G4Media.ro

Eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii Educației, varianta Deca,…

Foto: Pexels.com

Eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii Educației, varianta Deca, cerută într-o petiție Declic

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministra Ligia Deca luni, 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic: ”Nu vrem să revenim la un sistem de admitere în licee care favorizează discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor”, potrivit EduPedu.ro.

”Sistemul de învățământ public este puternic politizat, directorii sunt numiți politic și ușor de controlat de către cei cu bani și influență. Astfel, nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”, scrie în textul petiției.

Apoi continuă: ”În lupta acerbă pentru un loc la liceele de elită, elevii care vor face meditații cu profesorii din liceele populare vor fi favorizați. Ei ar putea primi informații prețioase privind subiectele de examen. Totodată, lucrările lor de admitere ar putea fi verificate de aceiași profesori cu care au făcut meditații, nu de corectori imparțiali, din alte județe, așa cum se întâmplă la Evaluarea Națională.

Examenele de admitere, în plus față de Evaluarea Națională, sunt o dorință de ani de zile a liceelor de prestigiu. Directorii acestor licee invocă dorința de a avea elevi cât mai performanți, uitând de principiul fundamental al egalității de șanse din învățământul public”, se arată în prezentarea petiției Declic care duminică dimineața, 5 martie, avea peste 5.000 de semnături.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Repartiția la fiecare liceu să se facă computerizat pe baza mediei ponderate a celor 4 ani de gimnaziu și a examenului de capacitate respectând proporția națională/județeană/locală de medii cuprinse în intervalele: 5-6, 7-8 și 9-10. Astfel că în fiecare liceu vor exista și elevi foarte buni și elevi mediocrii și elevi slabi, proporțional cu media națională/județeană/locală. În acest fel se asigură o mai bună egalitate de șanse pentru toți elevii, iar colectivele de cadre didactice vor „opera” cu resursă umană echilibrată ca potențial intelectual și financiar, iar aprecierea muncii acestora va fi mai apropiată de realitate.