Elisabeta Lipă: Închiderea bazelor sportive la începutul pandemiei a fost o decizie greşită care a costat România obţinerea unui număr mai mare de medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, pentru Agerpres, că închiderea bazelor sportive la începutul pandemiei de coronavirus a fost o decizie greşită care a costat România obţinerea unui număr mai mare de medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
La doi ani de la debutul pandemiei, multipla campioană olimpică la canotaj susţine că întreruperea pregătirii specifice a reprezentat un dezavantaj pentru sportivii români în comparaţie cu cei din alte ţări care au rămas în izolare în bazele sportive continuându-şi antrenamentele. În aceste condiţii, România a încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo pe locul 46 în clasamentul pe naţiuni, cu doar patru medalii (una de aur şi trei de argint). La fel ca în martie 2020, ea susţine că decizia corectă era ca sportivii din loturile olimpice să fie izolaţi în bazele sportive, aşa cum ulterior s-a întâmplat de multe ori înaintea şi în timpul competiţiilor.
În opinia Elisabetei Lipă, pierderile sportului românesc din aceşti doi ani de pandemie sunt enorme în special în ceea ce priveşte copiii şi juniorii, care au revenit la antrenamente după şase luni şi chiar mai mult timp. Întreruperea activităţii la nivelul juvenil din acea perioadă se va resimţi mulţi ani de acum înainte pentru că baza de selecţie va fi mult mai mică.
Cea mai bună canotoare a secolului XX a explicat că şi-ar dori un studiu în ceea ce priveşte influenţa vaccinului împotriva Covid-19 asupra performanţei sportive. Lipă susţine că în momentul de faţă nu se ştie cât de mult este afectat organismul unui sportiv care este supus constant unui efort peste limită.
„ Pandemia pentru mine şi canotajul românesc a început în Italia, pentru că lotul olimpic era acolo în pregătire (n.r. – la Piediluco). Eram şi eu în Italia când a început să agitaţia cu acest virus, apăruse şi primul deces confirmat din cauza Covid-19. Nu ştiam cum să reacţionez, nu realizam ce înseamnă lucrul ăsta, cât de grav este şi la ce să ne aşteptăm… Am stat acolo o săptămână, iar de la zi la zi numărul deceselor creştea, se instalase panica… chiar dacă acele cazuri de Covid nu erau în zona Romei, unde eram noi, ci mult mai departe, la sute de kilometri în nord. Şi atunci ne-am aşezat şi am zis că votăm să vedem ce facem, rămânem sau mergem acasă. Iar la vot proporţia a fost covârşitoare pentru a ne întoarce acasă, doar câţiva au spus să rămânem în Italia. Iar de acolo a început nebunia, pentru că nu voiam să intrăm prea mult în contact cu nimeni de acolo şi de aceea am închiriat şi un charter şi ne-am întors acasă. Dar nu a durat mult şi lucrurile au luat o întorsătură urâtă şi acasă, pentru că uşor-uşor au început să se închidă bazele sportive. Canotajul a fost ultimul bastion care a părăsit baza sportivă. Pentru mine ziua aia a fost absolut îngrozitoare, nu am fost bună de nimic Am suferit enorm, am simţit că toată munca noastră de atâţia ani se duce pe apa Sâmbetei”, a relatat pentru Agerpres, Elisabeta Lipa.
Despre faptul că nu era necesară închiderea bazelor sportive, pe timp de pandemie, Elisabeta Lipă a spus că își menține părarea.
„Eu asta i-am spus atunci şi premierului, şi ministrului Sportului, tuturor celor cu care am vorbit. Le-am spus că noi stăm în izolare acolo… închidem baza şi stăm acolo până se aşează lucrurile. Dar nu ne-au lăsat şi am plecat… şi am stat acasă peste două luni. Thomas Bach (n.r. – preşedintele CIO) spunea la început că Jocurile Olimpice se vor ţine, de aceea eu m-am rugat de toţi cu Cerul şi cu Pământul să ne lase (n.r. – în cantonament la CNS Snagov). Dar frica a fost cea care a dominat, oamenii nu mai erau raţionali, spuneau că tot sportul mondial este acasă în izolare. Aşa că am plecat şi noi acasă… dar ce condiţii de înaltă performanţă să ai acasă? Noi am făcut tot posibilul şi le-am trimis sportivilor biciclete, ergometre, tot ce mai aveam noi… Pentru că din Italia am plecat repede, fără echipamente, fără logistică… De la bărci şi până la haltere totul rămăsese în Italia. Ministrul ne dădea asigurări că ne ducem acasă pentru scurt timp şi că ne vom întoarce repede, dar de unde? Ministrul aştepta să plecăm ca să nu mai aibă încă o răspundere în plus. Am spus atunci şi spun şi acum că era cel mai bine pentru sportul românesc ca loturile olimpice să fi intrat în izolare acolo unde erau, adică în bazele sportive. Şi ulterior s-a dovedit că ştim să stăm în izolare, aşa cum am stat chiar şi înainte de Jocuri Olimpice. Pentru că niciun sportiv nu este nebun să îşi bată joc de toată munca lui!”, a spus Lipă.
sursa foto: Facebook\ Elisabeta Lipă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii