Elogiu libertății
Suntem mai puțini, mulți au plecat, unii trăiesc cu speranța că vor avea, într-o bună zi, motive să se întoarcă. Ieșiți de curând din coșmarul unei guvernări care ne amenința cu întoarcerea în trecut și cu scoaterea de pe orbita occidentală, cu toții sperăm într-un salt istoric rapid, după ani întregi de băltire și subdezvoltare.
Oriunde am fi însă, este momentul să ne amintim că suntem liberi și că merită să luptăm în fiecare zi pentru libertatea câștigată cu sacrificii atât de mari.
Sunt exact 30 de ani de când România, Polonia, Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehia și Slovacia s-au eliberat de comunism și au ieșit din sfera de influență a Moscovei. Europa a aniversat trei decenii de la căderea zidului Berlinului, revoluția de catifea, picnicul de la granița ungaro-austriacă, adică marile evenimente-simbol ale ieșirii din comunism, care au marcat sfârșitul erei sovietice.
Curând vom marca și noi trei decenii de la căderea lui Ceaușescu.
Dintr-un spațiu închis și controlat, Europa Centrală și Est s-a transformat încet într-un spațiu al libertății. N-a fost însă mereu așa. România a aderat la NATO în urmă cu 15 ani, iar astăzi beneficiază de cea mai puternică umbrelă de securitate din istoria ei.
De la intrarea în UE, când ne-am câștigat libertatea de a călători, de a munci, de a studia sau de a ne stabili oriunde în Europa n-au trecut decât 12 ani. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este o garanție suplimentară că România rămâne pe drumul Occidental, oricât ar încerca unii să ne devieze parcursul.
Occidentul nu ne-a cucerit, ci am ales singuri un model bazat pe lege, stat de drept și libertate economică. În UE și NATO României îi este respectată suveranitatea, nu este tratată ca un vasal și invadata cu trupe atunci când dă semne de nesupunere.
Populiștii, euroscepticii, naționaliștii de grotă vă spun altceva, dar aruncați o privire la stilul rusesc. Priviți mai atent la Ucraina, la Siria, la Venezuela. Acolo veți găsi modelul tiraniei veritabile. Amintiți-vă cum au fost tratate țările care au încercat să iasă de sub jugul sovietic: revoltele din Germania de Est (1953), Ungaria (1956) sau Cehoslovacia (1968), când toate aceste țări au cerut mai multă libertate, au fost înăbușite în sânge de tancurile rusești.
Sunt 30 de ani de libertate, cea mai lungă, cea mai frumoasă perioadă din istoria noastră recentă când ne-am bucurat, orice s-ar spune, de progres. Vechea amenințare nu dispărut, inamicii României sunt însă tot acolo. Imperiul sovietic nu mai există azi, dar Rusia joacă periculos și agresiv, într-o continuă luptă de subminare a democrațiilor occidentale și de a recupera terenul pierdut în Europa de Est. Vezi cum au procedat în Crimeea, călcând în picioare dreptul internațional.
Votul din mai de la europarlamentare și votul de la prezidențiale a fost, în esență, un vot pentru Europa pentru marile libertăți oferite de spațiul occidental.
Nu uitați, în zile de sărbătoare, când se împlinesc 101 ani de la existența României ca stat, să aduceți în gând un mic elogiu libertății, cel mai valoros bun câștigat cu sânge acum 30 de ani. Altfel, riscăm să realizăm cât de importantă este libertatea ca valoare fundamentală în viața noastră abia după ce o vom fi pierdut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii