Elevii silitori ai lui Viktor Orban de la București. Ungaria a modificat Constituția pentru a limita dreptul la întrunire și protestele publice în fața caselor demnitarilor
Ministrul de interne, Carmen Dan și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, au pus, marți, în discuție modificarea legii adunărilor publice, pe motiv că legea 60 din 1991 este depășită. Ungaria lui Viktor Orban a modificat Constituția în urmă cu trei luni, FIDEZ și Viktor Orban fiind acuzați că au dorit să limiteze dreptul la întrunire după ce mai multe proteste au avut loc în dreptul caselor unor demnitari. N-ar fi primele idei importate de la Orban: atacul la Soros, la ONG-uri și la libertatea presei sunt doar câteva exemple.
”O simplă notificare către primar nu poate să țină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive, având în vedere ce se întâmplă astăzi, cu amenițările teroriste”, a declarat Cliseru, referindu-se la nevoia de modificare a legii adunărilor publice. Și ministrul de interne Carmen Dan a pledat pentru modificarea legii adunărilor publice în timpul audierilor de marți de la Senat.
Vicepreședintele Senatului, Adrian Țuțuianu, a cerut Parchetului General să verifice finanțările mișcării Rezist, după ce mai mulți protestatari l-au însoțit sâmbătă seara pe președintele Valer Dorneanu până în dreptul blocului în care locuiește, huiduindu-l și apostrofându-l.
Ce s-a întâmplat în Ungaria lui Viktor Orban? Potrivit 24.hu, Parlamentul Ungariei a votat, în luna iunie, a șaptea revizuirea a Constituției sub mandatele guvernelor lui Viktor Orban la data de 20 iunie 2018. Potrivit modificărilor votate, oricine are dreptul la respectarea vieții private, de familie, a domiciliului, a relațiilor și a bunei reputații. Exercitarea dreptului la liberă exprimare și a dreptului la întrunire nu poate afecta viața privată, de familie și a domiciliului. Statul oferă protecție juridică în scopul protecției dreptului persoanei de a se bucura de locuință și liniștea vieții private.
Din revizuire reiese că în scopul protecției locuinței, a vieții private, de familie și a bunei reputații se poate limita dreptul la întrunire.
Experții în drept constituțional și în drepturile omului au arătat că revizuirea Constituției Ungariei aduce atingere dreptului la întrunire și oferă posibilitatea FIDESZ de al imita un drept fundamental.
Liderii FIDEZ anunțaseră intenția de a modifica legea fundamentală a Ungariei după mai multe proteste organizate în fața caselor unor demnitari și lideri ai partidului aflat la guvernare, intenție anunțată de G4Media.ro în luna mai.
Gulyas Gergely, ministrul din fruntea Cabinetului Primului Ministru, a declarat cu o lună înainte de votul din Parlament că ”a sosit timpul să înceteze protestele organizate în fața locuințelor proprietate privată.”
Gulyas a spus că deși libertatea de întrunire este un drept constituțional fundamental al fiecăruia dar ”un vecin sau un aparținător nu trebuie să suporte o limitare a dreptului său doar pentru că este atât de norocos sau nu să locuiască sau să fie aparținătorul unei persoane publice.”
Premierul Viktor Orban a declarat, la rândul său, că ”într-o țară normală trebuie să existe dreptul la exprimare, dar acestei libertăți nu se asociază dreptul ca un politician sau oricine altcineva să fie hărțuit la el acasă.” Protecția casei, a domiciliului va deveni un drept fundamental constituțional, ”un principiu general” a arătat Orban, care a declarat că și lui i s-a întâmplat să fie supus unor proteste la domiciliul său. Protecția va acoperi și alte persoane, nu doar politicieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii