G4Media.ro

Elevii, profesorii şi părinţii de la două licee din Odorheiul Secuiesc sunt…

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Elevii, profesorii şi părinţii de la două licee din Odorheiul Secuiesc sunt consiliați psihologic după tragedia de la internat / ”Ca aceşti copii să nu rămână cu traumă, trebuie să lucrăm în permanent”

Consilierea psihologică a elevilor, profesorilor şi părinţilor, după tragedia prăbuşirii unui zid de la internatul din Odorheiu Secuiesc, în urma căreia doi elevi au murit, va continua atât timp cât este nevoie, consilierii şcolari oferind sprijin celor care solicită acest lucru, informează Agerpres.

Directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita, Szabó Irén, a declarat pentru Agerpres că după producerea tragediei de la Odorheiu Secuiesc s-a declanşat o situaţie de criză şi a început un proces de „prelucrare a doliului”, iar echipa de consilieri şcolari a venit în ajutorul elevilor, cadrelor didactice şi a părinţilor de la Liceele „Tamasi Aron” şi „Pallo Imre”, de unde provin cei doi elevi care şi-au pierdut viaţa.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiei avute cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a stabilit realizarea unui planificări zilnice a persoanelor consiliate, iar în acest proces s-au implicat 80 la sută din consilierii şcolari din judeţ. Consilierea s-a realizat şi în timpul vacanţei de iarnă, în format online, iar apoi a fost reluată în format fizic, după începerea cursurilor.

Activităţile s-au făcut atât individual – cu elevi, cadre didactice sau părinţi -, dar şi cu grupuri de elevi care au solicitat consilierea în acest format.

„Scopul nostru era următorul: copiii să-şi poată exprima sentimentele, temerile şi să poată spune de ce au nevoie. Fiecare copil a pierdut ceva: prima dată au pierdut pe cei dragi, ori un coleg de clasă, ori un prieten, ori un coleg de la internat, deci nimeni nu era care să nu fie afectat. Colegele (consiliere – n.red.) au zis chiar şi copii care nu sunt din ‘Tamasi Aron’ erau foarte foarte afectaţi de tragedie, au pierdut sentimentul de siguranţă, deci asta este cel mai important, acest sentiment ar trebui să să revină”, a declarat Szabó Irén.

Aceasta a arătat că elevii care erau cazaţi în internatul Liceului „Tamasi Aron” sunt împărţiţi acum în cinci sau şase internate din oraş şi trebuie să se acomodeze cu noi reguli, cu noi pedagogi, cu un alt colectiv pe care nu-l cunosc.

„Ştim că adolescenţa este o perioadă foarte vulnerabilă din toate punctele de vedere, această tragedie pune un plus pe această vulnerabilitate, deci cu aceasta lucrăm”, a spus directoarea CJAER Harghita.

Ea a menţionat faptul că, din comentariile pe care le-au scris pe reţelele de socializare, reiese faptul că fiecare dintre elevi simte că a pierdut ceva, de la prietenii sau colegii care au murit, până la obiectele personale dragi, cărţi, instrumente muzicale sau ochelari, care au rămas sub dărâmături şi care urmează să fie recuperate şi înapoiate.

„Noi aşa am considerat că până la sfârşitul anului şcolar, treptat, treptat se va linişti, sperăm noi, situaţia. Dar ca aceşti copii să nu rămână cu trauma, trebuie să lucrăm în permanent. Sunt solicitări, aşa am înţeles de la colegele care lucrează acolo, la liceu, că acum parcă sunt mai puţine, dar totuşi sunt, este o grupă de la internat care solicită, sunt şi copii care vin individual”, a arătat Szabó Irén.

Aceasta a subliniat că procesul de consiliere va continua atât timp cât este nevoie, în contextul în care sunt copii care refuză să vorbească despre tragedie şi este posibil să-şi dorească să facă acest lucru peste câteva luni.

 

Sursa citată a mai precizat că imediat după tragedie şi-a oferit ajutorul şi Colegiului psihologilor din Harghita, iar psihologii vorbitori de limba maghiară au venit în sprijinul consilierilor şcolari.

„Încă din prima zi ni s-a alăturat Colegiul psihologilor. Cei care cunosc limba maghiară şi-au oferit serviciile, au dat numărul de telefon, noi am afişat, am împărţit şi diriginţilor, deci sunt, din fericire, să zic aşa, sunt consilieri. E o muncă enormă. (…) Acum, în această săptămână lucrează 12 consilieri, dar în timpul vacanţei cam 50 au lucrat (la consilierea online – n.red.). Deci, suntem 70 şi pot să zic că 80% din consilieri s-au implicat. Şi din Gheorgheni au venit, şi acum sunt acolo colege care sunt din Gheorgheni, au venit din zona Odorhei, au venit din Ciuc foarte mulţi colegi, ca să poată facă faţă”, a explicat şefa CJAER Harghita.

În data de 18 decembrie 2023, un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit şi a surprins patru elevi aflaţi în incintă. Un băiat de 17 ani a murit în seara tragediei, iar o fată, tot în vârstă de 17 ani, care a fost rănită grav, a decedat la spitalul din Târgu Mureş, în data de 9 ianuarie. Alte două eleve au fost rănite mai uşor şi au fost externate la câteva zile după tragedie.

În data de 20 decembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a pus în mişcare acţiunea penală faţă de administratorul societăţii ce realiza lucrări la clădirea aparţinând internatului, pentru trei infracţiuni: una prevăzută în legea specială, Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, respectiv infracţiunea prevăzută de art. 35 alineatele 1 şi 3, şi două infracţiuni, de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În sarcina inculpatului s-a reţinut că a efectuat lucrări de săparea unui şanţ chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrare care nu era autorizată. Administratorul firmei în cauză este cercetat sub control judiciar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...