G4Media.ro

Elveția: Banca centrală se așteaptă la o pierdere record 132 de miliarde…

Sursa foto: Unsplash / Stephen Leonardi

Elveția: Banca centrală se așteaptă la o pierdere record 132 de miliarde de franci elvețieni în 2022

Banca centrală elvețiană se așteaptă la o pierdere record de 132 de miliarde de franci elvețieni (133 de miliarde de euro) pentru anul 2022, față de un profit de 26,9 miliarde de franci cu un an înainte. Banca Națională a Elveției (SNB), care se bazează pe un portofoliu mare de investiții, a suferit o pierdere de 131 de miliarde de franci pe pozițiile sale în valută, ca urmare a turbulențelor de pe piața bursieră, se arată într-un comunicat citat de Le Figaro.

Pozițiile sale în franci elvețieni au intrat, de asemenea, în roșu, cu o pierdere de 1 miliard de franci. Pe de altă parte, deținerile sale de aur au rămas neschimbate, înregistrând o creștere de aproximativ 400 de milioane de franci elvețieni.

După luarea în calcul a rezervei pentru distribuții viitoare de 102,5 miliarde, pierderea înregistrată în bilanț se ridică la circa 39 de miliarde de franci, a precizat BNS. Aceste rezultate reprezintă o primă estimare, rezultatele finale fiind așteptate pe 6 martie.

Această pierdere grea nu este o surpriză. Din motive de transparență, BNS publică în fiecare trimestru detalii privind evoluția rezervelor sale valutare. Pe măsură ce anul a avansat, rezultatele BNS au scăzut odată cu turbulențele de pe piețele financiare, iar săptămâna trecută economiștii băncii au estimat că pierderea anuală ar putea ajunge la 137 de miliarde de franci. Totuși, această pierdere va avea consecințe directe asupra finanțelor cantoanelor și ale Confederației. „Această pierdere face imposibilă efectuarea de distribuiri pentru anul 2022”, a precizat banca centrală elvețiană în comunicat.

De obicei, banca centrală oferă o parte din profiturile sale cantoanelor și Confederației. Anul trecut, le-a redistribuit 6 miliarde de franci elvețieni. Pentru a-și duce la îndeplinire politica monetară, banca centrală elvețiană se bazează pe un portofoliu extins de investiții, care include aur, acțiuni și obligațiuni. Timp de șapte ani, aceasta a aplicat o politică monetară ultra-acomodantă, menită să combată supraevaluarea francului elvețian printr-o rată a dobânzii negativă, pe care a completat-o și cu achiziții de active în valută. Dar, odată cu inflația, și-a schimbat cursul în 2022. A majorat ratele dobânzilor și a vândut active în valută.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In pandemie am printat euro, 2 ani fara numar si acum trebuiesc sterilizati.
    Oricum le da lectii BNR ca fac profit in orice conditii, sa nu uitam ca suntem tigrii Europei!
    Pierderea este pe pozitiile in valuta, nu in franc.
    Ei au 2% inflatie dar tot noi suntem mai buni! 🤣🤣🤣

  2. Sărmanii!