G4Media.ro

Elitele Rusiei nu mai cred că Putin va câștiga războiul cu Ucraina…

Sursa foto: Kremlin.ru

Elitele Rusiei nu mai cred că Putin va câștiga războiul cu Ucraina (Bloomberg)

Reprezentanții elitei rusești – chiar și cei care susțin invazia rusă în Ucraina – și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin în prezent, scrie, citând șapte persoane familiare cu situația care au dorit să rămână anonime, agenția Bloomberg, preluată de cotidianul ucrainean Pravda.

„O atmosferă de melancolie din ce în ce mai profundă cuprinde elita Rusiei cu privire la perspectivele războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina, chiar și cei mai optimiști considerând un conflict „înghețat” ca fiind cel mai bun rezultat disponibil acum pentru Kremlin.

Mulți din cadrul elitei politice și de afaceri s-au săturat de război și doresc ca acesta să înceteze, deși se îndoiesc că Putin va opri luptele. În timp ce nimeni nu este dispus să-i țină piept președintelui în fața invaziei, încrederea absolută în conducerea sa a fost zdruncinată de aceasta.”

Sursele publicației consideră că cea mai favorabilă perspectivă ar fi negocieri la sfârșitul anului, transformând conflictul într-unul înghețat și permițându-i lui Putin să proclame o victorie a la Pirus pentru ruși, păstrând o parte din teritoriile ucrainene ocupate.

Kirill Rogov, fost consilier al guvernului rus, care a părăsit țara după începerea invaziei, a declarat: „Le este teamă să nu devină țapi ispășitori pentru un război fără sens. Este cu adevărat surprinzător cât de răspândită a devenit în rândul elitei rusești ideea unei șanse ca Putin să nu câștige acest război”.

Aruncarea în aer de către ruși a centralei hidroelectrice de la Kahovka a complicat și mai mult conflictul, deoarece apele au acoperit teritoriul ocupat de ruși.

Iar atacurile din interiorul Rusiei sporesc sentimentul de insecuritate, unul dintre acestea fiind recentele atacuri cu drone asupra Moscovei și luptele din regiunea rusă Belgorod. Toate acestea subminează imaginea lui Putin ca garant al securității Rusiei, scrie Bloomberg.

Durata războiului agravează, de asemenea, deznădejdea Rusiei – rușii au plănuit să cucerească Ucraina în câteva zile, dar rezistența la invazia rusă durează de 16 luni. Conflictele constante dintre Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, cu Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și Valeri Gherasimov, comandantul-șef al armatei ruse, subminează, de asemenea, încrederea în forțele ruse.

Publicația notează că majoritatea membrilor elitei își păstrează un profil scăzut și își văd de treburile lor, considerând că nu pot influența evenimentele. Iar Putin, la rândul său, nu dă semne că ar dori să pună capăt războiului.

Chiar dacă majoritatea rușilor obișnuiți continuă să-l susțină pe Putin, nivelul de îngrijorare în Rusia este în continuare în creștere.

Un sondaj realizat la sfârșitul lunii mai a arătat că 53% dintre ruși consideră că familiile și prietenii lor sunt într-o stare de anxietate – cu 11% mai mult decât în aprilie și cea mai mare cifră din ultimele aproape patru luni.

În același timp, publicația scrie că Rusia are încă resurse considerabile pentru a lupta.

Și dat fiind faptul că ostilitățile continuă fără încetare, oficialii și miliardarii ruși știu că îi așteaptă ani de izolare internațională și o dependență tot mai mare de Kremlin, deoarece Putin împinge întreprinderile să sprijine războiul și interzice anturajului său să renunțe la funcții.

Oficialii și familiile lor au fost supuși la înghețarea activelor și la interdicții de intrare în unele țări ca parte a sancțiunilor americane și europene, ceea ce face ca economia Rusiei să fie una dintre cele mai sancționate din lume, punând capăt unor decenii de integrare pe piețele globale.

„Oficialii s-au adaptat la situație, dar nimeni nu vede nicio luminiță la capătul tunelului – sunt pesimiști cu privire la viitor. Cel mai bun lucru pe care îl speră este ca Rusia să piardă fără să fie umilită”, a declarat Alexandra Prokopenko, fostă angajată a Băncii Centrale a Federației Ruse, care a părăsit Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce sa iti povestec…Ce elite are Rusia? Iar acum sunt melancolici pentru ca pierd razboiul? Si daca ar fi castigat tot la fel de melancolice ar fi fost sau ar fi fost bucuroase nevoie moare si ar fi pupat dosul lui Putin cu doua guri?