G4Media.ro

Elon Musk s-a întrecut pe el în 2023, dar nu în business,…

pixabay.com

Elon Musk s-a întrecut pe el în 2023, dar nu în business, ci la controverse: I se reproșează dezinformare și atacuri la libertatea de exprimare, dar și favorizarea Rusiei în războiul cu Ucraina

De la dezinformare la disputele cu Ucraina, Euronews Business analizează toate controversele în care a fost implicat miliardarul Elon Musk în acest an. Încă de la preluarea platformei de socializare Twitter, botezată acum X, disputele din jurul deciziilor și personalității omului de afaceri nu mai încetează.

Musk a fost aspru criticat pentru că, în numele libertății de exprimare, a repus în funcțiune conturi considerate de mult timp problematice de către utilizatori, cum ar fi cel al fostului președinte american Donald Trump. Trump fusese anterior interzis de Twitter din cauza incitării sale la atacul de la 6 ianuarie de la Capitoliul SUA și a riscului unor noi atacuri de acest fel.

Contul rapperului și producătorului de discuri Kanye West a fost, de asemenea, reintrodus pe X în iulie 2023, chiar și după o serie de glume antisemite și laude deschise la adresa lui Hitler. Acest lucru a dus deja la faptul că mai mulți dintre sponsorii săi l-au lăsat să plece.

Cel mai recent, rapperul a avut, de asemenea, un discurs antisemit la un hotel din Las Vegas, pe 15 decembrie. Asta în ciuda faptului că consilierii săi juridici l-au avertizat că dacă continuă să facă acest lucru ar putea pune și mai mult în pericol drepturile de vizită la copiii săi cu fosta soție Kim Kardashian.

În decembrie 2022, în urma preluării, Musk a lansat un sondaj pe X, întrebând dacă ar trebui să demisioneze din funcția de CEO al Twitter, promițând că va onora orice ar spune rezultatele votului.

Cu toate acestea, atunci când votul a oscilat cu 57,5% în favoarea demisiei sale, Musk a încercat să interpreteze totul ca pe o glumă, spunând că, într-adevăr, a demisionat și și-a numit câinele în funcția de CEO.

La vremea respectivă, Musk promisese: „Voi demisiona din funcția de director general imediat ce voi găsi pe cineva suficient de nebun să accepte postul”. Cu toate acestea, a fost nevoie de alte câteva luni și de o serie de atenționări ascuțite pentru ca, în cele din urmă, să o numească pe Linda Yaccarino în funcția de CEO, Musk devenind apoi director de tehnologie al companiei.

Să vorbești liber sau să nu vorbești liber?

Tot în decembrie 2022, Musk a început să interzică accesul mai multor jurnaliști proeminenți, cum ar fi Ryan Mac, reporter de tehnologie la The New York Times, și Donie O’Sullivan, reporter la CNN. Musk a justificat acest lucru spunând că acești reporteri au încălcat regulile Twitter privind împărtășirea informațiilor de identificare publică.

Măsura a fost puternic criticată ca fiind ironică și mergând împotriva libertății de exprimare pe care Musk a pretins că o promovează și o apără anterior. Interdicția l-a expus, de asemenea, pe Musk la riscul unor sancțiuni din partea UE, din cauza încălcării de către acesta a Legii privind serviciile digitale (DSA) a blocului comunitar, care subliniază drepturile fundamentale și libertatea presei.

În cazul în care se vor aplica sancțiuni, X ar putea foarte bine să fie amendată cu până la 6% din câștigurile anuale globale. Printre alte cerințe, DSA impune, de asemenea, ca platformele online de o anumită mărime să ia măsuri adecvate pentru a menține drepturile și protecția utilizatorilor, pentru a reduce dezinformarea, precum și pentru a împărtăși rapoarte de transparență.

Musk oprește atacul surpriză al Ucrainei asupra navelor rusești

În septembrie 2023, Elon Musk a fost aspru criticat de Ucraina pentru că a împiedicat armata sa să aibă acces la rețeaua sa de sateliți Starlink, care avea vizibilitate asupra coastei Crimeii. La rândul său, acest lucru a pus capăt planurilor Ucrainei de a ataca în secret Flota rusă din Marea Neagră.

Musk și-a apărat decizia subliniind că a refuzat să lase SpaceX să fie „complice în mod explicit la un act major de război și de escaladare a conflictului”. Cu toate acestea, Ucraina a susținut în continuare că această poziție înseamnă că Musk îl susține indirect pe președintele rus Vladimir Putin și contribuie la pierderea de vieți omenești civile.

Ulterior, s-a aflat că Musk a fost avertizat de ambasadorul rus în SUA că, dacă Ucraina ar ataca acel port, ar putea foarte bine să ducă la un război nuclear, ceea ce ar putea influența decizia lui Musk. Cu toate acestea, acest avertisment s-a dovedit în cele din urmă a fi o cacealma, deoarece Ucraina a efectuat ulterior o serie de atacuri navale, inclusiv asupra Flotei rusești din Marea Neagră.

În urma acestei dispute, Musk s-a implicat aparent cu reticență în conflictul dintre Rusia și Ucraina. El a venit chiar cu propria sa propunere de pace, care a sugerat, în esență, ca Ucraina să renunțe complet la Crimeea și să accepte că aceasta face parte din teritoriul Rusiei.

Acest lucru a stârnit reacții intense din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, precum și a ambasadorului ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev. Recent, Musk a început să lase să cadă indicii că ar putea fi prea costisitor să continue Starlink în Ucraina și că SpaceX ar putea fi nevoită să renunțe la anumite porțiuni din rețeaua de sateliți. De atunci, au fost puse în mișcare planuri pentru a permite armatei americane să închirieze părți din Starlink.

UE lansează investigații de dezinformare împotriva lui X

Controversele de război ale lui Musk nu s-au încheiat însă aici. După începerea războiului dintre Israel și Hamas, Musk s-a confruntat din nou cu acuzații pentru că nu a făcut suficient de mult pentru a preveni dezinformarea și răspândirea conturilor extremiste pe X. Nu numai atât, dar el însuși a susținut câteva conturi care erau cunoscute pentru răspândirea de imagini false, generate de inteligența artificială (AI), despre conflict.

Acest lucru a făcut ca UE să dezvăluie în cele din urmă că suspectează X de încălcarea normelor sale privind dezinformarea și conținutul ilegal, ceea ce a dus la lansarea unei anchete asupra platformei de socializare.

Deși X a interzis sute de conturi legate de Hamas de pe platformă de atunci, ar putea fi un caz de prea puțin, prea târziu, deoarece ancheta este deja în curs de desfășurare.

Teoriile conspirației par să fie un alt punct sensibil pentru miliardar. La sfârșitul lunii noiembrie a acestui an, Musk și-a exprimat credința într-o teorie a conspirației care implică democrați proeminenți implicați într-o rețea de pedofilie, condusă de la o pizzerie din Washington.

Supranumit Pizzagate, Musk a distribuit meme-uri cu dialoguri modificate despre teoria demitizată, contribuind la dezinformarea pe X.

Cel mai recent, presupusul antisemitism al lui Musk a ieșit din nou la iveală, antreprenorul susținând o postare despre „Marea Înlocuire”. Această teorie sugerează că imigranții evrei și alți imigranți non-albi instigă la ură împotriva comunităților albe, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la un genocid al albilor.

Poate că una dintre cele mai contradictorii poziții ale sale din acest an a fost cea referitoare la IA. Musk a avertizat în mod deschis lumea împotriva pericolelor IA, susținând că am putea avea mașini mai inteligente decât oamenii mai devreme decât ne dăm seama.

Cu toate acestea, acest lucru nu l-a împiedicat să continue să urmărească el însuși realizări mai mari și mai bune în materie de inteligență artificială, anunțând chiar și lansarea unei aplicații de chatbot rivale, Grok, pentru a rivaliza cu imensa popularitate a ChatGPT. De asemenea, el a criticat-o pe aceasta din urmă pentru că este corectă din punct de vedere politic, în timp ce a declarat în mod deschis că Grok este mai rebelă, cu o curiozitate constantă față de univers.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👍