G4Media.ro

Elveția a aruncat tone de muniții în lacurile sale, între 1918 și…

Sursa foto: ID 323017854 © In Sung Choi | Dreamstime.com

Elveția a aruncat tone de muniții în lacurile sale, între 1918 și 1964. Acum oferă 57.000 de dolari pentru cele mai bune idei de a le recupera

Autoritățile elvețiene au lansat un concurs pentru a aduna idei cu privire la modul de eliminare a munițiilor vechi din adâncurile lacurilor idilice ale țării, relatează CNN.

Cele mai bune trei propuneri vor împărți un premiu în valoare de 50 000 de franci elvețieni (57 800 de dolari), conform unui comunicat al biroului federal pentru achiziții publice în domeniul apărării (Armasuisse), publicată la începutul acestei luni.

Deși ideile câștigătoare nu vor fi puse în aplicare imediat, ele ar putea sta la baza viitoarelor cercetări privind gestionarea problemei munițiilor scufundate, conform comunicatului.

Munițiile, dintre care unele erau excedentare, defecte sau depășite, au fost scufundate într-o serie de lacuri, inclusiv lacul Thun, lacul Brienz și lacul Lucerna, între 1918 și 1964.

Acestea au fost îngropate între 150 și 220 de metri sub suprafață, potrivit lui Armasuisse.

„Prin lansarea unui concurs de idei, Armasuisse dorește să implice din ce în ce mai mult mediul academic și industria în reflecțiile privind modul în care ar putea fi efectuată recuperarea în condiții de siguranță și fără prejudicii pentru mediu a munițiilor din lacurile adânci, în cazul în care acest lucru ar deveni vreodată o problemă”, se arată în comunicat.

„Acesta ar putea fi cazul dacă, împotriva tuturor așteptărilor, eliberarea de poluanți de la muniția scufundată ar fi stabilită în timpul monitorizării continue a apei lacului.”

Conform comunicatului, o evaluare a posibilelor metode de recuperare în 2005 „a arătat că toate soluțiile propuse pentru recuperarea munițiilor disponibile la momentul respectiv ar duce la turbulențe masive ale nămolului și la riscuri ridicate pentru ecosistemul sensibil al lacului”.

Alte provocări includ vizibilitatea redusă, riscul de explozii, adâncimea apei, curenții și starea, dimensiunea și greutatea munițiilor, unele cântărind până la 50 de kilograme.

O complicație suplimentară este faptul că unele componente sunt realizate din cupru, alamă sau aluminiu nemagnetic, potrivit lui Armasuisse.

„Toți acești factori reprezintă provocări majore pentru recuperarea munițiilor ecologice”, adaugă comunicatul.

Concursul este deschis până la 6 februarie 2025, câștigătorii urmând să fie anunțați în aprilie.

Aceasta nu este prima dată când Elveția a luat măsuri pentru a se ocupa de munițiile istorice.

În 2020, s-a raportat că aproximativ 3.500 de tone de explozibili depozitați într-un depozit vor trebui să fie îndepărtați, forțând locuitorii din satul Mitholz să își părăsească casele. În 1947, aproximativ 7.000 de tone de explozibili depozitați la depozit au detonat, ucigând nouă persoane și provocând pagube importante în sat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează