G4Media.ro

Elveția alege: Reanimarea le va fi refuzată bătrânilor bolnavi de coronavirus

sursa foto: Captură video Recorder

Elveția alege: Reanimarea le va fi refuzată bătrânilor bolnavi de coronavirus

Peste 6.592 infectări și 10 decese numai vineri, cu un raport de 494,9 de cazuri la 100.000 de locuitori. De două ori mai mare decât în ​​Italia și în Austria, de cinci ori mai mare decât în ​​Germania. Elveția este pe cale să fie copleșită de vârful pandemiei și începe să ia măsuri. Documentul întocmit de Academia Elvețiană de Științe Medicale și de Societatea Elvețiană de Medicină Intensivă este în vigoare din 20 martie, deși nu a fost încă adoptat oficial.

Titlul este precis: „Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse”. La întrebarea care se pune în toate spitalele din întreaga lume, Elveția pune negru pe alb un răspuns: „La nivelul B, în  caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară”.

La pagina 5 a documentului sunt indicate tipurile de pacienți destinați să nu fie internați în secția de terapie intensivă: „Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoțită de cel puțin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficiență renală cronică în stadiul III, insuficiență cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 și supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni”.

La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admiși la reanimare sunt mai grave. Printre altele: „Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranță de viață mai mică de 12 luni, demență severă, insuficiență cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final”.

Dacă vor fi sau nu tratați, va fi decizia medicilor sau mai degrabă în funcție de numărul de paturi din spitale. Lunea trecută, potrivit celor mai recente date disponibile, în Elveția erau 22.301 de paturi, dintre care 6.353 încă gratuite. Cu 586 de pacienți internați pentru COVID-19, dintre care 97 la Terapie Intensivă și 29 intubați. Dar evoluția virusului este rapidă.

Deciziile pe care medicii elvețieni le-ar putea lua în scurt timp, sunt aceleași cu care s-au confruntat medicii din Bergamo în martie, copleșiți de primul val al pandemiei. Treisprezece dintre ei au trimis o scrisoare către „New England Journal of Medicine”, care a făcut înconjurul lumii: „Pacienții mai în vârstă nu sunt resuscitați și mor în singurătate fără confortul îngrijirilor paliative adecvate”.

În Elveția, aceeași problemă devine un criteriu medical. Cu o premisă scrisă chiar de academicieni și medicii de la resuscitare: „Deciziile trebuie luate în vederea limitării cât mai mult posibil a numărului de bolnavi grav și de decese”.

Totuși, chiar și în Elveția pragmatică, acest lucru a stârnit stupoare, recunoaște Franco Denti, președintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino: „Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi și pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic. Dar acest document, care este public, este o garanție pentru medicii și pacienții înșiși, care nu vor să fie supuși unui tratament suplimentar”.

În comunicatul de prezentare a protocolului, academicienii vorbesc despre necesitatea „de a lua decizii de raționalizare”. Un termen militar care duce cu gândul la medicina de război. Este inevitabilă, în opinia președintelui medicilor din Ticino: „Fiecare decizie revine comitetelor de etică din spitale. Nu am informații că s-a întâmplat deja, dar suntem foarte îngrijorați”.

Sursa: La Stampa / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Elvetia e stat civilizat. Romania e jungla africana, medicii lui Arsinel l-au dat la o parte pe cel mai tanar si aflat la rand pentru transplantul de rinichi.

    • Daca TOTI respecta regulile si totusi se ajunge la suprapopularea spitalelor …
      DAR, atat timp cat nu respecta regulile simple de igiena si distantare, tanarul, adolescentul ori cel de varsta medie se face vinovat ca cel in varsta este aruncat din spital !
      Vor ramane alegerile astea in constientul individual si colectiv si va exista efect asupra fiecaruia si asupra colectivului.
      De ce sa alegem sa sacrificam cand putem alege sa respectam?

    • Peste tot în lume, astfel de protocoale s-au elaborat din timp, cu multe calcule, pentru a nu cheltui prea mult cu mărirea spitalelor şi să scadă cumva prosperitatea standard. Chiar în ţările bogate, civilizate. Literar, interesant cum se obişnuieşte homosapul cu orice fel de măsuri. De la un timp, nici nu mai întreabă dacă s-au creat destule sisteme de apărare sau dacă şmecherii care nu respectă regulile de protecţie n-ar trebui sancţionaţi mai dur. Important e să nu fii tu în categoria ciumaţilor, ca sub orice totalitarism. Claritatea occidentală a criteriilor, cam cum era şi în lagărele germane, nu e o consolare pentru ruşinea prin care trece în secolul XXI, din senin, umanitatea.

    • @unu….
      Pai nu merge asa. Ce suntem noi, muschetari? Daca unii dintre noi functionam pe ideea fiecare pentru el si impotriva tuturor. Prin urmare, a zis prefectul de Arges ieri, ca autoritate iei masuri, le impui, mergi si verifici ca sunt respectate.

    • Impui reguli…

    • Faci reguli si ceri respectarea lor. Daca incerci sa le impui dand amenzi sau scotand politia si armata esti acuzat ca pui de-o dictatura. Ce sa faci?
      Prin mesajul meu eu incerc sa apelez constiinta celui ce citeste. Daca trebuie sa te impui in forta (controale si amenzi) e clar ca e o problema de educatie cu radacini foarte adanci. Cazul unei profe de mate, in prezent pensionara, cunoscuta doar pentru bataile pe care le administra elevilor, care starneste inca teama si respect infricosat unor adulti trecuti de 50 de ani. Nu spun ca ar trebui s-o scuipe cineva pe strada, din contra, dar arata ca generatii au fost programate sa asocieze respectul cu pedeapsa. De foarte multe ori am auzit despre respectul pentru omul dur, brutal, exigent nejustificat. Din pacate asta a fost scoala care NU a educat multe generatii care acum raspund doar la pedeapsa.

    • @unul..
      Nu vorbeam de forta, vorbeam de obligativitate. Comentariul tau este exagerat.

  2. Acolo regulile sunt facute in avans, ca sa reduca presiunea de pe doctori. Cand vor ajunge in situatii critice, vor apela fara doar si poate la o tara ca Germania, fiind langa si stapanind epidemia.

    La noi deja se intampla. Doctorii aleg intre cine traieste si cine nu. Politicienii ne mint ca totul e sub control. Nu se apeleaza la ajutor extern. Si vom muri ca prosti, pana sa recunoasca guvernul ca nu e chiar cum ziceau ieri…

    Cat de dobitoci suntem si pana unde putem sa ne mintim singuri??

    • Regulile sanatatii sunt la fel si in Romania, a recunoscut medicul Florin Paul, doar ca spagarii din spitale romanesti nu le respecta. Golanca Pintea a inteles de ce medicii cu salarii marite mai conditioneaza actul medical de spaga si relatii numai dupa ce a fost prinsa cu spaga super tare in punga.

  3. Pentru viitor efectele, in afara pandemiei, vor fi grave in ceea ce priveste atitudine/mentalitatea tinerilor despre batrani.
    Eschimosii paraseau batranii pe banchizele de gheata… e incredibil si trist intr o societate se pare „zis” civilizata.

    • Efectele deja se vad. Daca esti atent si ai ochi format sa vezi aroganta tampa a adolescetilor si a adolescentinor tarzii care nu poarte masca. Adolescentul tarziu este o categorie ce ajunge pana pe la 32 de ani.

  4. Mă aflu în categoria mai sus menționată de adolescent tardiv ( până în 32). Când aud persoane mai in vârsta care se plâng de nonșalanța tinerilor, simt că trebuie să amintesc că ei fac parte din cei care ne-au crescut și dezvoltat. Ei au fost părinții, bunicii, profesorii, preoții cu care am interacționat în comunitățile noastre. Ajunsurile și neajunsurile noastre sunt rezultatul exemplului vostru. Orice nu vă convine in prezent de la tineri se datorează părinților și mediului în care au crescut

    • bravo, este corect ceea ce spui. oamenii slabi cauta mereu vinovatii in alta parte, cand ar putea sa gaseasca rapid raspunsul in oglinda. problema este ca nu le-ar placea ce ar vedea ….

    • Înțelept spus! Dacă mai pui ..și neuron, în cele spuse…

    • Argus, tu ai dreptate. Eșecul nostru, al generațiilor mai în vârstă este reflectat în eșecul vostru, al generațiilor tinere. Totuși, există speranță. Faptul că ai determinat asta nu ar trebui să te oprească în a-ți reconfigura viața. Din contră, ar trebui să-ți ofere un impuls formidabil! Îți doresc succes!

  5. Elvetienii, alta natie de indisciplinati, dupa cum se stie.
    Cite exemple va mai trebuie bai naucilor ca sa intelegeti ca asa zisele masuri de reducere a transmiterii virusului nu fac doi bani si ca nu disciplina sau indisciplina fac diferenta?
    Daca ne luam dupa date africanii sint cei mai disciplinati si vest europenii cei mai indisciplinati.

  6. Un fake-news, cel puțin în titlu.
    Nu, Elveția nu refuză tratamentul tuturor bătrânilor, ci doar pune în avans problema criteriilor, plecând de la cele mai grave comorbidități.
    Deocamdată nu refuză pe nimeni.
    Nu vă mai luați după G4Media, că este la remorca lui Andi Manciu, cunoscut și ca “Grupul de Comunicare Strategică”, cunoscut și ca “travestitul”.

    • Ai dreptate. Stire data pentru imbecili si pentru cei ce nu cunosc Elvetia. Intr-o tara asa de perfecta o asemenea aberatie este de domeniul absurdului. Râsu-plânsu. Popor de căcănari am fost ,suntem și vom fi pe vecie !

  7. …and the sh*t did not hit the fan, yet…

  8. Da, trist, cred ca ai pus punctul pe I: …. vor refuza tratamentul celor care au muncit o viață pentru creearea bunăstării Elveției de azi.

  9. RUȘINE !!!! O țară atât de bogată aplică legea junglei ??? E absurd !!! Cei care fac așa ceva să nu apuce bătrânețea !!!