G4Media.ro

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, introdusă pe ordinea de zi a ședinței…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, introdusă pe ordinea de zi a ședinței comune / Comisia pentru statut lucrează în paralel cu plenul pentru a redacta raportul

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, să dezbată şi să voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.Decizia a fost luată cu 367 de voturi pentru şi 30 de abţineri.

Solicitarea i-a aparţinut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

„Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri de legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte de lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială”, a afirmat Orban, citat de Agerpres.

El a spus că la primul punct al ordinii de zi va fi constituită Comisia de statut, care va analiza cele trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi propune ca, după constituire, această comisie să lucreze în paralel cu plenul. După întocmirea raportului comisiilor la cele trei proiecte, urmează ca acesta să fie dezbătut şi votat de plen.

Deputatul AUR, George Simion, a propus ca plenul să aibă o pauză pentru ca parlamentarii să poată consulta proiectele de eliminare a pensiilor speciale, dar propunerea a fost respinsă de plen.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat marți, după ședința Birourilor permanente ale celor două Camere, că s-a decis constituirea unei Comisii de statut care să analizeze cele trei proiecte de lege, propuse de USR PLUS, PSD și de PNL, care vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, termenul pentru redactarea raportului fiind de o săptămână.

Ludovic Orban a spus că dacă raportul va fi redactat rapid, după constituirea Comisiei, votul ar putea avea loc chiar în ședința comună de miercuri.

„Important este ca Parlamentul să decidă tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor.(…) Nici n-are importanță (ce proiect va fi votat, n.r.), că sunt cu conținut similar. Importantă este decizia”, a spus Orban.

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Daca se apucau de schimbat Constitutia ne bagau in sperietzi, cred.
    Daca nu le elimina si pentru cei care beneficiaza de ele deja (sa spunem de la anu’ ca sa nu aiba shock) mie mi se pare ca nu ne indreptam in directia buna: unii au stricat cat au putut timp de 30 de ani si acum se bucura de cash iar astia care vin acum la munca sa munceasca pe grauntze… de parca oricine se pricepe la scris legi constitutionale

    • Din pacate, in hatisul legislativ din Romania nu prea ai cum sa faci modificari majore. E mai bine sa elimine pensiile speciale cu pasi mici, decat sa procedeze ca in trecut, sa incerce un pas mare, dupa care, din cauza unei chichite strecurate pe undeva, sa vina CCR sa ordone „la loc comanda”.

      Problema e alta, ca pensiile speciale au mai fost ele scoase si in trecut. De unde stim noi ca data viitoare cand ajunge PSD la putere, nu le infiinteaza din nou?

  2. Si restul pensiilor speciale?
    La pastele cailor.
    Ce nemernici.

    • Niste hoti. De pensiile speciale ale militarilor , care reprezinta 90% dintre pensiile speciale, nu se ating. In 2024 sa vina militarii sa ii voteze.

  3. Și cu asta…ce-am făcut?

  4. Praf in ochii proștilor.
    PENSIILE parlamentarilor sunt puține și nesemnificative.

    Grosul sunt judecători,milițieni,militari,curte de conturi, etc.

    • Corect. Cele mai mari pensii le au magistratii. Pensia medie este de aproape 20000 lei/luna si se acorda la aproape 4200 de fosti magistrati. Militarii au pensii medii de peste 3700 lei/luna – MApN, peste 4400 lei/luna – MAI si aproape 5100 lei/luna – securistii. De aceste pensii militare beneficiaza aproape 182000 de fosti militari activi. Ele consuma grosul fondurilor alocate pensiilor speciale. Fostii consilieri de la Curtea de Conturi au o pensie medie aproape 8200 lei/luna si se acorda la aproximativ 600 de persoane. Alti beneficiari de pensii speciale sunt (pensii medii): personalul navigant din aviatie – aproape 11400 lei/luna, diplomatii si lucratorii din comertul exterior- aproape 5800 lei/luna, functionarii parlamentari – peste 4800 lei/luna, grefiarii, arhivarii si informaticienii din instantele de judecata si parchete – aproape 4800 lei/luna, deputatii si senatorii – aproape 5400 si respectiv peste 5800 lei/luna. Pensiile militare costa anual 1, 76 miliarde euro.