenta PSD nu ati fi stiut comunismul de acum multi ani. Multumita lor, il veti retrai cu o lectie practica.

      Si multe, multe altele!

      Deci sa le multumiti stapanilor pentru acest cadou! Dar te mai implor ceva: daca ai putea sa faci pipi pe jertfa celor de acum 30 de ani care s-au sacrificat si luptat si ti-au oferit libertatea sa ai internet si sa-ti spui parerea acum, ar fi excelent.
      De asemenea, as aprecia daca ai sterge pe jos si cu aliatii nostri (nu doar UE si NATO, as prefera sa umilesti si ONU).

      Cat despre PSD si ALDE, este ok daca te inchini lor. Asta s-a votat, pana la urma, nu?

      Nu este minunat cand iti bati joc de cei care se lupta pentru tine, dar tu traiesti intr-o stare de ignoranta? Desigur vorbesc la modul general, nu ma refer la tine. Stim cu totii ca tu esti un patriot model.

      P.S. ti-au dat lacrimile de melancolie cand ai vazut clipul din articolul asta?

      https://www.g4media.ro/inlocuitoarea-vioricai-dancila-in-parlamentul-european-a-postat-pe-facebook-un-clip-cu-imagini-nostalgice-din-comunism-pe-muzica-unor-manelisti.html

      Eu zic ca da! Zi tu, nu alea au fost vremurile bune? Pai nu? Ce ne trebuie banci si multinationale si ONG-uri sorosiste…

  2. Astea le-am scris si eu acum cateva ore. Ma bucur ca mi se da dreptate. Deci patru judecatori infractori de Constitutie cred ca vor castga?

    • Nu 4, ci 3. Unul din aia este Lazaroiu fost Ceausescu care este prezent acolo nelegal. Practic uzurpa functia. Deci avem asa: 3 nemernici au o opinie, 2 alta opinie, altii 2 o alta opinie si 1 o opniei, din cvorum de 8.
      Asta este deja dictatura. Este datoria civica a oricarui cetatean sa se impotriveasca si sa protesteze.

  3. Deci vorbim de stat de drept dar nu respectăm deciziile CCR? Sau le respectăm numai când ne convine.

    • Are sens sa discutam de legea celor 300 de spartani? Stii tu, aia decisa prin referendum… si neadoptata… mai stii?

      Hai sa fim consecventi, nu doar sa sustinem si sa respectam ce si cand ne convine. Acolo de ce nu se auto-sesizeaza CCR? Ah, cred ca stiu… statul paralel si Soros. Sau poate coruptia ciumei. Greu de spus!

  4. Am o intrebare: Legea raspunderii magistratilor se aplica pentru toti judecatorii … deci si pentru judecatorii CCR ?

  5. Pentru a fi valida o decizie a CCR trebuie sa fie luata cu votul a 5 membri iar cvorumul trebuie sa fie de 6 membri prezenti. O decizie luata cu votul a doar 4 judecatori nu este legala !!!

  6. Curtea Constitutionala nu este Olimpul ! Este o grupare de indivizi, din fericire neomogena, ce sprijina toate ticalosiile lui Dragnea. Isi bat joc de Constitutie numai ca sa fie slugi credincioase lui Dragnea. Johannis nu are nici un motiv sa respecte ” decizia ” acestor potlogari ! Ba ar trebui sa ceara dizolvarea acestei Curti. Chiar daca cererea este necostitutionala. Sa foloseasca aceleasi metode pe care le folosesc”cei 4 cavaleri ai Apocalipsei ” !

  7. Deci majoritatea de 6 – 3 este de fapt 4 – 5. Dar nici 4 – 5 pentru că un judecător din ,, majoritatea” de 4 are mandatul trecut. Asta înseamnă că CCR a decis suspendarea șefei DNA cu majoritatea de 3 voturi din 9 cu 5 contra. De ce nu a primit până acum CCR premiul Nobel pentru aritmetică ??!! Iar sesizarea trimisă la Comisia de la Veneția a fost semnată în ,,unanimitate” cu nesemnificativul amănunt că nu au semnat toți judecătorii. CaCaRecaca !!!

  8. Ohohoo!!! De când tot spun eu că juriștii ( tot ce înseamnă absolvenți fac. Drept) nu știu matematică. Păi de unde să știe? La liceu abia au trecut de această materie, iar la facultate nu au învățat așa ceva.

  9. As vrea sa stiu si eu cum se obține titulatura de ‘expert anticorupție’. Dupa cum citesc pe acest site, sunt foarte mulți experți, care au opinii ‘valide’ de necontestat.
    Mulțumesc.

    • Te lamuresc eu: expert in orice domeniu este doar ala despre care voiculescu spune ca e, prin intermediul salariatilor si atarnatorilor de la hantene. Toti ceilalti sunt sorosisti, macovisti, kovesisti, etc. si fac parte din binomu’ paralel. Asadar stai cu ochii atintiti la hantene, ca de acolo iti emana adevarul, lumina si viata de sclav. Lamurit?

    • Efortul de a ma jigni, sper sa iti fi dat satisfacție. Consider că am pus o intrebare validă, fără dorinta de a inflama.

    • Domnule cetatean tocmai ai fost asaltat de un kovesist fanatic care se roaga la icoana binomului,iti explic eu cum devii expert anticoruptie,trebuie sa fii botezat in acest fel de binom(DNA SI SRI) Macovei,Danilet si sa fii platit de ONG-urile Sororiste!

    • Daca vrei sa stii atunci cauti, te instruiesti! Adica muncesti! Si nu astepti mura în gura de la altii!

  10. Stimat(ă ) Pudila ,se vede de departe, (chiar de la Bruxelles), după cum glăsuiţi,că aţi fost şcolită la ,,Academia PSD ”având mentori puşcăriaşi sau puşcăriabili precum Adrian Năstase, Hrebenciug , Miron Mitrea,Mazăre ,Sebastian Ghiţă şi compania.Precizaţi-ne ,totuşi ,la ce secţie aţi fost şcolită? Aşa că…ciocul mic…!!! (vorba unui parlamentar)…Zilele acestea se aşteaptă verdictul într-un alt dosar al lui Liviu Dragnea.De aceea,el şi PSD,cheamă,în diperare,pesediştii în stradă,să intimideze justiţia. Dar nu cred că va reuşi.

    • Imi cer scuze ca am intrerupt activitatea domnului Dumitru care probabil spala wc-urile bruxellezilor sau sterge la fund geriatrici,dar ii transmit ca ma doare fix in fund de ce sentinta va primi Dragnea.

    • Mai bine sluga la straini, decat batjocorit de ai tai, in tara ta…! Dar sentimentul acesta nu poate fi inteles de orice bizon mioritic, indobitocit perpetuu cu sloganul nationalist…

  11. Mulți,mulți…,dar proști,frate…!

  12. Mulți,da’ proști,frate…!

  13. Bine am inteles, decizia este discutabila din punct de vedere formal. Intrebarea este ce se poate face in cazul acesta. Exista o alta instanta care sa stabileasca ca decizia a fost luata fara majoritate, etc, asa cum a fost cu publicarea acelor stenograme atacata de d-na avocat Nicut?

  14. Foarte multi postaci pro-psd (pro-bolsevism) au invadat pagina asta vad. Oameni platiti de psd ca sa posteze atacuri la persoane, fara o idee concreta si urmate de injuraturi.
    Este imprumutat stilul rusesc de atacare a omului, tipic gruparii infractionale PSD.

  15. Oameni buni linistitiva, dati pe latrina 3 si pe ghita tv sa va explice ei care e treaba. Oamenii suspusi ai unor infractori condamnati spala pe jos cu insusi constitutia tarii si postaci PSD vorbeac. Retoric, cu ce va afectat sistemul judiciar pe voi domnii postaci? Ca zau toate scursurile care au fost condamnati vad cum ne afecteaza viata grav(si putem face articole peste articole din asta), si voi vorbitii de binoame si alte prostii intrun limbaj nedemn unui elev de clasa intai. In fine, chiar iti bati gura degeaba pentru asa gunoaie de paraziti ale societati, sus PSD, eliberati infractorii si legalizati coruptia in masa…macar asa mai primiti si voi un kilogram de ulei si o portie de micii la 4 ani fomisti infecti.