Eliminarea Limbii latine din planurile-cadru pentru liceu, criticată de Societatea de Studii Clasice din România: Propunerea semnalează o gravă lipsă de experți în educație în structurile Ministerului Educației
Toate țările Uniunii Europene „cu un sistem de învățământ solid oferă, în diverse formule, posibilitatea studierii limbilor clasice”, argumentează Societatea de Studii Clasice din România (SSCR) într-un comunicat în care critică eliminarea Limbii latine din proiectele de planuri-cadru pentru liceu la profilul Uman, specializarea actuală de Filologie. Propunerile de planuri-cadru au fost prezentate săptămâna trecută de Edupedu.ro pe surse.
„Societatea de Studii Clasice din România a luat act cu stupoare de informațiile apărute în presă potrivit cărora în unele variante de lucru ale planurilor-cadru, elaborate de structuri subordonate Ministerului Educației, precum CNPEE, disciplina Limba latină a fost exclusă din curriculum de la toate profilurile, inclusiv de la profilul Filologie, redenumit acum „Științe umaniste”. Situația este inacceptabilă”, scrie în comunicatul primit pe adresa redacției.
Organizația atrage atenția că „existența fie și a unor propuneri de lucru în cadrul CNPEE în care este exclusă din învățământul românesc preuniversitar disciplina Limba latină semnalează o gravă lipsă de experți în educație în structurile subordonate Ministerului Educației”.
- În variantele planurilor cadru pentru învățământ liceal prezentate de Edupedu.ro ca fiind în lucru, apar modificări substanțiale: logica și psihologia nu ar mai fi studiate la uman și real, iar fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real.
„Nu există o altă țară a Uniunii Europene în care elevii să nu aibă posibilitatea de a alege limba latină printre probele opționale la Bacalaureat. Țări fruntașe în clasamentul PISA, precum Polonia, încep să ofere limba latină drept a doua limbă străină, începând cu clasa a VII-a din gimnaziu, înțelegând contribuția uriașă adusă de această disciplină la combaterea analfabetismului funcțional”, scrie SSCR.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu