G4Media.ro

Elevii şi preşcolarii nu vor face cursuri marţi, de Ziua Educaţiei

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elevii şi preşcolarii nu vor face cursuri marţi, de Ziua Educaţiei

Elevii şi preşcolarii nu vor face cursuri marţi, de Ziua Internaţională a Educaţiei, iar pentru cadrele didactice aceasta este zi liberă cuprinsă în contractul colectiv de muncă, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul Larisa Gojnete, de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994. A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional la nivel mondial. De asemenea, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor.

În anul 2016, când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, Ziua Mondială a Educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor.

În anul 2017, când s-au împlinit 20 de ani de la „Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior”, Ziua Educaţiei a fost sărbătorită sub sloganul „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”, reluând tema din 2015.

În ţara noastră, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”).

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sarbatoriti ziua educatiei prin frecangeala….
    Popor de idi0ti

  2. Asta vrea să fie Romania educată? De ziua educației mergem la mall? Chiar mai era nevoie de o zi liberă în învățământ, având în vedere că mai tot anul e liber?

    • Asa e Radu….o prostie imensa sa sarbatoresti ziua educatiei prin lipsa activitatii educationale. Dar daca te gandesti e sugestiv pt sistemul educational romanesc, aceasta pauza e o încoronare a nimic, o pauza suprema, e ceea la ce se pricep. Mi-ar fi rusine sa fiu invatator/profesor si sa stau acasa!

    • Bine punctat!

    • Asa e! Bine punctat!

  3. Ierea si cazul de o noua vacanta pe netflix dupa un an greu de online sau cu program scurtat!
    Sarbatorim educatia cu odihna maxima!

  4. De ziua educației lenevim și ne distrăm.

    S-a învățat prea mult până acum, se cerea o pauză.

    Cine decide lucrurile astea?? Ziua educației e despre a-și lua profesorii liber?

    #vremreforme #reformebinegândite #plecațidacănuperformați

  5. Vai ! Vai ! Vai !
    Câtă ură in comentariile dvs. Sa nu ne mirăm de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru că s-ar putea sa merităm.
    „Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui.”
    După cum sunt copiii din zilele noastre cadrele didactice ar trebui să primească spor pentru grupa -I- de muncă la fel că minerii. Pentru că sapă greu in mințile elevilor că să scoată o bucățică de zăcământ prețios. Ceea ce lucrează ei ziua părinții distrug in restul timpului, prin propriile exemple sau complexe pe care nu le recunosc.
    Și totuși dacă citiți articole și scrieți comentarii înseamnă că profesorii din întreaga lume merita o zi de sărbătoare a lor, pentru că au reușit să vă învețe să citiți și să scrieți.
    Atenție la educație !!! „Cine seamănă vânt culege furtună ! „

    • Cristian, nu e de mirare atitudinea părinților elevilor slabi la invatatura sau mediocri.
      Acesti elevi merg la scoala nu sa invete, ci sa socializeze. Cam doua treimi din elevi sunt de acest tip.
      Iar parintii lor, desi sunt vinovati de atitudinea copiiior fata de invatatura, isi indreapta ura asupra cadrelor didactice.

  6. Ce contează că este sau nu libera, că tot vreți online. Online sau liber este cam același lucru ptr elevi , că oricum nu intra elevii online sau daca intra stau degeaba acasă în pat și se uită la telefon(laptop) și mai și ațipesc putin

    • Ramona, atitudinea elevului in raport cu scoala online difera. Elevii care invata pe bancile scolii, invata si online.
      Iar elevii care dorm pe ei pe bancile scolii, dorm pe ei si online, dupa cum bine zici