G4Media.ro

Elveţia a decis să pună capăt negocierilor privind relaţiile sale cu Uniunea…

Elveţia a decis să pună capăt negocierilor privind relaţiile sale cu Uniunea Europeană, pentru a nu-și periclita politicile în domeniul migrației

Elveţia a decis să pună capăt negocierilor privind relaţiile sale cu Uniunea Europeană, a anunţat miercuri, după luni de tergiversări, executivul de la Berna, pe fondul opoziţiei interne inflexibile faţă de un acord care ar fi simplificat şi întărit relaţiile Confederaţiei cu principalul său partener comercial, dar despre care aceasta consideră că i-ar fi pus în pericol politica în domeniul migraţiei, transmit  Agerpres, citând Reuters şi AFP.

Vorbind într-o conferinţă de presă, preşedintele elveţian Guy Parmelin a anunţat că ţara sa ‘pune capăt’ negocierilor cu privire la acordul ce viza omogenizarea cadrului juridic referitor la participarea Elveţiei la piaţa unică a UE şi instaurarea unui mecanism de reglementare a diferendelor.

Guvernul de la Berna a concluzionat că se menţin diferenţe substanţiale cu UE în ce priveşte aspecte-cheie ale acordului.

‘Nu sunt întrunite condiţiile pentru semnarea acordului’, a transmis guvernul după o şedinţă de cabinet în care s-a discutat ieşirea din impasul de lungă durată cu Bruxellesul. ‘Consiliul Federal (guvernul) a luat astăzi decizia de a nu semna acordul şi a comunicat această decizie Uniunii Europene’.

Anunţul survine după un summit desfăşurat la Bruxelles la 23 aprilie între Guy Parmelin şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care părţile nu au reuşit să-şi apropie poziţiile în problemele litigioase (salarii, libera circulaţie a persoanelor, ajutoare publice).

Acest acord instituţional ar fi ‘adus o schimbare fundamentală în relaţiile dintre Elveţia şi UE’, care ar fi necesitat ‘un compromis important’ în Elveţia, a explicat ministrul de externe Ignazio Cassis, în aceeaşi conferinţă de presă.

Acordul era cerut de UE de peste zece ani, dar negocierile au început abia în 2014. Mai multe puncte au continuat să pună probleme Bernei, dar Bruxellesul a refuzat orice compromis suplimentar de la sfârşitul lui 2018.

‘Regretăm această decizie, date fiind progresele realizate în ultimii ani pentru a face din acordul-cadru instituţional o realitate’, a reacţionat miercuri Comisia Europeană într-un comunicat.

Câmpul de aplicare al acestui acord-cadru ar fi fost limitat la cele cinci acorduri de acces pe piaţă existente (libera circulaţie a persoanelor, transporturi terestre, aeriene, obstacole tehnice la comerţ şi agricultură), ca şi la viitoare acorduri de acces pe piaţă (de exemplu în domeniul electricităţii).

‘Obstacolul major în diferendele cu UE este interpretarea divergentă a liberei circulaţii a persoanelor. Pentru Elveţia, este vorba în mod esenţial de libera circulaţie a angajaţilor şi a familiilor lor. Pentru UE, este vorba despre libera circulaţie a tuturor cetăţenelor şi cetăţenilor Uniunii Europene’, a explicat Cassis la sfârşitul lui aprilie.

O preluare integrală a dreptului comunitar ar fi antrenat ‘o schimbare de paradigmă a politicii privind migraţia (…), în plus, aceasta ar fi avut consecinţe asupra ajutorului social’, a mai declarat el miercuri.

În 2020, Elveţia a exportat în UE bunuri în valoare de 108 miliarde de franci elveţieni (99 miliarde de euro), reprezentând 48,2% din totalul exporturilor sale. În aceeaşi perioadă, valoarea importurilor din UE a fost de 120 miliarde de franci elveţieni, adică 66,3% din total.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Elvetienii s-au saturat de libera circulatie a cetatenilor-marul discordiei-in fapt, infractori, tigani si niste babuinii bagati pe gat de Merckel.

    • Catre @Seb. Spui o mare minciuna !!!. Nu Merkel a adus migrantiiin UE !!!. Acestia au venit singuri trecand prin statele UE de margine: Ungaria, Croatia, Bulgaria, Italia, Spania, Grecia. Aceste state ale UE ne-reusind sa opreasca in totalitate Valurile de Migranti, desi oprirea lor era in exclusiva lor responsabilitate! . Pentru a informa ,,precara ta cultura generala” afla ca Deutschland-ul lui Merkel nu are granite cu Periferia dinspre Sud si Est a Uniunii Europene, (pe unde au venit migrantii) !.

  2. Libera circulatie-Agenţii poliţiei americane de frontieră au reţinut 2.217 români până acum în 2021-toti tigani.

  3. Am avut oportunitatea de a muncii în Elveția, o perioadă destul de îndelungată, este un stat pe care l-am admirat, nu își bate joc de cetățeni, iar sistemul de democrație participativă este unul de admirat din punctul meu de vedere.

    • Cam singurul loc unde exista Democratie pe Planeta asta …

  4. Doamnă sau Domnule ANONIMGDPR, aș dori să vă spun că am o părere de asemenea foarte bună despre Norvegia.

  5. S-au saturat de libera hotie impusa de penalii UE.

  6. Incepe lumea sa dea cu flit politicilor paguboase facute de UE. Un semn limpede al declinului si al destramarii.

  7. Elvetia, singurul stat intradevar DEMOCRATIC, restul sunt doar simulacre.
    U.E., pas cu pas, ca sa citez un tovaras, se indreapta spre un comunism ca fostul CCCP.

  8. Ue a ajuns taratura tuturor infractorilor, teroristilor si imigrantilor economici. Multumim d-na Merkel, d-l Holland si d-lui Macron.

  9. Si o alta perspectiva.
    Elvetia a avut un boom economic datorita „secretului bancar”. Adica foarte multi bani negri din Europa/America de Sud/Rusia (adica bani furati de prin alte parti) erau (si inca mai sunt multi) ascunsi in Elvetia. Elveti era de fapt un „off-shore” in buricul Europei. Cu purcoiul asta de bani isi permite sa plateasca niste salarii de 2 ori mai mari decat in restul Europei, fara sa aiba productivitatea muncii la nivelul Germaniei. Dovada este starea deplorabila a celui mai frumos canton din Elvetia „Tessin”…de cand s-a eliminat secretul bancar bancile au mai adus doar cate 20 mil/an in loc de 50-60 cata produceau inainte intr-un oras (Lugano). Au doar industria farmaceutica foarte puternica si Nestle (care prin africa a cumparat surse se apa si vindeau apoi apa populatiei de 100 de ori mai scump…cititi, sunt multe articole pe tema asta). Elvetienii vor acum, ca si englezii, sa negocieze pentru ei numai lucrurile favorabile: liber schimb la marfuri dar la forta de munca isi aleg doar ce vor ei…cu contingente. Uite ca nu se poate..nici UE nu sunt prosti. Sa plateasca taxe vamale in continuare si sa se spele pe cap cum or putea

    • Este adevărat ca sistemul bancar este unul din secretele dezvoltării Elveției ( pe de alta parte, cine a oprit restul statelor, ani in șir, sa își dezvolte sistemele bancare?!). In comentariu este foarte mult limitată capacitatea Elveției de a fi diferită: nu au doar industriei farmaceutica și Nesle! Au industrie de mecanica fina de tradiție (orologerie), au industriei alimentara, au țara in sine, care este o bijuterie de îmbinare de munți, lacuri toate superbe – deci au turism de nivel mediu și peste medie, de nivel înalt, au agricultura ecologică – brânzeturi , in ultimii ani pe văile care dau spre lacuri au și regiuni viticole; in primul rând au democrație adevarata, au oameni serioși (sa amintesc doar tunelul care leagă sudul Europei de centru și Nord, pe sub Alpi) și politicieni adevărați care legiferează pentru elvețieni!

  10. Elvetienii sunt niste xenofobi artagosi, ca englezii. Sa ii cocoseze UE cu tarife sa se invete minte!

  11. Imposibil de gestionat problemele migrației clandestine. Atâta timp cât statul Elvețian oferă cazare, masă și ajutor financiar de peste 500 franci elvețieni pe persoana in decurs de o luna, normal că vin o mulțime de îngustări la minte care nu știu altceva decât promovarea unui stil autentic de separatism religios, îmbrăcat în burqa sau nikab plus o mulțime de puradei, viitori atentatori la valorile democratice din tara. Ura Merkel să trăiești 100 de ani alaturi de ISIS, Al-Qaeda, Al Shabab, Hezbollah etc,etc..

  12. Smecheri elvetienii,nu se arunca ca prostii într-un acord care pe termen lung le baga pe gat hoarde de analfabeti din lumea a treia, asa cum va fi cazul cu tarile UE,inclusiv România.