G4Media.ro

Elon Musk, care pozează drept campionul libertății de expresie, e criticat pentru…

Sursa foto: Captură video

Elon Musk, care pozează drept campionul libertății de expresie, e criticat pentru „dublu standard” în Turcia după închiderea conturilor dizidenților pe platforma X

Magnatul tehnologiei Elon Musk se confruntă cu critici din partea dizidenților turci pentru decizia de a închide conturile de pe platforma X asociate cu demonstrațiile și opoziția față de președintele Recep Tayyip Erdoğan, scrie Politico. ”Proprietarul X are un dublu standard”, a declarat pentru POLITICO Can Dündar, fost redactor-șef al Cumhuriyet, unul dintre cele mai vechi ziare din Turcia. În timp ce Musk promovează libertatea de exprimare în contextul alegerilor din SUA, el colaborează cu un regim autocratic pentru a cenzura discursul, a adăugat acesta.

Musk a criticat constant și UE pentru presupusa îngrădire a libertății de exprimare. De fapt, el a încercat să evite îndeplinirea de către platforma X a regulilor europene.

Istanbul și alte orașe importante au fost zguduite de proteste anti-guvernamentale organizate de studenți, activiști pro-democrație și alți dizidenți timp de săptămâni întregi în urma arestării principalului rival politic al lui Erdoğan, candidatul Ekrem İmamoğlu.

Ca răspuns, Erdoğan a luat în vizor platformele de social media. Guvernul său a emis o serie de ordine de cenzură pentru închiderea unor conturi. Un purtător de cuvânt al companiei Meta, proprietarul Facebook, a declarat marți că a fost amendată pentru nerespectarea solicitărilor de închidere venite din partea guvernului turc.

Musk a păstrat tăcerea asupra protestelor, contul său X făcând puțină mențiune despre tulburările din Turcia.

În schimb, antreprenorul tech s-a implicat în politica europeană în ultimul an. A criticat gestionarea protestelor de către prim-ministrul britanic Keir Starmer vara trecută, comparând Regatul Unit cu Uniunea Sovietică. L-a numit pe fostul comisar european pentru afaceri digitale, Thierry Breton, „tiranul Europei”. Recent, a criticat vehement verdictul unei instanțe franceze care a găsit-o vinovată de delapidare pe lidera extremei drepte Marine Le Pen, blocându-i candidatura prezidențială din 2027.

X a declarat, după începerea protestelor, că a primit ordin din partea guvernului turc să suspende aproximativ 700 de conturi.

Contul lui Dündar a fost suspendat împreună cu alte 177 în octombrie anul trecut, în cadrul unei ample închideri a conturilor online.

X a declarat săptămâna trecută că a contestat un ordin de închidere la Curtea Constituțională a țării. Cu toate acestea, ordinul în cauză, văzut de POLITICO, precede protestele cu săptămâni întregi. X nu a răspuns la întrebarea POLITICO dacă a contestat și alte ordine guvernamentale mai recente. Compania a afirmat într-o postare că „obiectează” la mai multe ordine judecătorești, dar nu a clarificat la care ordine se referă și cum obiectează. O persoană din cadrul companiei, căreia i s-a garantat anonimatul pentru a dezvălui informații confidențiale, a declarat că în total au fost depuse șase contestații împotriva ordinelor guvernamentale la Curtea Constituțională din Turcia.

X a respectat solicitările guvernului lui Erdoğan de a interveni și în trecut. Înaintea alegerilor din Turcia din 2023, X a restricționat accesul la conținut — o decizie pe care Musk a apărat-o personal.

„Cu ani în urmă, X ar fi ignorat pur și simplu aceste cereri, ne-ar fi trimis o scrisoare pentru a ne spune că această solicitare [guvernamentală] de suspendare a conturilor a fost făcută, dar nu ar fi dat curs”, a declarat Metin Cihan, un jurnalist independent al cărui cont X a fost, de asemenea, suspendat în februarie, înainte de protestele actuale.

Cihan a spus că această politică s-a schimbat după ce Musk a preluat X în 2022.

Musk s-a întâlnit și cu Erdoğan în 2023, președintele turc cerându-i să construiască o fabrică Tesla în țară, potrivit Reuters. Cei doi au discutat atunci și despre licențe pentru Turcia de la furnizorul de internet prin satelit Starlink, o filială a SpaceX a lui Musk.

YouTube și Facebook resimt, de asemenea, presiunea. Două ordine de cenzură turcești, văzute de POLITICO, au fost emise pe motive de securitate națională și ordine publică, și conțineau puține explicații pentru a justifica închiderile.

Legislația turcă nu necesită o revizuire judiciară prealabilă a acestor ordine atunci când sunt emise ca măsuri de urgență. Articolul 8A din legea internetului din Turcia, invocat în ordinele văzute de POLITICO, „nu poate fi considerat ca oferind garanțiile procedurale necesare pentru a proteja dreptul la libertatea de exprimare pe internet”, au declarat experții organizației pentru drepturile omului Consiliul Europei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.