Elliott Broidy, fostul lobbyist a lui Trump cu interese și în România, acuzat că a făcut în secret lobby pentru China
Elliott Broidy, fostul lobbyist a lui Trump cu interese și în România, este acuzat că a făcut în secret lobby pentru China pentru ca Statele Unite să deporteze un dizident chinez refugiat la New York, scrie publicația americană Mother Jones.
Potrivit sursei citate, în luna mai 2017, Elliot Broidy i-a scris lui Rick Gates (nr. fost consultat de campanie al lui Trump, pus sub acuzare pentru conspirație împotriva Statelor Unite) că dacă Departamentul de Justiție îl va extrăda pe Guo Wengui, un dizident chinez bogat care locuiește în New York, China ar fi dispusă să crească nivelul de cooperare cu Statele Unite.
”Eu sunt canalul discret legitim”, i-a scris Broidy lui Gates, însă nu a menționat faptul că urma să primească milioane de dolari de la un om de afaceri malaezian care apela la ajutorul lui Broidy pentru a convinge guvernul Statelor Unite să-l extrădeze pe Guo. Procurorii susțin, citați de Mother Jones, că brokeri de putere republicani și alți fundraiseri au încercat să convingă administrația Trump să-l predea pe Guo autorităților chineze.
Aceste detalii, susține publicația americană, au fost incluse într-un rechizitoriu trimis în instanță la data de 17 august. În dosar, procurorii susțin că Broidy a încălcat legea care le cere cetățenilor americani să se înregistreze ca agenți pentru străini la Departamentul de Justiției. Publicația mai notează că Broidy nu a fost acuzat de vreo infracțiune.
După alegerea lui Trump, mai scrie Mother Jones, Broidy a căutat să identifice potențiale afaceri în România, Angola, Emiratele Arabe și în alte părți ale lumii, ajutând oficialii din aceste țări să obțină acces la administrația Trump. Broidy l-a angajat pe Gates pentru a-l sfătui în legătură cu noua administrație și pentru a-i furniza cunoștințe despre ”cum să discute cu Trump”. Broidy și-a menținut poziția potrivit căreia nu a căutat să vândă accesul la Trump unor entități străine contra unor favoruri.
Context
Vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump la invitația lui Elliot Broiody, a intrat în atenția anchetatorilor americani, dar și a procurorilor DNA.
DNA a făcut primele audieri în acest dosar în septembrie 2019, însă de atunci ancheta trenează.
Potrivit presei americane, procurorii americani investighează la rândul lor dacă Broidy s-a folosit de accesul la Trump pentru câștig personal și a încălcat Legea privind practicile străine corupte, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini „ceva de valoare” pentru a obține un avantaj comercial. Lucrurile valoroase în acest caz ar fi putut fi o invitație la ceremonia de învestire din ianuarie 2017 sau accesul la Trump.
Persoanele care reprezintă clienți străini în fața membrilor Congresului sunt în general solicitate să dezvăluie pentru cine lucrează, conform Foreign Agents Registration Act. Reprezentanții lui Broidy susțin însă că nu a fost plătit pentru acțiuni de lobby, prin urmare nu a trebuit să se înregistreze.
După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie 2017 un acord cu Romarm.
Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite, iar potrivit presei americane procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.