Elon Musk vrea să remodeleze radical cine controlează rezerva de bani a Americii
Întoarcerea președintelui ales Donald Trump la Casa Albă aducea deja cu sine potențialul unor schimbări radicale la nivelul Rezervei Federale, banca centrală a SUA. Dar acum se pune tot mai mult întrebarea nu cum va funcționa banca centrală sub Trump, ci dacă va mai continua să funcționeze, scrie CNN.
Elon Musk, un susținător-cheie al lui Trump, care se așteaptă să aibă o influență considerabilă în modelarea politicilor lui Trump, a inclus un emoji „100” în timp ce a redistribuit postarea senatorului republican Mike Lee din Utah pe X, în care acesta solicita abolirea Fed.
„Ramura executivă ar trebui să fie sub conducerea președintelui”, a scris Lee joi într-o postare pe X, la câteva ore după ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat reporterilor că nu ar demisiona dacă Trump i-ar cere acest lucru. „Rezerva Federală este unul dintre multele exemple ale modului în care ne-am abătut de la Constituție în această privință”, a adăugat Lee. „Încă un motiv pentru care ar trebui să #EndTheFed”.
Apelurile pentru desființarea Fed nu sunt deloc noi. Fostul congresman Ron Paul, care a candidat la președinție o dată ca libertarian și de două ori ca republican, a publicat în 2009 o carte intitulată „End the Fed”.
Apoi, în iunie, reprezentantul republican Thomas Massie din Kentucky și Lee au introdus proiecte de lege care vizează transferarea responsabilităților Fed către Departamentul Trezoreriei.
Dar, până în prezent, Trump nu și-a exprimat public sprijinul pentru desființarea Fed. Cu toate acestea, în timpul campaniei electorale, el a pledat pentru schimbarea regulilor băncii centrale, spre consternarea multor economiști.
Contestarea independenței Fed
„Poporul american l-a reales pe președintele Trump cu o marjă răsunătoare, oferindu-i mandatul de a pune în aplicare promisiunile pe care le-a făcut în campanie. El le va îndeplini”, a spus Leavitt.
Aceste promisiuni includ reducerea ratelor dobânzilor „foarte mult”, ceea ce Trump a promis că va face dacă va fi ales la o conferință din august. Totuși, președinții nu au nicio influență directă asupra ratelor pe care americanii le plătesc pentru a împrumuta bani.
Timp de peste 70 de ani, a fost datoria băncii centrale să stabilească ratele la niveluri care să permită îndeplinirea mandatului Congresului privind stabilitatea prețurilor și ocuparea maximă a forței de muncă. În tot acest timp, Congresul a garantat, de asemenea, capacitatea Fed de a acționa ca un organism independent, lipsit de orice interferență politică.
Acest lucru a permis oficialilor Fed să ia decizii privind rata dobânzii care nu sunt neapărat populare, dar care ar putea ajuta economia națională pe termen lung.
De exemplu, bancherii centrali au rezistat apelurilor de a reduce ratele, alegând în schimb să mențină ratele la un nivel ridicat timp de un an pentru a ține în frâu inflația încăpățânată. Abia în urmă cu două luni au redus în cele din urmă ratele, în timp ce inflația s-a temperat până aproape de ținta de 2% a Fed.
Dar, în timpul campaniei electorale, Trump a propus să solicite oficialilor Fed să se consulte cu el în privința deciziilor privind ratele dobânzilor. Acest lucru ar putea duce la presiuni asupra oficialilor Fed să mențină ratele mai scăzute pentru a satisface dorințele lui Trump, ceea ce, la rândul său, ar putea reaprinde inflația.
În timpul primului său mandat, Trump a amenințat, de asemenea, că îl va demite pe președintele Fed, Jerome Powell, pe care l-a acuzat uneori că menține ratele dobânzilor prea ridicate.
Nu este clar dacă Trump are autoritatea legală de a revizui independența Fed pe cont propriu sau de a demite o persoană desemnată de Fed înainte de expirarea mandatului acesteia. Cu privire la aceasta din urmă, Powell, el însuși avocat, și-a exprimat foarte clar punctul de vedere atunci când a fost întrebat de un reporter la conferința de presă de săptămâna trecută, după reuniunea de politică monetară de două zile a Fed. „Nu este permis de lege”, a răspuns el.
Acest lucru se datorează faptului că șeful băncii centrale americane poate fi concediat doar „din motive întemeiate”, astfel cum se specifică în Federal Reserve Act. Interpretarea exactă a ceea ce ar constitui o concediere din motive întemeiate nu a fost definită cu precizie, dar este rezonabil să presupunem că aceasta ar implica mult mai mult decât diferențe de politică cu președintele.
Un purtător de cuvânt al Fed a refuzat să comenteze.
Testarea apelor
Dacă există un moment în care Trump să testeze capacitatea Fed de a-și menține status quo-ul, acesta ar fi probabil în 2025. Deși raportul de forțe din Camera Reprezentanților nu a fost încă stabilit, republicanii dețin controlul majoritar asupra Senatului. În plus, șase dintre cei nouă judecători ai Curții Supreme au fost numiți de președinți republicani, iar jumătate dintre cei șase au fost numiți de Trump în primul său mandat.
Dar oricine contestă Fed în cea mai înaltă instanță a națiunii nu trebuie să se aștepte să iasă neapărat victorios. Printr-o hotărâre judecătorească de 7-2 în acest an, Curtea Supremă a decis că Biroul de protecție financiară a consumatorilor ar putea continua să funcționeze în forma sa actuală, în ciuda argumentelor multor legislatori republicani potrivit cărora structura sa este neconstituțională.
Iar luna trecută, Curtea a refuzat să audieze un caz care amenința să desființeze Comisia independentă pentru siguranța produselor de consum. La fel ca funcționarii care fac parte din Consiliul guvernatorilor Fed, membrii consiliului de administrație al Comisiei pentru siguranța produselor de consum pot fi revocați din funcție doar de către un președinte pentru un motiv întemeiat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii